Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen Iedereen kan afvallen. De ene manier is echter een stuk gezonder en verantwoorder dan de andere manier. Bovendien is verantwoord afvallen meestal een stuk langduriger dan bijvoorbeeld een crash-dieet. Maar hoe kan je nu gezond afslanken, met een gezond dieet, zodat je je weer gezond en fit voelt?

Afvallen

Er zijn ontzettend veel hulpboeken en artikelen geschreven over afvallen. Zelfs op televisie wordt je haast doodgegooid met afvalmethoden. Veel daarvan zijn echter verre van verantwoord en slecht voor de gezondheid. Effectief afvallen op een verantwoorde manier is het verstandigst.

Onverantwoord afvallen

Het crashdieet

Veel mensen klagen erover dat ze wanneer ze eenmaal hun ideale gewicht bereikt hebben ze binnen no time weer op hun oude, ongewenste gewicht terug zijn. Het crashdieet is een veelvoorkomende oorzaak van dit jojo-effect. Het crashdieet is een voorbeeld van makkelijk afvallen zonder lange termijn effectiviteit. De achterliggende oorzaak van het jojo-effect door het crashdieet is feitelijk ondervoeding. Tijdens de dieetperiode worden er namelijk te weinig calorieën ingenomen in verhouding met de caloriebehoefte van het lichaam. Je lichaam reageert hier op door zo veel mogelijk calorieën te besparen om het ontstande tekort te compenseren. Dit resulteert onder andere in een verlaging van de stofwisseling. Je lichaam gaat een soort hongerwinter houden, waarin het zelfs de spieren aanvalt om extra energie te verkrijgen. Al het vet dat je toch binnenkrijgt wordt opgeslagen als reserve. Wanneer je je gewenste gewicht bereikt hebt en stopt met dieet is je lichaam echter nog steeds in de hongerwinter. Wanneer je dus weer je normale eetpatroon hervat gaat je lichaam álle calorieën die binnenkomen omzetten in vet, voor het geval er weer een kritieke hongerperiode gaat komen. Hierdoor ben je in no time weer op het gewicht van voor je dieet.

Maaltijden overslaan

Wanneer je maaltijden over gaat slaan om calorieën uit te sparen creëer je een soort mini-hongerwinter. Ook dit resulteert uiteindelijk in het bekende jojo-effect.

Broodwisseldieet

Bij dit dieet eet je een of twee dagen per week enkel volkorenbrood waarbij je zoveel water mag drinken als je wilt. Op de overige dagen van de week mag je je normale voedingspatroon aanhouden. Gevolg is dat je lichaam op de 'broodvrije' dagen enorme reserves op gaat slaan om de brooddagen te compenseren. Hierdoor val je alsnog niet af en krijg je bovendien een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen.

Atkinsdieet

Bij het Atkinsdieet mag men enkel nog eiwitten eten en moet men koolhydraten resoluut laten staan. Ongebruikte koolhydraten worden namelijk in vet omgezet. Wanneer je echter compleet geen koolhydraten meer eet zal je lichaam inderdaad vet gaan verbranden om de nodige energie te verkrijgen. Ons lichaam heeft echter behoefte aan 3 voedingsoorten: suikers/koolhydraten, eiwitten/proteïnen en vetten/lipiden. Wanneer je te lange tijd veel eiwitten eet verstoor je het evenwicht van zuur-base. Dit kan je tegengaan met neutraliserende basen die in groenten te vinden zijn, welke echter amper voorgeschreven zijn in het Atkinsdieet. Te veel zuurvormende voeding kan calciumtekort en daarmee mgoelijk botontkalking veroorzaken. De nieren en de lever worden tevens ook sterk belast door de overmatige eiwitinname. Uit onderzoek is een correlatie gevonden tussen een overmaat aan eiwitten en vetzuren in het lichaam en ontstekingsprocessen, reuma en zelfs kanker.

Hoe moet het wel?

Dagelijkse lichaamsactiviteiten

Hiermee stimuleer je je lichaam om meer calorieën te verbranden. Dit gebeurt dan niet alleen tijdens de beweging, maar ook hierna, omdat je lichaam je metabolisme verhoogt en daarmee de calorieverbranding. Tijdens het sporten komen er ook stoffen als endorfine in je hersenen vrij, welke ervoor zorgen dat je van de zoetigheid afblijft.

Wees realistisch

Stel geen onmogelijke eisen aan jezelf. Wanneer je een peervormig figuur hebt is het onrealistisch om van jezelf te eisen dat je dit gaat veranderen in een recht toe recht aan lichaam. Zelfs als je jezelf uithongert zal je dit namelijk niet bereiken.

Drink genoeg

Een mens heeft dagelijks op zijn minst 2.5 liter vocht nodig uit dranken en voeding. Ongeveer 1/3 van het vocht komt uit vast voedsel zoals brood, fruit en vlees. Natuurlijk water is het beste, omdat koolzuurhoudende drankjes vol met suiker en kunstmatige zoetstoffen zitten welke het gebit en de gezondheid schaden.

Hulp bij afvallen

Wanneer je merk dat het je in je eentje niet zo goed lukt om af te vallen, schaam je dan niet en schakel de hulp in van een professioneel iemand die je kan helpen verantwoord af te vallen. Deze persoon kijkt naar jouw lichaamsbouw en voorgeschiedenis met betrekking tot afvallen en kan zo samen met jou een verantwoord afvalplan opstellen.
© 2008 - 2025 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…

Diëten met meer kans van slagen voor de toekomstEr zijn diëten in alle soorten en maten, duur en goedkoop, complex of simpel. Het effect is bij de ene optimaal en bij d…
Maak je niet dik, ‘Denk je Slank’Maak je niet dik, ‘Denk je Slank’Uit recent onderzoek van Britse wetenschappers is gebleken dat je af kunt vallen door alleen aan eten te denken! Je krij…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.