Gevoelige huid verzorgen? Niet duur!

Iedereen met een gevoelige huid herkent het wel: een droog en trekkerig gevoel, snel eczeem of ander uitslag op de huid of jeuk. In de winkel zijn verschillende verzorgingsproducten te koop, allemaal met hun eigen "sensitive" lijn. Maar deze verzorgingsproducten zijn vaak ook erg duur! Maar heb je wel een dure verzorgingslijn nodig met een gevoelige huid? Of kan het ook goedkoop?

Kenmerken van een gevoelige huid

Steeds meer mensen zeggen tegenwoordig dat ze een gevoelige huid hebben. Waar het voorheen ongeveer 30% van de bevolking was die aangaf een gevoelige huid te hebben, ligt dit aantal ondertussen op meer dan 50%. Maar wat is een gevoelige huid precies? Er kan onderscheid gemaakt worden tussen zichtbare kenmerken van een gevoelige huid en onzichtbare kenmerken.

Zichtbare kenmerken

 • Roodheid
 • Zwellingen
 • Eczeem
 • Schilfers

Onzichtbare kenmerken

 • Prikkelend gevoel
 • Branderig gevoel
 • Trekkend gevoel
 • Jeuk

Oorzaken van een gevoelige huid

De gevoelige huid kan door allerlei factoren veroorzaakt worden. Vaak gaat het hierbij om een aangeboren component, je hebt dus al een gevoelige huid vanaf je geboorte. Maar ook door bijvoorbeeld ziekte kan je huid gevoeliger worden dan het voorheen was.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, wil dit niet zeggen dat je er altijd last van moet hebben. Veel mensen met een gevoelige huid geven aan dat ze in bepaalde tijd van het jaar, of onder bepaalde omstandigheden, extra last hebben van hun huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • De koude winter. Door de kou droogt de huid extra snel uit, dit zorgt vaak voor een trekkend gevoel en jeuk.
 • Extreme warmte. Wanneer het erg warm is, gaat je huid zweten. Hierdoor kan een gevoelige huid smetplekken of eczeem gaan ontwikkelen.
 • Verbranding door de zon. Voor een gevoelige huid geeft verbranding door de zon extra last.
 • Contact met water. Dit droogt de huid uit, waardoor er een trekkend gevoel ontstaat.

Dure verzorgingsproducten

Er zijn veel verzorgingsproducten op de markt die zeggen dat ze een droge huid tot rust kunnen brengen. Zo zijn er verschillende producten voor onder de douche, bodylotions, crèmes, en andere producten die de huid zeggen te verzorgen. Er kleven echter wel een paar nadelen aan deze producten.

De producten zeggen voor een gevoelige huid te zijn. Ondanks dat dit erop staat, is het nog steeds belangrijk om goed op te letten wat er in de verzorgingsproducten zit. Vaak is er aan deze producten nog steeds alcohol, parfum of andere schadelijke stoffen toegevoegd, waardoor de producten de huid kunnen irriteren. Producten van het merk Neutral hebben deze toegevoegde stoffen echter niet.

Daarnaast zijn deze producten vaak erg duur. Voor wie slechts een kleine portemonnee heeft en daarnaast helaas ook een gevoelige huid heeft, is het vaak moeilijk om de huid goed te verzorgen met de nodige verzorgingsproducten.

Tips om het goedkoop te houden

Gelukkig hoeft het niet duur te zijn om de huid goed te verzorgen, zonder gebruik te maken van dure verzorgingsproducten. Hieronder staan een aantal tips waarmee je de gevoelige huid goed kunt verzorgen, voor een fractie van de kosten van de dure huidverzorgingsmiddelen.

1. Kies neutrale producten

Gebruik op je huid producten zonder alcohol, parfum, kleurstoffen of parabenen. Deze zaken zijn irriterend voor je huid. Gebruik bijvoorbeeld producten van Neutral of gebruik onder de douche Sanex Zero %. Deze producten zijn vaak niet heel goedkoop, maar zullen regelmatig in de aanbieding zijn, waardoor je weer kunt besparen!

2. Douche niet te vaak, maar ook niet te weinig.

Het is algemeen bekend dat water de huid uitdroogt. Vooral in combinatie met zeep, kan er al snel een droge en gevoelige huid ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je niet te vaak douchet. Douche echter ook niet te weinig, door onder andere zweet en vuil op het lichaam gaat de huid irriteren. Om de dag douchen is meestal voldoende. In de zomer kan het door de warmte fijn zijn om iedere dag even te douchen. Dit is geen probleem, maar gebruik niet iedere dag douchegel op je huid. Douche dan vooral niet te warm, hoe warmer het water, hoe slechter dit is voor je huid.

3. Gebruik een vette crème

Smeer je huid, met name na het douchen, in met een vette crème. Heb je bepaalde plekken op je huid die gevoelig zijn? Smeer dan alleen de gevoelige plekken in. Je kunt hiervoor kiezen voor een neutrale bodylotion waar je goede ervaringen mee hebt, maar je kunt ook kiezen voor de vette crème Koelzalf FNA. Dit is een vette zalf die zonder recept bij de apotheek te verkrijgen is en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

4. Gebruik talkpoeder

Met name bij warm weer kan het fijn zijn om plekken die makkelijk gaan smetten (binnenkant van de ellebogen, knieholtes) in te smeren met talkpoeder. Gebruik hiervoor talkpoeder die je zelf fijn vindt. Je kunt kiezen voor poeder met of zonder menthol. Bij het Kruidvat kun je dit voor een zacht prijsje kopen.

5. Bescherm je gezicht tegen het weer

Is het buiten koud of valt er veel regen? Dan is het belangrijk om je gezicht goed te beschermen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Koelzalf FNA of vaseline om een beschermend laagje op je gezicht te smeren. Hiermee bescherm je je gezicht goed tegen schadelijke weersomstandigheden.
© 2013 - 2024 Nemesisdivina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEen gevoelige huid heeft een aantal kenmerken. Niet iedereen met een huid die door omstandigheden gevoelig reageert heef…
Nivea veel producten voor mannenverzorgingNivea veel producten voor mannenverzorgingEen man voor de spiegel is in de regel een niet zo lang durend beeld. Maar een man en verzorging met allerlei moderne pr…
Tips tegen een gevoelige huidTips tegen een gevoelige huidEen gevoelige huid heeft meer aandacht nodig dan een normale huid. Je kan er niet zomaar van alles opsmeren, omdat dat h…

De huid van jong tot oud: hoe de huid verandertDe huid van jong tot oud: hoe de huid verandertDe huid van een baby ziet er heel anders uit dan de huid van een bejaarde. Naarmate we ouder worden, verandert de struct…
Bronnen en referenties
 • http://www.eucerin.com/nl/de-huid/huidproblemen-en-oplossingen/bijzondere-huidcondities/gevoelige-huid/
Nemesisdivina (14 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.