Afvallen dankzij het eten van zeewier
De voordelen van zeewier zijn al langer bekend in de Oosterse culturen. In Azië vind je dan ook regelmatig gerechten waarin zeewier verwerkt is. De algen bevatten veel proteïnen en vitamine B12. Ook andere vitaminen en antioxidanten zijn rijkelijk aanwezig. Het is echter een specifieke stof, alginaat, die het aanmaken van vet zou tegengaan.
Gezonde voeding uit de zee
Jodium
Jodium is een element dat terug te vinden is in elke lichaamscel, zonder kunnen we niet leven. De mens moet maar een kleine hoeveelheid jodium innemen. Omdat het in ingrediënten van veel traditionele Westers eten niet voorkomt, wordt jodium vaak toegevoegd aan zout. Soms wordt er echter toch nog te weinig jodium ingenomen. Het jodiumrijke zeewier is dan een goed alternatief. De stof is belangrijk voor de schildklierwerking en heeft dus een invloed op de balans van stofwisseling. Het heeft een antibacteriële eigenschap en is dus goed te gebruiken tegen infecties.
Calcium
Sommige algen bevatten tot tien keer meer calcium dan melk. Het helpt bij de ontwikkeling van tanden en botten. Het heeft ook een positieve werking op de zenuwcellen en spieren.
Vitaminen
Zeewier bevat de volgende vitaminen:
- A
- B1, B2, B3, B6, B9
- C
- D
- E
- K
Tegen borstkanker
Borstkanker komt bij de Japanners vijfmaal minder voor dan bij de Amerikanen. Er zijn verschillende potentiële verklaringen voor dit opmerkelijk feit, één ervan is hun dieet. Niet in hun minst zou het hoge verbruik van zeewier een verklaring kunnen zijn omdat werkbare stoffen de
schildklierwerking regelt en zo dus hun invloed uitoefenen op de aanmaak van oestrogeen en estradiol.
Alginaat: stof tegen vetabsorptie
Zeewier zit vol met positieve stoffen voor het lichaam, maar er is één specifieke stof dat het opnemen van vetstoffen zou tegengaan, namelijk alginaat. Er zijn drie kleuren van zeewier: rood, bruin en groen. Vooral de bruine variant zou grote hoeveelheden alginaat bevatten. Alginaat zou de
vetabsorptie met 75% doen afnemen. Bovendien vormt het alginaat in de maag een soort van gel waardoor deze vol voelt. Je zal dus sneller een voldaan gevoel hebben. Deze beweringen steunen op verschillende onderzoeken (Japan 2007, VS 2010, VK 2014) en kunnen niet zomaar als larie afgeschreven worden. De laatste test in 2014 te Newcastle toonde dat proefpersonen dankzij kleine innamen van zeewier (verwerkt in brood) tot één derde minder vet aanmaakten. De smaak van alginaat is heel specifiek, het is dus niet per sé lekker voor iedereen. Het heeft een zoutachtige zeesmaak.
Zeewierpillen
Op de markt zijn er een heleboel pillen die geconcerteerde extracten van bruin zeewier bevatten. Let goed op wanneer je deze pillen koopt en kies enkel producten die je echt vertrouwt. Door de extra vervuiling van de oceanen, en zeker door de ramp in Fukushima, kunnen er wel eens erg ongezonde pillen in omloop zijn. Betrouwbare producten worden eerst klinisch onderzocht alvorens ze verkocht mogen worden. Er zijn ook een heleboel zeewiershakes op de markt.
Zeewier bereiden
Zeewier kan je gemakkelijk bereiden met wat spek of rijst als snack. Voorts kan je het toevoegen aan groenten- en vruchtenshakes. Het wordt ook regelmatig toegevoegd aan slaatjes of in geserveerd in een soepje.
Afvallen met zeewier
Het eten van zeewier kan je helpen bij het afvallen door de combinatie van vier verschillende redenen.
- Alginaat zorgt ervoor dat er tot 75% minder vetabsorptie is
- Je hebt sneller een vol gevoel
- Zeewier bevat weinig calorieën (38 per 100 gram)
- Er zitten veel proteïnen in zeewier wat de spieraanmaak bevordert. Meer spieren betekent dat je meer mag eten zonder bij te komen.