Pompoenen zijn gezond

Pompoenen zijn gezond Pompoenen zijn een opvallende en tegelijkertijd een beetje vergeten groente. Jazeker, een groente, want ondanks dat pompoenen heel bekend zijn door het van oorsprong Amerikaanse Halloween is pompoen ook heel lekker en gezond en is er geen reden om niet eens pompoensoep of pompoentaart klaar te maken. September is daarvoor de juiste maand want dan begint weer de pompoenentijd.

Pompoenentijd

September en oktober zijn maanden die ieder jaar weer in het teken van de pompoen staan. Uiteraard komt dat omdat het nu oogsttijd is van de pompoen maar dat is niet de enige reden. Ieder jaar op 31 oktober is het weer tijd voor ‘Halloween’. Halloween is een soort van griezelfeest dat vooral bekend is geworden uit tv-series en films en uiteindelijk ook is overgewaaid naar Nederland. Niet dat wij hier met onze kinderen nu langs alle deuren gaan voor het scoren van snoepjes (Trick or Treat), maar het item wordt in deze tijd toch wel op allerlei manieren toegepast in de vorm van versieringen en/of feestjes met als motto ‘Halloween’.

Groot, klein, oranje, groen, lang of kort

In de meest vreemde vormen, maten en kleuren kom je pompoenen tegen. In de tuincentra met de bedoeling om de vervagende zomerkleuren weer wat op te halen in de tuin maar ook in de natuurwinkel zodat je een heerlijk gezonde pompoenensoep kunt maken. Jammer genoeg is dit nog niet zo erg bekend als bijvoorbeeld de oer-Hollandse erwtensoep. En toch is het zeker lekker en even gezond.

Pompoenen worden al duizenden jaren verbouwd

Toch is het eten van pompoen helemaal niet nieuw. Al zeker 7000 tot 10.000 jaar geleden werden pompoenen verbouwd. In die tijd door de indianen in Noord-Amerika die toen al wisten dat alle delen van de pompoen te gebruiken waren. Het vruchtvlees uiteraard, maar ook de pitten en de daaruit voortkomende pompoenpitolie. Zelfs de schil werd gebruikt als hij gedroogd was als schaal of kom. Wilden ze de pompoenen wat langer bewaren dan werden ze in repen gesneden en gedroogd en konden dan later ook nog eens tot meel worden fijngemalen waarna er koeken van konden worden gebakken.

Hoe gezond pompoenen zijn zullen ze wel haast niet geweten hebben in die tijd maar wij weten het inmiddels wel. Ten eerste is de kleur daarbij al een aanwijzing. De oranje kleur wordt veroorzaakt door Luteïne dat beschermend werkt tegen het ontstaan van staar en natuurlijk zijn er de pitten. De pitten zitten boordevol met gezonde voedingsstoffen en bovendien met de zo gezonde pompoenpitolie die helpt tegen een tal van gezondheidsproblemen. Pompoenpitten zijn heel lekker wanneer je ze licht roostert.

Wat zit er in pompoen?


Pompoenen zijn gezond

Dat pompoenen heel lekker kunnen zijn en heel veelzijdig zijn is nu wel duidelijk. Maar dat ze zo gezond zijn weten nog veel te weinig mensen. De gezondheidsvoordelen op een rij:
 • Pompoenen versnellen de spijsvertering
 • Pompoenen zijn goed voor onze cellen
 • Pompoenen zijn goed voor de ogen en de huid. Dit omdat pompoenen caroteen bevat dat in ons lichaam kan worden omgezet in vitamine A
 • Pompoenen verhogen de weerstand
 • Pompoenen maar zeker ook pompoenpitten en olie helpen tegen problemen met de prostaat zoals prostaatvergroting.
 • Pompoenpitten bestrijden parasieten/wormen in de darmen
 • Pompoenpitten bestrijden problemen met de gal en lever
 • Thee die wordt gezet van pompoenbladeren helpen astma te verlichten

Wat kun je allemaal van pompoen maken?

Pompoensoep is redelijk bekend. Maar ook taart, pudding, puree, jam of pompoencake hoort tot de mogelijkheden.

Pompoensoep recept

 • Een pompoen hoef je niet te schillen. Gewoon de pompoen in stukken snijden en dan de pitten en zaadlijsten er met een lepel uitscheppen. Gooi de pitten niet weg. Spoel ze af en laat ze drogen want je kunt ze later roosteren. Heerlijk!
 • Reken 1 liter water per kilo pompoen.
 • Wilt u de soep maken met vlees erin? Trek dan eerst bouillon van het soepvlees. Daarna de pompoen in stukken snijden, toevoegen en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden. Dan eerst het vlees eruit halen.
 • Bijvoegen naar smaak: knoflook, uien, gember, kurkuma, nootmuskaat, peper, komijn en een klein beetje bonenkruid. Van dit alles niet teveel!
 • Met de staafmixer fijn maken tot een gladde saus waarna het vlees weer toegevoegd kan worden. Je hebt nu een romige gladde soep die je net voor het serveren even kunt aanlengen met wat room. Maar, je kunt er ook nog verse groenten aan toevoegen. Het is maar net wat jij lekker vindt.
Nu is dit één recept maar zeker niet het enige recept! Er zijn ontzettend veel verschillende recepten voor een heerlijke naar eigen smaak gemaakte pompoensoep. Gewoon even googelen.

Nog een tip:

Laat de gesneden stukken pompoen niet te groot. Hoe kleiner de stukjes hoe eerder gaar en hoe meer voedingsstoffen behouden kunnen blijven.

Zijn alle pompoenen eetbaar?

In principe zijn alle pompoenen eetbaar. Maar… Kalebassen zijn dat niet. En dat brengt ons vanzelf bij de vraag: ‘Wat is het verschil tussen pompoenen en kalebassen? Iedereen heeft het altijd over pompoenen en eigenlijk zijn kalebassen ook pompoenen maar dan kleiner. Je kunt stellen dat de grotere soorten pompoenen zijn en dus eetbaar en de kleinere soorten kalebassen die alleen voor de sier bruikbaar zijn.

Tot slot

wanneer je aan je gezondheid wilt werken is een eerste vereiste ‘gezonde voeding’. Het is altijd gezonder en zeker ook goedkoper om seizoensgroenten te eten uit eigen land. D.w.z. de groenten die in dat betreffende seizoen op het land worden geoogst en dus geen groenten en fruit uit kassen of uit het buitenland. Wil je het nog een stapje hoger doen? Kies dan voor biologische groenten en fruit want dat is lekkerder en veel gezonder.

Lees verder

© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…
De geneeskracht van pompoenpitolieDe geneeskracht van pompoenpitoliePompoenpittenolie is een ware delicatesse. Het is heerlijk om ter variatie verschillende oliën te gebruiken. Daarnaast i…
De onbekende pompoenDe onbekende pompoenPompoen is een vrucht die wel kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de po…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…

De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
Biologische voeding door de ogen van een diëtistBiologische voeding door de ogen van een diëtistBiologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supe…
Bronnen en referenties
 • YouTube, www.radiomerlijn.nl
 • www.pompoenrecepten.nl
 • www.dekalebassenkar.nl
 • www.bewustleven.info
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.