Biologische voeding door de ogen van een diëtist
Biologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supermarkten liggen de producten met het biologisch keurmerk Demeter in de schappen. Maar deze biologische voeding staat vaak ter discussie met betrekking tot de gezondheid. Dat biologische producten op een andere manier worden verbouwd dan de gangbare landbouw, staat als een paal boven water, maar wat draagt dit bij aan de gezondheid? Is het nou wel of niet gezonder voor je? Wat vindt de diëtist van deze biologische producten?
Waar staat "biologisch" voor?
Biologische landbouw kenmerkt zich door het verbouwen van gewassen op een zo ‘natuurlijk’ mogelijke manier. Dat wil zeggen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen om de groei van een product te beïnvloeden. Daarnaast bevatten biologische producten geen geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen om een onnatuurlijk beïnvloeding van de voedingsmiddelen op bijvoorbeeld houdbaarheid, rijping en kleur van de producten te voorkomen.
Overweging biologisch of gangbaar
Maar hebben al deze onthoudingen van stimulerende stoffen nou een beter effect op de gezondheid? Dat ze effect hebben op de groei en uiterlijk van het product is zonder meer bewezen. Biologische producten groeien op een langzamere manier om zo het meeste uit het gewas te halen. Daarnaast is de gedachte achter de biologische landbouw de vriendelijkheid voor natuur, dier en mens. Daarmee wordt in de eerste plaats niks gezegd over de gezondheidseffecten van de voeding wat misschien wel een gevolg kan zijn van deze manier van landbouw. Daarbij laat een, onlangs uitgekomen, Amerikaans review onderzoek van de Stanford University de huidige onderzoeksresultaten van biologische voeding op de gezondheid zien. Wat deze onderzoekers hebben gedaan is meer dan 235 onderzoeken gelezen en bestudeerd over biologisch eten en de gezondheidsbevorderende effecten ervan en hieruit de conclusies op een rijtje gezet. Hieruit kwamen wel een aantal verschillen naar voren tussen biologisch en gangbaar voedsel. Onder andere dat er meer gezonde vetten in biologische melk dan in gangbare melk zitten en dat biologische groent 30% minder restanten van bestrijdingsmiddelen bevat dan de gangbare variant. Ook zouden kinderen minder residuen van die bestrijdingsmiddelen in hun urine hebben. Maar er werd niet bewezen dat biologisch voedsel echt gezonder zou zijn op de lange termijn. Ondanks deze verschillen tussen biologisch en gangbaar is er nog niet genoeg bewijs dat biologische producten ook echt gezonder zijn. Hierover, zo concludeerde de onderzoekers, zou meer onderzoek gedaan moeten worden.
Visie van een diëtist
Als diëtist ben je expert op het gebied van voeding. Er zijn echter veel verschillende opvattingen en visies over dit gebied en een eenduidige mening is daardoor lastig te geven. Lastig, omdat je vaak iets wetenschappelijk moet kunnen onderbouwen om iets hard te maken. Als diëtist wordt er van je verwacht dat je toch evidence based werkt. Als het nu gaat om voeding en dan met name biologische voeding staat het wetenschappelijk onderzoek nog op de onderste trede van de virtuele trap die ze moeten beklimmen. Misschien ook wel mede doordat de biologische voeding de laatste jaren pas echt in zicht is gekomen van de alledaagse consument. Bij gebrek aan onderzoeksresultaten zijn die gezondheidseffecten van biologische voeding niet hard te maken en is dat voor de diëtist dus lastig om uitspraak over te doen. De diëtist kijkt over het algemeen toch op deze manier naar voeding. Het gaat bij een diëtist vaak om de voedingswaarde en de effecten van een voedingsmiddel op de gezondheid en omdat deze effecten bij biologische voeding nog niet genoeg wetenschappelijk bewezen zijn geeft een algemene diëtist niet perse de voorkeur aan biologische voeding. Nu zijn er in het voedingslandschap veel verschillende visies op gezonde voeding. Een van die visies is de antroposofische visie waar de biologische landbouw uit voort komt, maar ook de orthomoleculaire diëtisten hebben een andere visie op gezonde voeding. Het zijn allemaal diëtisten maar hebben een andere insteek, zo kan een cliënt kiezen wat het best bij hem past.
Andere overwegingen voor biologisch eten
Los van of de gezondheidseffecten van biologische voeding nou wetenschappelijk zijn aangetoond of niet, zijn er andere voordelen die de biologische landbouw met zich mee brengt zoals: een eerlijkere prijs voor de boeren en er wordt door mensen gezegd dat het daadwerkelijk lekkerder smaakt. Het zou ook beter zijn voor dieren, deze krijgen minder groeihormonen en antibioticum en hebben meer vrije ruimte. Dit kunnen voor consumenten natuurlijk ook beweegredenen zijn om biologisch te eten. Maar er hangt wel een letterlijk prijskaartje aan biologisch voedsel. Dit is door de langere en intensievere bewerking vaak duurder.
Conclusie
Door de ogen van een reguliere diëtist is er dus voorlopig nog geen verschil in gezondheidswinst tussen biologische voeding en niet-biologische voeding. Maar meningen verschillen dus proef en ervaar zelf de verschillen van biologische voeding, weeg het belang van dierenwelzijn en het milieu persoonlijk af en bepaal tenslotte zelf in hoeverre het in uw budget past.