Wat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannen
Mannen zijn niet weg te denken uit onze wereld. Ongeveer de helft van de wereldbevolking bestaat uit mannen, de andere helft uit vrouwen. In de verschillende continenten van de wereld wordt anders gedacht over aantrekkelijkheid. In de Arabische wereld wordt een man met een baard aantrekkelijk gevonden, terwijl men daar in de westerse wereld minder van is gecharmeerd. Wat zijn de universele kenmerken van een aantrekkelijke man? Wat maakt de man aantrekkelijk? Zijn het spieren of een mooi gezicht?
Aantrekkelijke mannen
Eerst moet er een verschil gebracht worden tussen aantrekkelijkheid en knapheid. Iemand die knap is kan bijvoorbeeld ´´iets´´ hebben maar hoeft niet perse aantrekkelijk te zijn. Andersom geldt het ook, iemand die bijvoorbeeld aantrekkelijk is hoeft niet perse knap te zijn. Bij aantrekkelijkheid hoeft het niet per definitie te gaan om de universele esthetische waarde van een persoon, of onderdeel van een persoon. Bij ''knapheid'' is dat meestal wel het geval.
Geld maakt aantrekkelijk
Niet alleen het uiterlijk kan een persoon aantrekkelijk of knap maken. Ook externe spullen, een goed gevulde portemonnee, een mooie sportwagen of een mooi huis kan een man meer begeerlijk maken. Zijn algehele aantrekkelijkheid kan daarmee vergroten.
Intelligentie maakt knap en begeerlijk
Kennis is macht wordt er wel eens gezegd. Dit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Mensen met kennis hebben vaak meer macht en meer te zeggen in een bepaalde organisatie. Ook macht, dat voortvloeit uit kennis, is een kracht achter het wel of niet aantrekkelijk vinden van iemand. Machtige mensen worden gezien als knapper en meer begeerlijk.
Lengte maakt aantrekkelijk
Kleine mannen hebben het moeilijker. Een kleine lengte betekent namelijk dat er minder macht wordt uitgestraald. Lange mannen stralen daarentegen meer macht en gezag uit. Aangezien macht erg aantrekkelijk wordt gevonden zijn lange mannen automatisch vaker ook meer aantrekkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat lange mannen gemiddeld ook een hoger salaris ontvangen voor hetzelfde werk dat een kortere man uitvoert? Nederlanders zijn het langste volk ter wereld dus qua lengte doet de Nederlandse man het waarschijnlijk wel goed op de arbeidsmarkt.
Lichaamsbeharing en aantrekkelijkheid
Wie denkt dat lichaamsbeharing automatisch de aantrekkelijkheid verlaagt heeft het mis. Soms kan lichaamsbeharing juist de aantrekkelijkheid verhogen. Cultuur lijkt erg belangrijk bij de bepaling of lichaamsbeharing aantrekkelijk is of niet. Een kale torso bij de man lijkt te winnen van een behaarde borst. Echter, er spelen meer factoren mee bij lichaamsbeharing. Een gespierde onthaarde torso zal het waarschijnlijk winnen van een dikke, behaarde bovenlichaam. Tevens is het zo dat baardgroei ook mee kan spelen bij de bepaling of iemand aantrekkelijk is of niet. Baardgroei kan veel oneffenheden verdoezelen. Mannen met littekens, schrammen en lelijke moedervlekken kunnen deze bedekken met baardhaar. Tevens kun je met baardhaar je gezicht meer symmetrisch maken. Uit recentelijk onderzoek bleek dat vrouwen mannen aantrekkelijker vinden wanneer ze hun baardhaar laten groeien. Echter, er zijn grenzen. Bij een bepaalde lengte verlaagt de aantrekkelijkheid drastisch. Ook stoppels verhogen in het algemeen de aantrekkelijkheid niet.
Spieren of juist een slank lichaam?
