De onbekende pompoen
Pompoen is een vrucht die wel kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de pompoen vanuit heel verschillende invalshoeken. Dat wil zeggen dat we weinig van de pompoen weten en dus ook dat de pompoen best gezond is en veel meer te combineren dan we nu vaak doen. Hoe gezond is de pompen en wat kan er allemaal mee doen?
De basis
Pompoenen werden al eeuwen (9000 jaar voor Chr.) geleden verbouwd, maar het duurde tot de 16e eeuw voordat de pompoen naar Europa kwam. Het geslacht Cucurbita, welke zeker zo’n 12 soorten bevat, is ook de basis van de pompoen. Hier horen bijvoorbeeld ook de komkommers en kalebassen bij. Die laatste zijn overigens niet te eten en slechts decoratief. Verder kennen veel mensen de reuzenpompoen wel en de courgette. De pompoen is feitelijk het gehele jaar beschikbaar.
Pompoen, maar dan anders
Griezelen
De grote pompoen wordt zeker in de Verenigde Staten veelvuldig ingezet tijdens Halloween (eind oktober). De pompoen wordt uitgehold en in de wanden van de vrucht wordt een gezicht gesneden. Lampje erin en op pad. Het ziet er een beetje eng uit en dat is nu ook net de bedoeling. Deze traditie zien we in West Europa ook meer en meer terug.
Decoratief
De pompoen is bij uitstek geschikt om ook als decoratief doel te dienen. Gewoon in de tuin, wat gevulde potten en pompoenen van verschillende afmetingen en kleuren, geven een rustig landelijk tafereel.
Pompoen om te eten
De eetbare pompoen kennen we met name van de pompoentaarten en de pompoensoep, maar er zijn meer toepassingen mogelijk. Gewoon het vruchtvlees in een smoothie bijvoorbeeld of zelfs een zomersalade kan er mee worden opgefrist.
Verschillende soorten
- Gewone pompoen (tevens de meeste bekende)
- Flespompoen
- Spaghettipompoen
- Oranje Hokkaido
- Kabocha
Schoonmaken
Als je met de pompen aan de slag gaat is het verstandig dit enigszins gestructureerd te doen. Veel mensen kopen geen pompoen, omdat het zo’n “gedoe” is. Maar dat hoeft helemaal niet. Het werkt als volgt:
- Halveer de pompen.
- Snij de gehalveerde stukken in schijven.
- Verwijder de draden en pitten. Meestal werkt het met een lepel het beste.
- Het vruchtvlees kan nu in blokjes gesneden worden.
Het koken en roerbakken doe je binnen 10 minuten, maar als je ze liever smoort dan ben je een klein half uur bezig.
Pompoensoep
Een pompoensoep maak je als volgt:
- 2 kleine pompoenen
- 750 ml kippenbouillon
- 150 ml slagroom
- 4 eetlepels zure room
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen salie
- 1 theelepel zeezout
Snij de pompoenen door de helft en schep de zaadjes eruit. Vet een bakblik in met wat olie en leg vervolgens de pompoen met het vruchtvlees naar beneden op het bakblik. Rooster tot het zacht is, in zo’n 45 minuten. Haal de pompoenen uit de oven en laat deze afkoelen. Zodra het is afgekoeld, verwijder het vruchtvlees en stop het in een keukenmachine.
Voeg nu kippenbouillon toe aan de pompoen en pureer het geheel goed. Schenk de soep in een grote pan en breng het zacht aan de kook (middelhoog vuur). Roer er nu room, nootmuskaat, salie en een snufje zout door en haal het van het vuur. Serveer met een lepel zure room.
Gezondheidsaspecten
De genoemde cijfers gaan over de rauwe pompoen, als je de pompoen kookt gaat de voedingswaarde wat omlaag.
- Beta-caroteen
- Vitamine B1, B6, E
- Foliumzuur
- Natrium
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- IJzer
- Zink
Tot slot
Met de onbekende pompoen kan je vele kanten op en de pompoen is dus eigenlijk best veelzijdig. Probeer het in een soepje, lekker door een frisse smoothie of salade. Griezel er met een feest mee of sier je tuin er mee op.