Mannen met rood hoofdhaar: rode haren

Rood hoofdhaar is een uiterst zeldzaam verschijnsel. In Europa zijn er een aantal landen waar rood hoofdhaar nog voorkomt, echter verdwijnen de rode haren in die landen ook snel. Rood haar is een recessief kenmerk. In Schotland, Engeland en Ierland wonen in verhouding de meeste mensen met rood hoofdhaar. Ook in Nederland, Denemarken, IJsland en Noorwegen komt rood hoofdhaar her en der nog voor. Mannen met rood hoofdhaar zijn extra zeldzaam. Het lijkt namelijk dat rode haren vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen.

Rode haren bij mannen

Ongeveer 1 tot 2 procent van alle mensen op onze planeet heeft rood hoofdhaar. In Europa ligt dit percentage vanzelfsprekend iets hoger aangezien hier landen te vinden zijn waar rood hoofdhaar meer voorkomt. In Ierland en Schotland ligt het percentage rond de tien procent. In Schotland wonen de meeste redheads.

Recessieve genen rood hoofdhaar

Rood haar komt tot uiting als twee mensen de genen dragen verantwoordelijk voor rood haar. Dit gen ligt op chromosoom 16 en veroorzaakt een mutatie van een bepaald eiwit. Dit eiwit heet MC1R. Als er maar één ouder de genen bij zich draagt voor rood hoofdhaar zullen kinderen van dit paar waarschijnlijk geen rood haar krijgen. De mutatie die er voor zorgt dat rood hoofdhaar tot stand kan komen is dus recessief.

Rode baard bij mannen

Rood haar kan ook voorkomen bij mannen die helemaal geen rood hoofdhaar hebben. Ook de baardharen kunnen namelijk rood gekleurd zijn. De haarkleur voor de baard staat dus los van de haren die op het hoofd groeien. De haren van de baard kunnen soms ook oranje of geel gekleurd zijn. Soms wordt ook een blonde baard gezien bij mensen met donkere haren op het hoofd. Andersom is ook mogelijk: blonde hoofdharen met donker baardgroei of rood baardgroei.

Rood haar bij mannelijke modellen

Mannen met rood hoofdhaar zijn helemaal in trek in de modellenwereld. Aangezien het een uiterst bijzonder en zeldzame verschijning is zijn mannelijke modellen met rood hoofdhaar moeilijk te vinden. Een aantal mannen zijn zeer succesvol geworden in de modellenindustrie, wellicht ook vanwege het feit dat er maar weinig van deze mannen rondlopen. Een aantal succesvolle mannelijke modellen met rood hoofdhaar zijn Lasse Pedersen (Deens), Fion Creber (Iers), Daniël Bitsch-During (Deens), Jake Shortall (Brits), Race Imboden (Amerikaans), Thijs Meulenbelt (Nederlands) en Ben Bengtsson (Zweeds).

Rood haar in Hollywood

Ook in Hollywood zijn de redhead natuurlijk niet weg te denken. Denk aan Harry Potter en je denkt gelijk aan de rode Ron Weasley (Rupert Grint). Ook de zangeres Florence Welch, weliswaar geen man, heeft prachtig rood hoofdhaar.

Rood haar en oogkleur

Ook oogkleur kan natuurlijk niet ontbreken als we het over rood haar hebben. De groene oogkleur lijkt gelinkt aan het hebben van rood hoofdhaar. Dit is niet verwonderlijk want het gen verantwoordelijk voor het hebben van groene ogen is ook een mutatie. Dit gen zorgt voor de aanmaak van veel feomelanine. Dit is een pigment dat een beetje geelachtig op schijnt. Mensen met oranje, tot rood haar hebben vaak zeer lichtgroene of blauwgroene ogen. Wanneer er bijna geen ´´gewone´´ melanine (eumelanine) in het oog aanwezig, hebben mensen met roodhaar bijna altijd amberkleurige ogen. Deze ogen zijn geel tot goudachtig van kleur. Wanneer men donkerrood haar aantreft zijn de ogen vaker donkerder van kleur.

Is rood hoofdhaar aantrekkelijk bij mannen?

Haarkleur is erg belangrijk als het gaat om uiterlijk. Verreweg de meeste mensen hebben een donkere haarkleur. In Nederland echter hebben de meeste mannen en vrouwen blond haar. Ook donkerblond komt veel voor. Een bruine haarkleur komt niet vaak voor, evenals ravenzwart haar. Rood hoofdhaar is een bijzondere haarkleur. Of iets aantrekkelijk wordt gevonden is vaak een subjectieve aangelegenheid. Toch is het vaak wel zo dat, als iets vaker voorkomt en je gewend bent aan ´´iets´´, je het ook meer kan waarderen. Als je niemand met rood hoofdhaar kent en/of bijna nooit personen ziet met rood hoofdhaar ben je waarschijnlijk minder gecharmeerd van deze kleur.

Rood hoofdhaar is onderhevig aan mode

Ook de fashion industrie houdt zich bezig met haarkleur. We hebben al eerder gezien dat de mode industrie graag mannelijke modellen wil hebben met natuurlijk rode hoofdharen. Ook zijn seizoenen belangrijk. In de herfst ziet men vaker mensen met rood haar. Dit is natuurlijk geverfd haar. De rode haren matchen vaak perfect met de kleuren van de herfst. Ook vrouwen met natuurlijk rood hoofdhaar genieten van meer aandacht in de modellenwereld. Hier nog een aantal redheads weetjes:
  • Men zegt dat mensen met rode haren vuriger zijn
  • In het verleden waren er veel leiders met rood hoofdhaar
  • Mannen krijgen vaak rood baardgroei
  • Mensen met rode haren vind je vooral in Schotland
  • Mensen met rode haren hebben vaker sproetjes
  • Rode haren gaan vaak gepaard met een extreem lichte huidskleur
  • Mensen met rode haren verbranden snel
  • Mensen met rode haren hebben een hogere pijnmedicatie nodig
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvershampoo tegen oranje gloed in je haarZilvershampoo tegen oranje gloed in je haarAls er iets fout gaat tijdens het blonderen van je haar kan het haar aan blonderen een oranje gloed overhouden. Tijdens…
Beauty: Haargroei hoofdhaarBeauty: Haargroei hoofdhaarHaar wat bij ieder menselijk lichaam hoort is van oorsprong functioneel, maar tegenwoordig scheren we het weg, laten we…
Oranje of groen haar na blonderen. Tips!Oranje of groen haar na blonderen. Tips!Is je haar oranje of groen geworden door blondering? Is je haar na 'blond verven' mislukt? Dit komt vaak voor. Vooral al…
Mooi rood is niet lelijkMooi rood is niet lelijkRood is de kleur van de liefde, kleur van warmte, passie en intimiteit. Rood is de kleur om te stoppen, van links en agr…

Androgyne modellen: soms man, soms vrouwAndrogyne modellen: soms man, soms vrouwIn de modellenwereld is niks te gek. Constant wordt er geprobeerd om met iets nieuws te komen en daar horen ook speciale…
Wat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenWat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenMannen zijn niet weg te denken uit onze wereld. Ongeveer de helft van de wereldbevolking bestaat uit mannen, de andere h…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 03-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.