Biologische voeding: gezond biologisch eten
Biologische voeding of kortweg bio-voeding kan omschreven worden als kwaliteitsvoeding die op een natuurlijke wijze is ontstaan, met respect voor mens, dier, plant en milieu. Een bio-boer mag geen gebruikmaken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen, enzovoort. Chemische bestanddelen toevoegen aan veevoeder is verboden. Door de toenemende belangstelling voor milieu wordt bio-voeding populair. Biologisch eten blijkt ook gezonder te zijn – door de afwezigheid van schadelijke residu’s – en bovendien ook veel smaakvoller dan de gewone voeding. Bio-voeding is doorgaans wel duurder dan de traditionele voeding.
Bron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay Wat is bio-voeding?
Door de toenemende belangstelling voor het milieu is de biologische landbouw ontstaan. Men streeft via bio-landbouw naar een duurzame landbouw. Bij biologische landbouw wordt – in tegenstelling tot de traditionele landbouw – geen gebruikgemaakt van chemische meststoffen, pesticiden, groeihormonen, enzovoort. Bio-landbouw is een milieuvriendelijke productiemethode, waarbij men veel aandacht besteedt aan de samenhang tussen plant, dier en omgeving. De bodemvruchtbaarheid en het milieu staan hierbij centraal. Typisch voor
biologische landbouw zijn een ruime vruchtwisseling, het gebruik van groenbemesters en organische bemesting. In de
biologische veeteelt ligt het accent op dierenwelzijn, biologisch geteeld veevoeder en preventieve gezondheidszorg.
Hoe kan je biologische voeding herkennen?
Biologische producten kan je herkennen aan een Europees logo. In
België kiest men bijkomend nog voor een “Biogarantie-logo”, terwijl in
Nederland het "EKO-keurmerk" op de verpakking van biologische voedingsmiddelen wordt geplaatst. Het Europees logo voor bio-producten is vanaf juli 2010 verplicht op alle voorverpakte biologische producten. Daarnaast gebruiken heel wat winkels nog een eigen bio-merk of gebruiken ze gewoon het woord “bio(logisch)” op de verpakking. De term “bio(logisch)” is wettelijk beschermd en mag enkel gebruikt worden voor producten die op biologische wijze worden geproduceerd. Enkel de aanwezigheid van een bio-label kan je 100% verzekeren dat de producten biologisch van aard zijn. Het zijn enkel officieel erkende organisaties die bio-labels mogen toekennen. Er mag bijvoorbeeld geen bio-label toegekend worden aan melk die in een tank wordt vervoerd waar ook niet-bio-melk in wordt vervoerd.
Bron: HolgersFotografie, Pixabay Is biologisch eten gezonder?
Bio-producten worden geteeld en geproduceerd zonder schadelijke chemische pesticiden. Ook het gebruik van antibiotica is verboden. Bij de verwerking van deze producten mogen er geen synthetische toevoegingen gebeuren, namelijk kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarstoffen, enzovoort. Kortom, er zullen in bio-producten minder schadelijke residu’s terug te vinden zijn dan in de klassieke gewone voeding, wat bio-producten uiteindelijk gezonder maakt. Bio-voeding heeft daarnaast ook een hogere voedingswaarde dan de klassieke voedingsproducten. Deze voedingswaarde is wel afhankelijk van het seizoen, de variëteiten en de bodemondergrond. Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat bio-producten meer mineralen, antioxidanten en vitaminen bevatten. Naast de bio-voeding is de biologische landbouw ook minder vervuilend en belastend voor het milieu, wat de algemene gezondheid van iedereen ter wereld ten goede komt.
Is het duurder?
Bio-voeding in de winkel kost doorgaans altijd meer dan de traditionele voedingsproducten. De opbrengst van een bio-boer is dan ook lager dan bij een gewone boer, omdat bio-boeren op natuurlijke wijze werken en geen sproeistoffen kunnen inzetten. Dit wordt doorgaans doorgerekend aan de consument om de rendabiliteit van de bio-boer in stand te houden. De hogere kostprijs houdt veel consumenten nog tegen om permanent bio-voeding te consumeren. Nochtans hoeft bio-voeding niet altijd duurder te zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen om minder vlees te eten, en meer groenten, fruit en zuivelproducten.
Weetjes over biologische voeding
- Biologische voeding smaakt duidelijk beter. Het oorspronkelijke product wordt beter behouden en natuurlijk proef je dat aan de smaak.
- Kinderen die tijdens de eerste twee jaar van hun leven biologische zuivelproducten krijgen, hebben 30% minder kans op eczeem.
- De ex-topman van McDonald’s heeft een biologische foodketen opgestart.
- Biologische voeding is vrij van neurotoxines. Dit zijn stoffen die het menselijk zenuwstelsel aantasten door de overdracht van zenuwimpulsen te blokkeren.
- Risico’s op ziekten zoals de gekkekoeienziekte, die ontstaan zijn doordat dieren dierlijk voedsel kregen, worden tot nul herleid.