Wat te doen bij warm weer?

Het is altijd heerlijk als de zon begint te schijnen en de temperatuur weer toeneemt na een koude winter. In sommige gevallen zijn er periode's van extreme hitte. Dit wordt ook wel een hittegolf genoemd. Je moet dan altijd rekening houden met de warmte, omdat het lichaam hieraan niet gewend is. Wat moet je doen om deze periode heelhuids door te komen?

Drink voldoende

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Water is een van de voornaamste bouwstenen van het lichaam. Water speelt bij veel processen in het lichaam een belangrijke rol. Het is van belang bij het zuiveren van afvalstoffen in het lichaam en bij het afvoeren van deze stoffen middels het urineren. Daarnaast speelt het een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur en het vervoeren van voedingstoffen en andere stoffen binnen het lichaam. Er zijn nog vele andere processen zoals het goed laten verlopen van de stofwisseling en het vloeibaar houden van het bloed, waar water een belangrijke rol vervult. In periodes van extreme warmte zweet je onopgemerkt veel. Je verliest veel vocht. Het is van belang dat je dit aan blijft vullen door veel te drinken. Anders zal dit ten koste gaan van de lichamelijk processen en het functioneren van het menselijk lichaam.

Het is eenvoudig bij te houden of je voldoende hebt gedronken. Wanneer je minder plast dan normaal kan dat een indicatie zijn dat je niet voldoende drinkt. Ook kan je het zien aan de kleur van de urine of je voldoende hebt gedronken. Wanneer de urine een donkergele kleur heeft, beschikt het lichaam over te weinig water en moet je meer gaan drinken. Als de urine een lichtgele kleur heeft, drink je voldoende water. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Probeer regelmatig te drinken voordat je dorst begint te krijgen.

Eet voldoende

Er zijn ongeveer 50 verschillende soorten voedingstoffen die noodzakelijk zijn voor het lichaam. Dit zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Deze stoffen zijn nodig voor vele processen in het menselijk lichaam. Het bouwen en repareren van het lichaam, het voorzien van energie en het regelen van andere processen zijn hier voorbeelden van. Het is belangrijk dat je van alle voedingstoffen voldoende binnenkrijgt om het lichaam goed te laten functioneren.

In periodes van veel warmte wordt er minder prioriteit gegeven aan eten. Van dit weer krijg je namelijk meer dorst dan honger. Aangezien het signaal van de hersenen voor honger en dorst met elkaar overeenkomen worden ze nogal wel eens door elkaar gehaald. Door de warmte overheerst de behoefte aan water waardoor het eten van voeding op de tweede plaats komt. En wanneer de hersenen een hongersignaal afgegeven en omdat dit lijkt op het dorstsignaal, zal eerder iets worden gedronken dan worden gegeten. Het kan dan voorkomen dat je minder gaat eten. Je hebt ook de voedingsstoffen die in eten zitten nodig op een warme dag. Probeer in ieder geval drie gevarieerde en gezonde maaltijden per dag te eten.

Matig alcohol

Warm weer wordt vaak gezien als een ideale periode om buiten te zitten en een koud alcoholisch drankje te nuttigen. In deze alcoholische dranken zit weliswaar vocht, maar de alcohol zorgt ervoor dat er vocht wordt onttrokken aan het lichaam. Door alcohol neemt de urineproductie toe waardoor je meer vocht verliest doordat je vaker moet plassen. Daarnaast is er ook veel vocht nodig om de alcohol af te kunnen breken. Hiervoor is meer vocht nodig dan er aanwezig is in het drankje. Het lichaam zal dan uitdrogen. Tijdens warme periode verlies je al veel vocht door het zweten. Door alcohol te consumeren zal de vochtbalans nog meer worden verstoord. Aangezien een goede vochtbalans van het lichaam heel belangrijk is, moet er verstandig worden omgegaan met de consumptie van alcohol tijdens warme perioden. Probeer de alcoholconsumptie bij warmte te matigen. Drink daarnaast ook voldoende water om het uitdrogende effect van de alcohol tegen te gaan.

Probeer het thuis koel te houden

Een van de vervelendste dingen van een warme dag is dat het 's avonds en 's nachts ook warm kan zijn. Het is dan warmer dan je normaal gewend bent tijdens de slaap. Je kan moeilijker in slaap komen en je zweet wellicht het hele bed eronder. De warmte die de zon van overdag wordt namelijk vast gehouden door objecten om ons heen. Daarom is het 's avonds en 's nachts ook nog warm. Het is over het algemeen ook heerlijk om een plek te hebben die lekker koel is. Om je huis en slaapkamer koel te houden zijn er een aantal dingen die je kan doen. Probeer gebruik te maken van eventuele zonwering, ventilatoren, airconditioning of andere apparaten. Het is verstandig om deze apparaten onmiddellijk te gebruiken voordat de zon het huis al heeft opgewarmd. Doe het daarom meteen 's ochtends.

