De geneeskracht van cordyceps

Van oorsprong leeft deze paddenstoel in de hooggegbergte van China op 3000 tot 5000 meter boven de zeespiegel waar hij als een parasiet op rupsen groeit. Hij koos als slachtoffer de Tibetaanse rups uit, die hij infiltreerde met een spore. De rups ging dood en uit zijn hoofd groeide een knotsvormige paddenstoel. In de huidige tijd heeft men een kweektechniek ontwikkeld zodat cordyceps of vermalen soja en rijst kan worden gekweekt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Cordyceps / Bron: L. Shyamal (Shyamal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cordyceps / Bron: L. Shyamal (Shyamal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn heet deze plant Cordyceps Sinensis. Cordyceps betekent ´knotshoofd´ en sinensis ´Chinees´. Letterlijk betekent deze plantnaam Chinees knotshoofd. De plant komt uit China en de naam knotshoofd is een verwijzing naat de vorm van de paddenstoel. In het Nederlands heeft deze plant de bijnaam rupsendoder, rupsenzwam of Chinese rupsendoder. In China was cordyceps erg lang een privilege van het Keizerlijke hof. In dit verband is het aardig erop te wijzen dat een koninklijke familie altijd een soort parasitair leven leidt maar dan niet op rupsen maar op mensen, de onderdanen.

Voedingsstoffen

In cordyceps zitten belangrijke nucleosiden en sacchariden. Daarnaast zitten er de polyaminen spermine, spermidine, homospermidine, putrescine en diaminopropaan in. Voorts bevat het sterolen, peptiden, glycoproteïne, de vetzuren stearinezuur, oliezuur, linolzuur en palmitinezuur. Het bevat negen soorten belangrijke aminozuren en de vitaminen B1, B2, B12, E en K. Cordyceps is één van de plantaardige stoffen die de mythe dat B12 alleen in vlees zit ontkracht.

Cordyceps als prestatieverhogend middel

In medische termen heet cordyceps een adaptogeen; een stof die het aanpassingsvermogen tegen veranderende omstandigheden zoals kou, vergroot. Cordyceps verbetert de geestelijke en lichamelijke conditie en het bevordert het geheugen en de concentratie. Om deze medicinale redenen wordt het ingezet bij de volgende indicaties:
  • Vermoeidheid,
  • Duizeligheid,
  • Energiegebrek,
  • Slechte tegen kou kunnen,
  • Verminderd geheugen en concentratievermogen,
  • Tinnitus of oorsuizen,
  • Verminderd fysiek prestatievermogen,
  • Herstel na grote fysieke of geestelijke inspanning.

Cordyceps tegen veroudering

Deze paddenstoel is een krachtige antioxidant. Hij bestrijdt vrije radicalen die voor allerlei ziekten, met name de bekende welvaartsziekten kunnen zorgen. Daarnaast verbetert de Chinese rupsendoder de opname van zuurstof in het bloed. Zowel de maximale zuurstofcapaciteit van het bloed als de zuurstofvoorziening van het weefsel worden verhoogd. Deze medicinale eigenschappen zijn een reden voor fytotherapeuten om het te kunnen voorschrijven bij deze indicaties:
  • Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen,
  • Hartinsufficiëntie of hartzwakte,
  • COPD, chronische bronchitis,
  • Astma bronchiale omdat men minder snel kortademig wordt,
  • Hoest,
  • Expectoratie of slijmvorming,
  • Betere levenskwaliteit in het algemeen.

Goed voor het libido en de vruchtbaarheid

Cordyceps stimuleert de aanmaak van testosteron in de cellen van Leydig die in de mannelijke testikels gelegen zijn. Het is een afodisiac, wat wilt zeggen dat het de libido of geslachtsdrift bevordert. Het verbetert de functie van de geslachtsorganen. Het activeert de hypothalamus, die onder andere sexuele opwinding reguleert, de hypofyse die rechtstreeks in contact staat met de hypothalamus, en de bijnier die reageert op het afgeven van hormonen door de hypofyse. Deze werkingen worden ook de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as genoemd. De medicinale kenmerken maken het een middel dat kan voorgeschreven worden bij:
  • Libidoverlies of verminderde geslachtsdrift bij man en vrouw,
  • Verminderde sexuele potentie,
  • Impotentie,
  • Ínfertiliteit.

Goed tegen hart- en vaatziekten

Er zijn vier belangrijke redenen waarom cordyceps goed is tegen hart- en vaatziekten. Ten eerste is het een natuurlijke bloedverdunner, ten tweede verlaagt het hoge bloeddruk, ten derde is het cholesterolverlagend en ten vierde verlaagt het percentage bloedvetten door gebruik van cordyceps. Hierom wordt het ingezet tegen de volgende aandoeningen:
  • Hoge bloeddruk,
  • Verhoogde cholesterol,
  • Koude handen en voeten omdat het als bloedverdunner de bloeddoorstroming verbetert.

Overige medicinale werkingen

Verder staan hieronder enkele medicinale werkingen inclusief de wetenschappelijke bevindingen die de reden zijn dat het als geneeskruid tegen betreffende ziekte wordt ingezet:
Cordyceps / Bron: Nicolas Merky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cordyceps / Bron: Nicolas Merky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Cordyceps werkt nefroprotectief of nierbeschermend. Hierdoor wordt het ingezet tegen nierinsufficiëntie en genito-urinaire aandoeningen.
  • Het werkt hepatoprotectief wat wilt zeggen dat het de lever beschermt tegen hepatitis,
  • Het is ontstekingswerend, immuunverhogend en antitumoraal. Het is een adjuvans bij kankertherapie omdat het de negatieve gevolgen van chemotherapie kan verminderen. Deze gevolgen van chemotherapie kunnen bloedarmoede, chronische bronchitis, astma bronchiale, longaandoeninegen, hoest en fibromyalgie zijn. Cordyceps past in een dieet tijdens de chemokuur

Consulteer de fytotherapeut

Wie cordyceps als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Cordycepsextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren, net als over de evntuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt regelmatig gebruikt in de fytotherapie en homeopathie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…
Cordyceps voor de conditieIn 1993 werd Cordyceps even wereldnieuws. Tijdens de Nationale Spelen van China verpletterden Chinese atletes met onwaar…
Ashwagandha, fysieke en mentale detox van de AyurvedaAshwagandha of Withania Somnifera is het kroonjuweel van de geneeskrachtige kruiden. In de Ayurveda is dit één van de Ra…

De geneeskracht van echinacea of rode zonnehoedDe geneeskracht van echinacea of rode zonnehoedRode zonnehoed is een schitterende sierplant in de tuin. Bovendien heeft hij sterke geneeskracht. De Indianen in Noord A…
De geneeskracht van kweekgrasDe geneeskracht van kweekgrasJonge kweekgrasscheuten zijn eetbaar. Kweekgraswortel wordt in tijde van schaarste als extra aanvulling in het brood ged…
Bronnen en referenties
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst, (blz208
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypofyse
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus
  • http://umcg.net/?page_id=100
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: L. Shyamal (Shyamal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Nicolas Merky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Louise, 08-02-2015
Ik heb in ernstige mate Tinnitus: heel hard oorpiepen-en suizen, heb al vanalles geprobeerd maar het wordt steeds erger en onhoudbaar. Wat zou een product als cordyceps kunnen doen? De kosten lopen namelijk nogal op bij de aanschaf van producten. Gingo biloba deed niets bij mij na jaren gebruik. Reactie infoteur, 02-05-2015
Http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/116686-oorsuizen-oorzaken-en-geneeswijzen.html

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.