Koolhydraten en Dieet

Koolhydraten en Dieet Bij een koolhydraatarm dieet gaat men ervan uit, dat door de kleine hoeveelheid koolhydraten die dagelijks genuttigd wordt, het lichaam eiwitten en vetten gaat verbranden. Een koolhydraatarm dieet is tegenwoordig aardig ingeburgerd om af te vallen. Bij een koolhydraatarm dieet gaat men ervan uit, dat wanneer het lichaam de koolhydraten niet kan verbranden (simpelweg omdat er niet veel koolhydraten te verbranden zijn), het lichaam eiwitten en vetten gaat verbranden.

Koolhydraatarm dieet, dus vet verbranden

Het uitgangspunt bij een koolhydraatarm dieet is als volgt. Als er meer koolhydraten worden gegeten dan het lichaam nodig heeft, worden koolhydraten opgeslagen als glycogeen. Koolhydraten dienen als brandstof voor het lichaam. Glucose is de belangrijkste brandstof en die vind je in tweevoudige koolhydraten. Alle koolhydraten en suikers worden afgebroken en omgebouwd tot glucose. Van de tweevoudige koolhydraten vormt glucose dus een belangrijk bestanddeel en glucose is een bouwsteen van zetmeel. Uit koolhydraten legt het lichaam een voorraad aan in de vorm van glycogeen. Opslagplaatsen voor glycogeen zijn de lever en de spieren. Bij het eten van teveel koolhydraten worden alle opslagplaatsen gevuld, en glucose wordt omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in het vetweefsel. Het lichaam heeft een voorkeur voor koolhydraten als brandstof, want het lichaam kan koolhydraten makkelijker verbranden dan vetten of eiwitten.

Koolhydraatarm dieet en bloedsuikerspiegel

Een teveel aan koolhydraten is inderdaad niet goed en levert nare nadelen op. Een koolhydraten verslaving behoort tot één van die nadelen. Symptomen voor een koolhydraten verslaving zijn:
  • moeheid in de namiddag, en moeheid na een (flinke) maaltijd,
  • energiegebrek,
  • hoofdpijn vaak een paar uur na de maaltijd,
  • steeds willen eten, vooral koeken en brood. Maar geen verzadigd gevoel krijgen,
  • Gewicht vooral op de buik.

Je bloedsuikerspiegel gaat pieken door het nuttigen van teveel koolhydraten. Als de bloedsuikerspiegel stijgt door het teveel aan koolhydraten wordt er insuline geproduceerd.(immers, de koolhydraten worden opgeslagen als glucose). Teveel koolhydraten zorgen dus voor een vicieuze cirkel: je hebt voortdurend trek, raakt niet verzadigd, krijgt overgewicht. Als je in deze vicieuze cirkel zit, kun je je behoorlijk gedeprimeerd voelen. Het kan dus geen kwaad om een teveel aan koolhydraten te schrappen!

Koolhydraten, onze behoefte

Koolhydraten horen in onze voeding wel het hoofdbestanddeel te zijn. Koolhydraten horen dagelijks niet meer dan 55% van onze totale voeding in beslag te nemen. Let wel: die 55% hebben we wel nodig. Om de dagelijkse behoefte aan koolhydraten niet te overschrijden, is best lastig. Er zijn zoveel tussendoortjes en koeken te koop. Ook de zogenaamde gezonde tussendoortjes (hartige sultana's, rijstewafels met een laagje kaas erover) bevatten nog best wel calorieën, en ze zijn koolhydraatrijk. Dus als je veel van dit soort tussendoortjes eet, dan ga je al. Dan kom je echt wel boven die 55%. Om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en een normale hoeveelheid koolhydraten dagelijks binnen te krijgen is het heel belangrijk om je van je eetgewoonten bewust te zijn er hier eens op te letten.

