De geneeskracht van rondbladige bucco

Bucco is een plant die met name in de hooglanden van Zuid-Afrika voorkomt. Bucco komt steeds minder voor. Tegenwoordig mogen slechts mensen met een speciale licentie de buccoblaadjes plukken. Bucco wordt niet hoog zo´n twee meter. Het meest opvallende kenmerk aan de plant is zijn geur; hij omringt zich zelf met een geur die aan zwarte bessen doet denken. Bucco is met name een geneeskruid voor de urinewegen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving bucco

In de wetenschap gebruiken we vooral de Latijnse namen van planten om eventuele misverstanden te voorkomen. De wetenschap is immers internationaal en elke taal kent weer andere namen van planten. De Latijnse naam van rondbladige bucco is Barosma Betulina. Barosma is een samenvoeging van ´barys´ wat ´zwaar´ betekent en ´osma´ wat ´geur´ betekent. De bladeren van de plant hebben een sterke geur; vandaar deze naam. Betulina betekend ´berkachtig´. De plant zelf lijkt niet op een berk maar zijn genezende eigenschappen tegen oedemen komt wel sterk overeen met de geneeskracht van berk. In het Nederlands wordt de plant Bucco en Bokkebladeren genoemd.

Geschiedenis bucco

De hottentotten gebruikten bucco als geneeskruid tegen maag- en urinewegenklachten. Daarnaast was het een cosmetisch middel; een natuurlijk parfum. Met de bladeren wreef men het lichaam in waardoor men lekker ging ruiken. In 1821 drong dit middel door in de reguliere Britse geneeskunde van die tijd. Het was een middel bij niergruis, blaas-, nier, en urinewegenontsteking.

Werkzame stoffen bucco

Van bucco worden de verse bladeren gebruikt. Tijdens het drogen verliest het blad zijn geur. Dat komt omdat een grote hoeveelheid vluchtige etherische olién voor de geur zorgen. In bucco zitten minstens 16 etherische oliën. Daarnaast bevat het de flavonoïde diosmine, het flavonon hesperidine en de flavonolen quercetine, rutine en quercetrine 3,7-glycoside. Voorts zit er barosmine, tanninen en slijmstoffen in. Het bevat in mindere mate hars, de vitaminen B1, B2, B3 en C en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, chroom, kobalt, aluminium, seleen, silicium, natrium, tin en zink.

Bucco, goed voor de urinewegen

Bucco werkt ontsmettend op de urinewegen en geslachtsorganen. Dat komt bijvoorbeeld door de etherische olie diosfenol. Het is een antibacterieel kruid. Daarnaaast werkt het urine- en urinezuurdrijvend. Het verwijdert nier- en blaasgruis, en is een middel dat de nieren herstelt of versterkt in hun functionele werkzaamheid. Verder vermindert het pijnen in het kleine bekken. Om deze medicinale redenen wordt bucco aanbevolen door fytotherapeuten bij de volgende indicaties:
 • Acute en chronische blaasontsteking,
 • Pijnlijke en branderige urinelozing,
 • Jicht, verhoogd urinezuurgehalte,
 • Oedemen zoals enkeloedeem,
 • PMS en premenstruele vochtopeenhoping,
 • Nier- en blaasgruis,
 • Ter preventie van nierstenen.

Bucco als adjuvans

Een adjuvans is een stof die op zich niet als geneeskruid wordt gebruikt maar het ondersteunt wel de geneeskracht van andere medicinale kruiden. In de fytotherapie worden vaak adjuvansen gebruikt omdat veel stoffen in kruiden elkaar kunnen versterken in werking; dat wordt synergetische werking genoemd. De indicaties waarbij bucco als adjuvans wordt gebruikt hebben allemaal te maken met de vochthuishouding in het lichaam. Bucco wordt door fytotherapeuten als adjuvans gebruikt bij:
 • Nierbekkenontsteking,
 • Nierontsteking,
 • Prostaatontsteking,
 • BPH of Benigne Prostaat Hypertrofie,
 • Witte vloed,
 • Nierinsufficiëntie,
 • Hoge bloeddruk.

Omdat na orale inname diosfenol ontsmettend werkt op de luchtwegen wordt het ingezet bij bronchitis.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie rondbladige bucco als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Rondbladige bucco-extracten en medicijnen in de vorm van moedertinctuur, poeder, gedroogd kruid, vloeibaar extract en afkooksel dienen alleen op voorschrift van bevoegden aangewend te worden. Een fytotherapeut kan daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Sommige kruiden kunnen elkaars werkingen versterken; dat wordt synergie genoemd. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
Hydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er sprake is van hydronefrose lopen de nieren vol urine. Dat komt vaak door een verstopping in de urinewegen. Hierdo…

De geneeskracht van ruwe berk en zachte berkDe geneeskracht van ruwe berk en zachte berkDe berk was vroeger een heilige boom. Dat hoort hij eigenlijk nog steeds te zijn want deze graciueze verschijning met zi…
Aloë vera: medicijn en cosmeticaAloë vera: medicijn en cosmeticaDe aloë vera is een plant die al sinds duizenden jaren niet alleen wordt gebruikt als medicijn, maar ook vanwege de verz…
Bronnen en referenties
 • Foto plant: http://www.herbs-hands-healing.co.uk/contraindications/buchu.html
 • Foto bloem: http://www.oshims.com/uploads/Buchu_flower-300x215.jpg
 • Foto blad bucco: http://www.drnada.com/imgs/Herbs/Buchu.jpg
 • Foto botanische tekening: wikimedia commons
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst
 • Afbeelding bron 1: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.