Wie of wat is een Dietist?

De diëtist, een specialist op het gebied van voeding en dieet!
De diëtist(e) is de specialist op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid en daarmee de persoon om vragen aan te stellen als het om een gezonde, verantwoorde voeding gaat. Een diëtist kijkt samen met de cliënt naar de leefstijl, lichamelijke gezondheid en het voedingspatroon op basis waarvan vervolgens een voedings- en beweegadvies op maat wordt gegeven. Dit uiteraard in samenspraak met de cliënt. De diëtist(e) heeft voldoende kennis van gedrag rondom de voeding en kan de patiënt waarnodig begeleiden en motiveren bij het volgen van het (dieet)advies.Diëtist, een beroep verankerd in medische wetgeving
De titel diëtist is een wettelijk beschermde titel. Je kan jezelf dus niet zomaar diëtist noemen. Hiervoor moet je eerst een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Dietetiek met succes hebben afgerond en dus in het bezit zijn van een diploma. Net als andere medische specialisten is ook de diëtist gebonden aan het medisch beroepsgeheim en de wettelijke voorschriften omtrent persoonsregistratie.Naast de diëtist zijn er ook nog andere mensen die onder de naam gewichtsconsulent of voedingsdeskundige voedingsadviezen geven. Iedereen mag en kan zich zo noemen, maar er ontbreekt een wettelijke borging bij het advies of de behandeling. Het is dan aan de consument de keus.
Wanneer kun je naar een diëtist?
Je kunt voor vele voedings- en/of leefstijlvragen naar een diëtist. Bijvoorbeeld, als je graag iets wilt verbeteren aan je figuur, je voedingspatroon, leefstijl en/of gezondheid. Veel mensen worden op advies van een behandeld arts doorgestuurd naar een diëtist. Dit kan zijn om verschillende reden, zo zijn er diverse aandoeningen waar een voedings- of dieetadvies van essentieel belang is. Door in je voeding(spatroon) bepaalde zaken aan te passen kun je de aandoening op een gunstige manier beïnvloeden. Je zorgt op die manier beter voor je lijf en voelt je vaak snel stukken beter.Waar werkt de diëtist?
Een diëtist kan in tal van branches werken, hieronder enkele voorbeelden waar een diëtist werkzaam kan zijn:- Patiënten dieetadvies geven in diverse gezondheidszorginstellingen of binnen een eigen praktijk;
- Betrokken zijn bij het totale voedingsbeleid in de instelling, zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen;
- Voedingsonderwijs geven aan verpleegkundigen en verzorgende in ziekenhuizen en andere zorginstellingen;
- Voorlichting en cursussen geven over allerlei onderwerpen die met voeding en diëten te maken;
- Aan productontwikkeling werken in de voedingsmiddelenindustrie;
- Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek;
- Werken in de catering;
- Sporters begeleiden.
Advies van een diëtist
Een diëtist is veelal gemakkelijk te vinden door te informeren bij je zorgverzekeraar, of te kijken in de informatie gids van de gemeente waarin je woonachtig bent, maar ook de huisarts kun je vragen naar de diëtist. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op internet. De diëtist werkt op dit moment voornamelijk op verwijzing van een (huis)arts. Deze verwijzing biedt de diëtist een legitieme basis om haar specifieke deskundigheid in te zetten. Dit geld overigens niet voor een voedingsadvies.De verwijsrelatie tussen arts en diëtist gaat in de komende tijd wel veranderen. De diëtist zal direct toegankelijk worden voor iedereen. Er is dan geen verwijzing van een (huis)arts meer nodig, dit zal ergens medio 2009, 2010 in gaan. Vanuit de basisverzekering kan een ieder jaarlijks in totaal 4 uur gratis terecht voor advies bij de diëtist.