Koolhydraatarm dieet en onderzoek

Wanneer je een dieet volgt met veel complexe koolhydraten en weinig vet dan is het apart genoeg juist zo, dat het bijna onmogelijk is om te veel te eten en aan te komen! Vet heeft geen enkel eetlustremmend effect. Vet voedsel kunnen we dus moeiteloos dagenlang eten zonder dat onze eetlust minder wordt. Met koolhydraatrijk voedsel voelen we ons sneller vol dan met vet voedsel.

Koolhydraten versus vet

Een studie heeft aangetoond dat vrijwilligers die zeven dagen een onbeperkt dieet volgden met weinig vet (20% cal. uit vet, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 25%) en veel koolhydraten onbewust vet verloren. Toen ze echter
een matig vet dieet kregen (40% cal. uit vet) of een vet dieet (60% cal. uit vet), aten ze teveel en kregen ze er 0,9 kilo lichaamsvet bij. De vrijwilligers die dezelfde maaltijden te eten kregen, maar dan vetter, zeiden dat ze geen verschil hadden geproefd en dat hun eetlust bij beide diëten volledig werd bevredigd.

Koolhydraten bij het ontbijt, een goed begin

Een ander onderzoek toonde aan dat wanneer vrijwilligers een ontbijt met veel koolhydraten kregen en ze anderhalf uur later een onbeperkte hoeveelheid snacks ter beschikking kregen, ze vrijwillig minder calorieën aten dan wanneer de een ontbijt hadden gegeten met meer vet. de conclusie was dat extra vet eten tijdens het ontbijt geen effect heeft op de beheersing van de eetlust gedurende de rest van de dag. Aan de andere kant verminderden extra koolhydraten bij het ontbijt het gevoel van honger langer, de vrijwilligers hadden minder behoefte aan snacks later op de dag, en aten gedurende de dag niet te veel.

Koolhydraatarm dieet? Conclusie

Liever geen lekkere trek

Het volgen van een koolhydraatarm dieet om zodoende eiwitten en vetten te verbranden klinkt op zich wel logisch. Een nadeel is echter dat het lichaam zijn eigen spierweefsel kan gaan afbreken. Grote kans dat het jojo-effect optreedt wanneer je weer koolhydraten gaat eten. Er zijn onderzoekers die zeggen dat het percentage aan koolhydraten die worden opgeslagen zeer klein is, namelijk maar 400 gram. De voorraad opgeslagen koolhydraten wordt wel verbrand, namelijk als temperatuurregelaar voor het lichaam. Feit is het dat onze dagelijkse hoeveelheid koolhydraten 55% is en dat we waakzaam moeten zijn om niet die 55% te overschrijden. Zo hou je de bloedsuikerspiegel in balans en (tevens volgens hierboven genoemde onderzoek)wanneer je ze goed verdeeld over de dag en bij voorkeur de dag goed begint met koolhydraten (ontbijt), krijg je geen last van vreetbuien en chronisch ‘snacken.’ Dan heb je er voor de rest van de dag profijt van. Voor ieder is er wel een goed werkend eetpatroon en manier om overgewicht kwijt te raken. Op het internet is hier genoeg informatie over te vinden. Het beste is om informatie goed door te lezen en het te onderzoeken, om zo uit te komen bij wat voor jou het beste dieet is.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Ketose bij een koolhydraatarm dieetKetose bij een koolhydraatarm dieetKetose is een toestand van het lichaam die essentieel is voor het lichaam bij mensen die gebonden zijn aan een koolhydra…

Wie of wat is een Dietist?Wie of wat is een Dietist?De diëtist: de deskundige als het gaat over voeding en gezondheid! Eten moeten we allemaal. Maar het is niet altijd vanz…
Overgewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelOvergewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelBij overgewicht spelen spelen vet, stofwisseling, beweging, hormonen, psyche, schildklier en erfelijkheid een rol. Bij o…
Reactie

Jochie, 15-04-2014
Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL! Voedingcentrum heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis' boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you Reactie infoteur, 17-04-2014
Bedankt voor deze reactie, heel inspirerend en bemoedigend voor anderen!

Groeten
Sandra

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.