Wie of wat is een Dietist?

Wie of wat is een Dietist? De diëtist: de deskundige als het gaat over voeding en gezondheid! Eten moeten we allemaal. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend wat iemand moet, mag of kan eten. Als eten of voeding aanleiding geeft tot vragen, ligt er een taak voor een diëtist! Hoe zit het met de professionaliteit van de diëtist? Hieronder meer over wetgeving en verantwoordelijkheden in het vak.

De diëtist, een specialist op het gebied van voeding en dieet!

De diëtist(e) is de specialist op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid en daarmee de persoon om vragen aan te stellen als het om een gezonde, verantwoorde voeding gaat. Een diëtist kijkt samen met de cliënt naar de leefstijl, lichamelijke gezondheid en het voedingspatroon op basis waarvan vervolgens een voedings- en beweegadvies op maat wordt gegeven. Dit uiteraard in samenspraak met de cliënt. De diëtist(e) heeft voldoende kennis van gedrag rondom de voeding en kan de patiënt waarnodig begeleiden en motiveren bij het volgen van het (dieet)advies.

Diëtist, een beroep verankerd in medische wetgeving

De titel diëtist is een wettelijk beschermde titel. Je kan jezelf dus niet zomaar diëtist noemen. Hiervoor moet je eerst een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Dietetiek met succes hebben afgerond en dus in het bezit zijn van een diploma. Net als andere medische specialisten is ook de diëtist gebonden aan het medisch beroepsgeheim en de wettelijke voorschriften omtrent persoonsregistratie.

Naast de diëtist zijn er ook nog andere mensen die onder de naam gewichtsconsulent of voedingsdeskundige voedingsadviezen geven. Iedereen mag en kan zich zo noemen, maar er ontbreekt een wettelijke borging bij het advies of de behandeling. Het is dan aan de consument de keus.

Wanneer kun je naar een diëtist?

Je kunt voor vele voedings- en/of leefstijlvragen naar een diëtist. Bijvoorbeeld, als je graag iets wilt verbeteren aan je figuur, je voedingspatroon, leefstijl en/of gezondheid. Veel mensen worden op advies van een behandeld arts doorgestuurd naar een diëtist. Dit kan zijn om verschillende reden, zo zijn er diverse aandoeningen waar een voedings- of dieetadvies van essentieel belang is. Door in je voeding(spatroon) bepaalde zaken aan te passen kun je de aandoening op een gunstige manier beïnvloeden. Je zorgt op die manier beter voor je lijf en voelt je vaak snel stukken beter.

Waar werkt de diëtist?

Een diëtist kan in tal van branches werken, hieronder enkele voorbeelden waar een diëtist werkzaam kan zijn:
  • Patiënten dieetadvies geven in diverse gezondheidszorginstellingen of binnen een eigen praktijk;
  • Betrokken zijn bij het totale voedingsbeleid in de instelling, zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen;
  • Voedingsonderwijs geven aan verpleegkundigen en verzorgende in ziekenhuizen en andere zorginstellingen;
  • Voorlichting en cursussen geven over allerlei onderwerpen die met voeding en diëten te maken;
  • Aan productontwikkeling werken in de voedingsmiddelenindustrie;
  • Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek;
  • Werken in de catering;
  • Sporters begeleiden.

Advies van een diëtist

Een diëtist is veelal gemakkelijk te vinden door te informeren bij je zorgverzekeraar, of te kijken in de informatie gids van de gemeente waarin je woonachtig bent, maar ook de huisarts kun je vragen naar de diëtist. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op internet. De diëtist werkt op dit moment voornamelijk op verwijzing van een (huis)arts. Deze verwijzing biedt de diëtist een legitieme basis om haar specifieke deskundigheid in te zetten. Dit geld overigens niet voor een voedingsadvies.
De verwijsrelatie tussen arts en diëtist gaat in de komende tijd wel veranderen. De diëtist zal direct toegankelijk worden voor iedereen. Er is dan geen verwijzing van een (huis)arts meer nodig, dit zal ergens medio 2009, 2010 in gaan. Vanuit de basisverzekering kan een ieder jaarlijks in totaal 4 uur gratis terecht voor advies bij de diëtist.
© 2008 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Bij overgewicht kun je afvallen met behulp van een diëtist, maar ook een gewichtsconsulent. Waarom wordt de ene persoon…
Werken als diëtistWerken als diëtistEr is een toenemende vraag naar diëtisten. Diëtisten helpen mensen bij het zoeken naar een gezonde levensstijl en eetpat…
Bekende aandoeningen en de invloed van voedingBekende aandoeningen en de invloed van voedingGezond eten is geen garantie om een goede gezondheid te krijgen, maar het is wel een voorwaarde. Door verkeerde voeding…
Biologische voeding door de ogen van een diëtistBiologische voeding door de ogen van een diëtistBiologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supe…

De vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesDe vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesPermanent gewichtsverlies wil zeggen: gewicht verliezen totdat je jouw streefgewicht hebt bereikt om daarna op dit stree…
Koolhydraten en DieetKoolhydraten en DieetBij een koolhydraatarm dieet gaat men ervan uit, dat door de kleine hoeveelheid koolhydraten die dagelijks genuttigd wor…
Bronnen en referenties
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten Kwaliteitsregister Paramedici Ministerie van VWS
Reactie

Roos, 25-04-2012
Een gewichtsconsulent is geen beschermde titel, maar een als iemand mag zich pas een BGN-gewichtsconsulent noemen als deze lid is van de Beroepsvereniging Gewichgsconsulenten Nederland. Deze staat ook voor een kwaliteitswaarborg.

Daarbij zijn er BGN Gewichtsconsulenten die zich toeleggen en HBO of universitair opgeleid zijn op het gebied van gedrag rondom voeding, emotie-eten en een verkeerd eet- en leefpatroon vanuit stress. Dus niet alleen een diëtist biedt kwaliteit, ook een BGN -Gewichtsconsulent biedt dit. Reactie infoteur, 29-05-2012
Hallo Roos,

Dat is helemaal waar. Dit artikel is alleen geschreven vanuit het werkveld van een diëtist.
Toch bedankt voor de toevoeging. Lidmaatschap van de BGN is een bepaalde kwaliteitsborging. Je opmerking over het niveau (HBO of universitair) van sommige bij de BGN aangesloten gewichtsconsulenten is relevant als de cliënten hiervan ook op de hoogte zijn.

Met vriendelijke groet,
Vodiservice

Vodiservice (75 artikelen)
Laatste update: 10-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.