Mandala’s, dichterbij dan je denkt
Mandala's zijn misschien het meest bekend vanwege hun symbolisch gebruik in Hindoeïsme en Boeddisme. Ze zijn echter ook te vinden in Keltische, Arabische en vele andere oude culturen en godsdiensten, maar ook in de natuur, bijvoorbeeld in sneeuwvlokken en bloemen. Mandala’s zien we overal om ons heen in ons dagelijks leven of we ons daar nu van bewust zijn of niet.
De mandala, helemaal thuis in de 21e eeuw!
Mandala
Een mandala is een ontwerp binnen een cirkel. Het woord “mandala” komt uit het Sanskriet en betekent “cosmogram” of “wereld in harmonie”. Volgens velen is de letterlijke vertaling van het woord mandala “cirkel”. Cirkels (mandala's) komen bijvoorbeeld voor in halo's, gebedswielen en in vele andere religieuze symbolen maar ook in architectuur en in de natuur. Voorbeelden van mandala’s zijn overal om ons heen te vinden. In de beeldhouwkunst van oude en soms ook moderne gebouwen, in kerken, in Oosterse en Aziatische culturen, in de natuur in sneeuwvlokken en bloemen en zelfs in ons eigen lichaam.
Mandala’s en chakra’s
Het lichaam heeft meerdere chakra's, ook deze hebben de vorm van een mandala. Het woord chakra komt ook uit het Sanskriet en betekent “wiel” of “cirkel”.Volgens het Hindoeïsme en sommige Aziatische culturen zijn chakra's krachtige draaikolken die zich in de subtiele lichamen van het menselijk wezen bevinden. Chakra’s ontvangen, transformeren en distribueren energie.De chakra’s zijn energie-centra binnen het lichaam die u kunt vinden in oplopende vorm, vanaf de basis van de ruggengraat tot de bovenkant van het hoofd. Er zijn zeven hoofdchakras. Elke chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur. De functie van een chakra is het in balans houden van de geestelijke, fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid.
Mandala’s in Tibet
In Tibet zijn mandala’s vooral bekend als zandschilderingen. Het is een eeuwenoude Tibetaans - Boeddistische kunstvorm. Deze mandala’s zijn tekeningen in drie-dimensionale vormen gemaakt van gekleurd zand. In Tibetaans Boeddhisme is een mandala een denkbeeldig paleis waar men zich op concentreert tijdens meditatie. Elk voorwerp in het paleis heeft een betekenis die één of ander aspect van wijsheid vertegenwoordigt of de mediterende persoon herinnert aan één of ander belangrijk principe. De vormen en kleuren van de mandala worden voorgeschreven door verschillende religieuze teksten. Er zijn heel veel verschillende mandala’s, ieder met een specifieke les om te onderwijzen of over na te denken.In Indiase en Tibetaanse religies zijn mandala’s heilige cirkels die worden gebruikt om meditatie te vergemakkelijken. Men gelooft dat het creëren van en concentreren op een mandala specifiek helpt om het lichaam en de geest te centreren.
Mandala’s en meditatie
In vele culturen worden mandala’s gezien als krachtige symbolen. Ze worden gewoonlijk opgebouwd met kleuren, symbolen en patronen. Men zegt dat iedere mandala een eigen specifieke energie heeft. In sommige culturen worden zij gebruikt om inzicht te krijgen in bepaalde gebieden in het leven. Zij worden gezien als perfecte, hele energie waar men zich op kan concentreren ter ondersteuning van een meditatie, wat volgens sommigen zelfs tot genezing kan leiden. Concentreren op een mandala kan helpen om de vaak sterk aanwezige gedachtestroom te temperen en op deze manier tot rust te komen. In alle culturen waar mandala’s het spirituele leven beïnvloeden, wordt mediteren met een mandala gezien als een belangrijk hulpmiddel. Men gelooft dat de mens via meditatie de weg naar zijn/haar innerlijke zelf kan vinden.
Mandala’s en kleuren
Kleuren zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is tegenwoordig algemeen geaccepteerd dat kleuren invloed hebben op de gemoedstoestand. Zo is een kalme blauwe zee rustgevend en een intens rode zonsondergang kan je vullen met een creatieve drang. Je kunt kleuren ook gebruiken om een rustgevende omgeving of juist een inspirerende omgeving te creëren. Iedere kleur heeft haar eigen sfeer en een uniek psychologisch effect, hoewel we ons daar meestal helemaal niet van bewust zijn. In India en China zijn kleuren al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de geneeskunde. Je kunt je innerlijke krachten vergroten door gebruik te maken van de kracht van kleuren.Mensen die mandala’s inkleuren ervaren vaak een diep gevoel van welzijn. Het is een heel bijzonder tijdverdrijf waarvoor geen specifieke kennis of kunde nodig is, maar het kan een bijzonder kalmerend effect hebben. Mandala’s helpen niet alleen om u te concentreren, maar kunnen u ook helpen uw creatieve kant te uiten, iets wat velen van ons nog wel eens nalaten in ons dagelijks leven.
Mandala’s in de geneeskunde
Vaak worden mandala’s gezien als iets wat in de wereld van New Age thuishoort en niet iets wat men in het dagelijks leven zou kunnen gebruiken. Echter, in de laatste jaren worden mandala's meer en meer gebruikt als een hulpmiddel binnen de geneeskunde. Een groeiend aantal klinische studies suggereert dat meditatie het immuunsysteem kan bevorderen, spanning kan verminderen, depressie kan bestrijden, pijn kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en het vrijgeven van melatonine kan bevorderen, dit laatste is een hormoon waarvan verondersteld wordt dat het de celveroudering vertraagt en rustgevende slaap bevordert.
Mandala’s kunnen dus uitstekend worden gebruikt als een steunpunt voor meditatie of ontspanning. Echter mandala schilderijen, afbeeldingen, tegels of andere voorwerpen zijn vaak gewoon heel mooi om in huis te hebben. De kleuren kunnen inspireren en kalmeren. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw inrichting opfleuren met een mooie kleurige mandala.