Douglasspar in geur

In de Cevennes! Vandaag plukken en distilleren we Douglassparnaalden. Wij oogsten de takken bij Michel in Le Pompidou aan een wandelpaadje dat naar een verlaten huis La Folie voert en daarna distilleren wij van enkele kilo's naalden ongeveer 15cc etherische olie. Als herinnering aan ons 'werk' en aan een bijzondere dag krijgen we allemaal 2cc huile essentiele de Sapin Douglas mee naar huis. Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco. Deze naaldboom is genoemd naar Archibald Menzies (1754 - 1842) een Schot, die tuinman was in de botanische tuin van Edinburgh en als doktersassistent de wereldreis van de Vancouver meemaakte. De Douglasspar behoort samen met de Abies - Zilverspar en de Pinus - Den tot de familie van de Pinaceae en de klasse van de Coniferaceae - de kegeldragende Naalbomen. De Douglas is nog al eens van naam veranderd: Pinus taxifolia en Pinus douglasii zijn nu ongeldige namen, aan deze laatste ontleent hij zijn Nederlandse naam Douglasspar. Het is een brede piramidale boom met vrijwel kale twijgen en spitse, bruinrode knoppen. De hangende korte kegels (5 tot 10 cm) zien er nogal slordig uit, door hun losstaande schubben met ver naar buitenstaande dekschubben. De naalden hebben een fijne aromatische geur die volgens sommigen naar appels ruiken en volgens anderen naar appelsien. Het hangt er van af hoe lang je kop in een zak met naalden steekt.

Monografie: Douglasspar - Pseudotsuga menziesii Murray (Pinaceae)

Materia medica

de naalden van Pseudotsuga menziesii geplukt in de maanden juni en juli, voornaamste oogstgebieden zijn Frankrijk en Canada, de etherische olie wordt via waterdampdistillatie gewonnen, de opbrengst is 2 tot 3 %. Geur is fijn, fris citroenachtig.

Samenstelling

etherische olie met monoterpenen 50 tot 75 % vooral a- en b-pinenen, ook limoneen, monoterpeenalcoholen 10 % vooral geraniol, esters 5 %

Farmacologie, algemene fysiologische werking

  • opwekkend, concentratiebevorderend
  • Antibacterieel +++, bacteriële infecties van de luchtwegen
  • antiseptisch, ontsmettend+++ ,desinfecteren van lokalen
  • expectorans, slijmoplossend+++: luchtwegeninfecties++

Indicatie

  • luchtwegen: neusverkoudheid, bronchitis
  • zenuwstelsel: concentratiezwakte, onrust
Contra indicatie: mogelijk huidirritant en sensitiserend, verder niet bekend.

Receptuur

  • verdampen in ruimte: verfrissend en ontsmettend + citroen
  • als spray in berookte ruimtes: 100ml gedistilleerd water of alcohol 70% + Douglas 10dr. + Grove den 10dr. + Jeneverbes 5dr. + Rozengeranium 5dr. + anderen 10dr.

nota: etherische olie van naaldbomen worden door de aanwezigheid van harsen bij bewaren stroperig en plakkerig, je kunt ze dan eventueel verdunnen met pure alcohol.

Over de Dennenfamilie en hun etherische olie

In de dennenfamilie vinden we o.a. de geslachten Abies (zilverspar), Cedrus (ceder), Larix (lariks, lork), Picea (spar), Pinus (den), Pseudolarix (schijnlariks), Pseudotsuga (douglasspar) en Tsuga (hemlockspar). Veel soorten uit deze geslachten bevatten gelijkaardige etherische oliën uit naalden en jonge twijgen. Al deze oliën kunnen goed in de aromatherapie gebruikt worden vanwege hun reinigende werking op de luchtwegen. Er zijn grote overeenkomsten in werking, maar ook verschillen. Overeenkomsten zijn de aanwezigheid van grote hoeveelheden mono-terpenen. De meest bekende zijn de pinenen, die voor de frisse dennengeur zorgt. De alpha-pineen heeft licht ontsmettende, antibacteriële, anti-virale en slijmoplossende (expectorerende) eigenschappen. De stof stimuleert de slijmvliescellen maar lost ook het taai slijm op. Dat de slijmklieren gestimuleerd worden, merk je onmiddellijk als je aan een flesje dennenolie ruikt.

Verder heeft het alpha-pineen in de etherische olie ook een algemeen opwekkende, verfrissende werking. Deze stof zou ook de mentale concentratie en de cerebrale bloedcirculatie bevorderen. Als we in de dennenbossen wandelen, ervaren we allemaal de verfrissende werking van de pinenen. De luchtwegen worden als het ware geopend. We gaan gewoon dieper ademhalen.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Douglasspar, Pseudotsuga menziesiiDouglasspar, Pseudotsuga menziesiiDe Douglasspar, Pseudotsuga menziesii, ook wel Douglas genoemd, is een naaldboom die bijzonder groot kan worden. De kroo…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…

Zilverschoon of GanzerikWilde planten groeien zomaar langs wegkanten. Zichtbaar onzichtbaar voor de meeste mensen en dat ik ook goed zo. En toch…
Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestAyurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestBinnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda, behoort de Ayurvedische massage tot de behandelmethoden. Een…
Bronnen en referenties
  • Monoterpene. Bernhard Watzl, Karlsruhe. Institut für Ernährungsphysiologie. Van Hove Michel. Le Pompidou. Cevennes
Reacties

Leen Herrijgers, 06-10-2016
Ik ben met de cursus gezondheidsconsulente bezig. Ik las dat de etherische oliën uit de Cevenne de beste waren. Er is zoveel op de markt. Welk merk gebruik ik zodat ik zeker weet dat dit de goede zijn?
Alvast bedankt.
Liefs,
Leen Reactie infoteur, 15-10-2016
Michel Vanhove heeft zelf etherische olie. Of Pranarome.

Du Pont Adolf, 22-01-2010
Kan je van Douglassparknoppen tinctuur of gemma maken? Reactie infoteur, 05-02-2010
Je kan zeker tinctuur en gemmo maken, alleen is er geen praktijkervaring met dit gemmomiddel. De tinctuur heeft wat dezelfde werking als dennenextracten, dus vooral op de luchtwegen, slijmoplossend en ontsmettend.

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.