De toegevoegde waarde van zeewier
Veel mensen vinden zeewier maar viezig. Je kunt er enig moment tussen zwemmen en dat voelt vaak niet lekker aan, maar dat wil nog niet zeggen dat zeewier niet goed is. Zeewier is een soort overkoepelende naam voor allerlei soorten algen die in zee leven. We hebben het in de praktijk vaak over het wier wat aan de bodem gehecht is. Maar zeewier is meer omvattend én het kan ook toegepast worden voor de mens. Dat maakt het dan net even iets minder 'viezig'. Maar ja, wat kan je met zeewier?
Wat is zeewier?
Zeewier omvat een grote groep algen die niet aan elkaar verwant zijn. Ze leven in zee en hechten veelal aan de bodem. De officiële namen voor de verschillende wieren zijn:
- Rhodophyta, de roodwieren
- Chlorophyta, de groenwieren
- Phaeophyta, de bruinwieren
De verschijningsvorm van zeewier heeft iets wat lijkt op planten zoals we ze aan land kennen. Ze hebben vaak een lange stengelachtige of bladachtige structuur. Zeewier is afhankelijk van zout water, een goede ondergrond en voldoende licht. Logisch dat zeewier vaak lans de kustlijn voorkomt.
Zeewier als voedsel
Dat zeewier ook voedsel voor de mens is, is op zich niet onbekend. De Oosterse keuken, Japen, China en Korea, staan er om bekend en gaat al vele eeuwen terug met het serveren van zeewier op het menu. Toch passen we het maar mondjesmaat toe in de Westerse keuken (Noorwegen, Schotland en IJsland zijn landen die het wat vaker toepassen).
Voor het merendeel betreft het de Oosterse keuken en in Nederland komen we niet veel verder dan het “Oosters zoutje” (met zeewier), wat uiteraard ook hier wordt geproduceerd. Maar het is natuurlijk niet representatief voor wat zeewier kan bieden.
Gezien het feit dat Oosters eten per definitie door veel mensen als gezond wordt gezien, stapt de commercie hier op in en soms doen ze dat heel creatief. Dit alles neemt niet weg dat zeewier echt gezond is en het kan iets toevoegen aan ons voedingspatroon (daarmee bedoelen we niet de zoutjes). We lijken vervolgens ook te vergeten dat we zeewier gewoon uit onze eigen Noordzee kunnen halen en het dus 'om de hoek' te halen is.
Gezond met zeewier
Vitaminen en mineralen
Zeewier bevat absoluut vitaminen en mineralen en maakt dat het een product is wat voor ons voedingspatroon van toegevoegde zou kunnen zijn.
Het bevat:
- Jodium
- Calcium
- Sporenelementen
- Vitamine C
- vitamine E
- Vitamine B12 (niet in alle zeewier)
Wat niet wordt opgenomen in het lichaam, kan je als voedingsvezels zien.
Afvallen
Gek genoeg komen we zeewier wel meer tegen als mensen aan het afvallen zijn. Als je dagelijks zeewier eet ga je dit na enkele weken toepassing merken. Het breekt vetweefsel namelijk af, maar spierweefsel niet. Zeewier kan via de inwendige manier en via de uitwendige manier toegepast worden. Naast supplementen zijn er verschillende crèmes waar zeewier in verwerkt zit of neem een pakking met zeewier. Het beste is het als je dit doet als de huid goed ademt (bijvoorbeeld in de sauna).
Wat doet zeewier nog meer?
- Zeewier een positief effect als je snel last van trombose hebt.
- De bloedvaten worden schoongehouden van cholesterolafzetting.
- Als je last van je schildklier hebt, kan zeewier struma tegengaan.
Toepassing in de keuken
Zeewier eet je in een samengestelde salade en moet vooral niet gekookt worden. Soms wordt het ook geserveerd bij een hartig vishapje, maar dat is heel persoonlijk. Zeewier kan tevens gegeten worden bij gebakken rijst met groenten. Combineer dit alles vervolgens met wat zalm of tonijn of wat gebakken eitjes
Tot slot
Zeewier is geen enorm grote bron van vitamines en mineralen, maar kan zeker een bijdrage leveren. Pas het toe in je eetpatroon op eenvoudige wijze en als dat niet tot je mogelijkheden behoort, gebruik het dan via een supplement of via de huid.