Zorg er ook voor dat je de ramen opendoet op het moment dat het buiten wat koeler is of koeler begint te worden. Dit is meestal 's ochtends, 's avonds of 's nachts. Houd ook de ventilatieroosters open. De koele lucht kan dan lekker door het huis waaien en voor een aangename temperatuur in het huis zorgen.

Zoek verkoeling

Met warmte is het niet goed om de hele tijd in de zon te zitten. Je zal doordat de zon op de huid brand meer zweten en de kans op verbranding van de huid zal toenemen. Zoek voor de verandering eens een lekker koel plekje op in de schaduw. Ga onder een parasol zitten of in het verkoelde huis. Je lichaam heeft dan een periode om te herstellen.

Kleding

Ook de manier waarop je je kleedt is van belang. Door de kleding kan je het sneller warm krijgen en meer zweten. Donkere kleding is op warme dagen niet verstandig. Donkere kleuren absorberen namelijk sneller de warmte van de zonnestralen. De temperatuur van de kleding zal dan toenemen waardoor het lichaam ook warmer zal worden. Kies voor kleding met lichte kleuren. Deze absorberen namelijk minder warmte van de zon waardoor ze in vergelijking met donkere kleding koeler blijven.

Kies naast kleding met lichte kleuren ook voor kleding die luchtig zit. Strakke kleding isoleert niet goed en zorgt dat de huid niet goed kan ademen. Door luchtig kleding te dragen kan de huid de warmte goed kwijt en zorgt de lucht tussen de kleding en de huid voor een isolerend effect. Dit isolerende effect zorgt ervoor dat het lichaam minder snel zal opwarmen.

Zonnebrandcrème

Het is heerlijk om met het warme weer de zon buiten weer te zien schijnen. Echter heeft de zon veel slechte invloeden op de huid. De UV-straling van de zon kan diep in de huid doordringen en het DNA aantasten. Hierdoor kan huidkanker ontstaan. De huid heeft wel een aantal biologische verdedigingsmechanisme die het in werking zet zodra de zon in contact komt met de huid, maar dit is in de meeste gevallen niet voldoende. De huid wordt dikker en er wordt melanine aangemaakt waardoor de huid bruiner wordt. Dit absorbeert ongeveer 50% van alle UV-straling. Wanneer je de huid niet goed beschermt, zal de huid een paar uur na blootstelling aan zonlicht verbranden. Het is dan al te laat om je nog in te smeren. De UV-straling heeft dan namelijk al de huid aangetast. Om je huid helemaal te beschermen tegen de invloeden van UV-staling moet de huid worden ingesmeerd met zonnebrandcrème. Ook al is je huid helemaal bruin, je moet je blijven insmeren met zonnebrandcrème. De UV-straling zal ook bij een bruine huid doordringen tot het DNA. Kies voor een crème met factor 30 wanneer je lang in de zon zal zijn. Ben je maar eventjes buiten, kies dan voor minimaal factor 15. Smeer je telkens opnieuw in als je een duik in het water neemt. De zonnebrand wordt namelijk van de huid verwijderd wanneer het in contact komt met water.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesZonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesDe zomer staat niet alleen voor zon, zee en luieren op het strand. Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de warmte k…
Hou je paard gezond en gelukkig in de zomerHou je paard gezond en gelukkig in de zomerIn tegenstelling tot de meeste mensen houden veel paarden niet erg van het warme zomerweer. Paarden hebben het al snel t…
Omgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOmgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOok in Nederland kunnen we te maken krijgen met een hittegolf en extreem warm. Als het heet weer is, treft het ons allem…
Huid verzorging tijdens hitteHuid verzorging tijdens hitteDankzij de zuurgraad van onze huid, beschermt onze huid ons tegen schadelijke in vloeden van buitenaf. In de zomer zijn…

Medrol: gebruik & bijwerkingen van dit cortisone medicijnMedrol: gebruik & bijwerkingen van dit cortisone medicijnMedrol is een cortisone medicijn dat bij een heel ruime waaier aan ziektes en aandoeningen toegediend wordt. Een ontstek…
Bloeddrukwaarden: leeftijd en tabel man, vrouw en ouderenBloeddrukwaarden: leeftijd en tabel man, vrouw en ouderenWat zijn bloeddrukwaarden en welke bloeddrukwaarden zijn optimaal voor man en vrouw? Er zijn twee bloeddrukwaarden: de b…
Bronnen en referenties
  • http://www.biodermal.nl/huidverzorging/de-zon-en-je-huid/effecten-van-de-zon-op-je-huid/
  • http://www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/wel-zon-geen-huidkanker.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsstoffen.aspx
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.