Zijn gespierde mannen aantrekkelijker dan slanke mannen? Of zijn dikke mannen juist meer begeerlijk? Aangezien dit artikel met name naar de Nederlandse situatie kijkt valt te concluderen dat mannen met een licht gespierde torso (lichaam) het gaat winnen wat betreft aantrekkelijkheid. De zogenaamde V vorm valt in de smaak. Dit betekent een slanke taille en een breed bovenlichaam. Overtollig vet zorgt voor een drastische verlaging van aantrekkelijkheid.
Kaalheid verlaagt aantrekkelijkheid?
Onduidelijk. Het is niet vast te stellen of een kaal hoofd perse de aantrekkelijkheid van een man verlaagt. Een kaal hoofd kan geassocieerd worden met een hoge leeftijd. Echter, veel mannen verliezen hun haren al op vroege leeftijd. Soms kunnen mannen van in de twintig al kalend raken. Of kaalheid aantrekkelijkheid verlaagt is een subjectieve aangelegenheid.
De zeven schoonheden gelden ook voor mannen?
Uiteraard! Denk bijvoorbeeld aan blond haar met bruine ogen of donker haar met blauwe-groene ogen. De zeven schoonheden zijn bij mannen wel iets anders dan bij vrouwen. Bij mannen kijken we onder andere naar de kaaklijn. Als deze strak, duidelijk gelijnd en sterk gedefinieerd is wordt dat gezien als een verhoging van de aantrekkelijkheid. Mannen met een verzorgde huid, amandelvormige ogen, donkere wimpers en hoge symmetrie worden gezien als aantrekkelijk. Ook een lage lichaamsvet in het gezicht wordt als zeer aantrekkelijk beschouwd. Een hoog percentage lichaamsvet in het gezicht is juist er onaantrekkelijk. Dit komt doordat lichaamsvet de contouren van het gezicht nadelig beïnvloedt.
Persoonlijkheid en aantrekkelijkheid bij de man
Ook persoonlijkheid telt natuurlijk mee in de bepaling of een man aantrekkelijk gevonden wordt of niet. Mannen die zelfverzekerd zijn verhogen daarmee hun aantrekkelijkheid. Dit komt doordat zelfverzekerdheid een vorm van macht is. Onthoud dat macht in bijna alle gevallen de aantrekkelijkheid verhoogt. Macht betekent
niet dat je de baas wilt spelen over iemand anders. Macht betekent dat je de situatie onder controle hebt. De externe situatie (dus wat er om je heen gebeurt) maar ook de interne situatie (dus wat er in jezelf gebeurt). Een paniekerige man die niet weet wat hij moet doen in een onbekende situatie wordt niet gezien als een man met veel macht (leider). Een man die de baas wil spelen over andere mensen wordt ook niet gezien als een machtige man. Dit komt omdat deze man in dat geval dus ook niet de situatie onder zijn controle heeft. Een machtige man straalt rust, vertrouwen en onafhankelijkheid uit. Deze specifieke kenmerken vindt men ook terug bij een leider.
Is risicogedrag bij een man aantrekkelijk?
Risicogedrag bij jongeren wordt in de boeken vaak beschreven als het young male syndrome (
jonge mannen syndroom). Jonge mannen vertonen vaak risicogedrag en laten graag zien dat ze niet bang zijn. Door verhoogde niveaus van testosteron bij jonge mannen (begin twintig) zijn ze meer roekeloos, zoeken ze gevaar op en worden risico´s verkeerd ingeschat. Risico gedrag wordt gezien als aantrekkelijk gedrag. Dit is een overblijfsel van de oertijd waar risicogedrag bij de man de overlevingskansen van de vrouw vergrootte. Je moet dan denken aan meer voedsel voor kind en vrouw als de man bijvoorbeeld een mammoet aan durfde te vallen met gevaar voor eigen leven. Echter, in de moderne wereld is risicogedrag totaal overbodig en ongewenst. Jongen mannen die tegenwoordig minder risicogedrag vertonen vergroten hun overlevingskansen.