Vitamine W - met de W van Wadden en Waddeneilanden

Vitamine W - met de W van Wadden en Waddeneilanden Een tripje naar de Wadden is niet alleen leuk en lekker, het kan ook heel helend zijn. De zon schijnt er vaker dan in de rest van het land, je kunt er heerlijk wandelen, het geluid van de zee is rustgevend en de zeelucht gezond voor de longen. De Wadden zijn een uitgelezen plek om op adem te komen, een uitwaaiplek voor wie het druk heeft gehad, een bijkomplek voor wie een groot verlies te dragen heeft en een oplaadplek voor mensen van wie de batterij is leeggelopen. Het zijn niet zozeer de stoffen in het zeewater die een heilzame werking hebben, het is veeleer een combinatie van gezonde lucht, zwemmen, wandelen, genieten van de natuur en ontspanning die heilzaam voor lichaam en geest is. De Wadden staan garant voor een eigen vitamine: vitamine W.

Op naar de Waddeneilanden voor een gezonde dosis vitamine W


Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog

Het weldadige effect die de Wadden hebben op de mens begint met de reis er naartoe. Inschepen op de veerboot naar een van de Waddeneilanden brengt al rust over die mensen van wie het emmertje overloopt.

Overgang naar ontspanning

Op de reis over de Waddenzee; of het nu een kwartier naar Texel is, een uur en drie kwartier naar Vlieland en Terschelling of ongeveer drie kwartiertjes naar Schiermonnikoog en Ameland, het is de overgang van de mens die de problemen van thuis of het werk even achter zich laat voor een omgeving die rust en ontspanning in zich heeft en uitstraalt.

Zwemmen in de Noordzee

Zwemmen in de Noordzee is heilzaam. Niet zozeer vanwege de mineralen die in het water zitten. Die zijn zo verdund in het water dat ze nauwelijks effect hebben, maar ze laten wel de huid lekker prikkelen. Het is vooral de beweging van het zwemmen die goed is voor het lijf. Daarbij is de zeelucht goed voor de bronchiën.

Zon

De zon die op de Waddeneilanden vaker schijnt dan op het vasteland van Nederland is niet alleen aangenaam om in te vertoeven, maar levert ook de broodnodige vitamine D. De meest zonnige plek van Nederland is op de Wadden te vinden. Het is het zuidpuntje van Texel. Daar schijnt de zon 1700 uren per jaar. Om dat te vergelijken met een stad in het midden van het land: in Arnhem schijnt de zon 1450 uren per jaar. Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D in de huid.

Vitamine D

Vitamine D hebben we nodig voor sterke botten. Dat gaat het beste als er in een zwembroekje of bikini op het strand gespeeld wordt. Dan wordt een groot huidoppervlak aan de zon blootgesteld. Terwijl er op het strand een potje strandtennis wordt gespeeld of een zandkasteel wordt gemaakt, snort het vitamine D-fabriekje in de huid.

Stikstofmonoxide

Tijdens het zonnen komt ook stikstofmonoxide uit de huid in de bloedbaan. Het is een soort hormoon dat bloeddrukverlagend werkt. Een door de zon opgewarmd lichaam merkt ook nog eens een stressverminderend effect. Natuurlijk moet elke zonaanbidder en zandkastelenbouwer oppassen voor verbranden, want dat voelt ’s avonds niet alleen erg onplezierig, het is ook ongezond.

Natuur

Natuur is goed voor mensen. Alleen al kijken naar natuur werkt stressverlagend en in de natuur wandelen al helemaal. Minder stress en meer ontspanning is goed voor lichaam en geest, waardoor ziekten beter genezen. Stress zorgt dat je minder weerstand hebt en dus eerder ziek wordt.

Stressverlagend

Door met wandelingen in de natuur de stress te verlagen wordt de weerstand verhoogd. Water schijnt daar ook een grote rol in te spelen. Wandelen langs het strand is nog gezonder dan wandelen door het bos.

Wandelen en fietsen

Een bezoek aan een Waddeneiland stimuleert tot het maken van een wandeling over strand of het pakken van de fiets voor een tocht door de duinen. Wandelen, fietsen en zwemmen is goed voor de spieren. Bewegen zorgt voor de spieropbouw en beweging is ook goed om op gezond gewicht te blijven: je verbruikt er energie mee.

Calorieverbruik

  • Wandelen over het strand verbruikt 250 kcal/uur
  • Fietsen door de duinen verbruikt 300 kcal/uur
  • Zwemmen in de Noordzee verbruikt 420 kcal/uur

Dopamine

Bewegen heeft nog een groot voordeel. Door lichamelijke inspanning komt er in de hersenen een stof vrij die een prettig gevoel stimuleert en stress verlaagt. De stof die bij lichamelijke activiteit vrijkomt is de neurotransmitter dopamine.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Uitwaaien en schone lucht

Uitwaaien is goed voor ons. De Waddeneilanden zijn niet alleen gezond op mooie zonnige dagen, maar ook als het er waait en zelfs als het stormt. De lucht bevat er 30 procent minder fijnstof dan in de Randstad, zodat een hap waddenlucht goed voor de longen is. Voor mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts is een wandeling langs de waterkant een verademing, want daar zitten beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland van Nederland.

COPD

De waddenlucht met zowel minder pollen als minder fijnstof doen mensen met COPD goed. Het zout in de zeelucht geeft ook nog eens extra ruimte in de longen.

Waddeneilanden en vitamine W

Naast alle lichamelijke voordeeltjes op de Wadden zijn de eilanden ook nog eens prettige omgevingen waar je weer met elkaar aan de praat raakt, waar je in een café gezellig kunt aanschuiven en je kunt vermaken met sterke verhalen. Ook kan het idee postvatten dat de grote boze wereld en de zorgen van alle dag ver weg zijn, in ieder geval aan de andere kant van de Waddenzee, waardoor je helemaal kunt bijkomen om de uitdagingen die thuis liggen weer aan te kunnen. Je raakt nergens makkelijker met elkaar in gesprek dan tijdens een strandwandeling, een kroegbezoek of met een glaasje op een terras.

Heilzame combinatie
Zon, zee, water, natuur en sociaal samenzijn: de heilzame combinatie die op de Waddeneilanden te vinden is wordt vitamine W genoemd.

Wadden

Legenda
A. Waddenzee
B. Noordzee
C. Texel
D. Vlieland
E. Terschelling
F. Ameland
G. Schiermonnikoog
H. De meeste zonuren van Nederland

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…

Röntgenfoto's van het gebit: waarom worden deze gemaakt?Röntgenfoto's van het gebit: waarom worden deze gemaakt?Röntgenfoto's van het gebit zijn foto's van je tanden en kiezen die je tandarts gebruikt om naar de gezondheid van het g…
NSAID's: Pijn en ontsteking verlichten en koorts verlagenNSAID's: Pijn en ontsteking verlichten en koorts verlagenNSAID's staat voor "niet-steroïde anti-inflammatoire drugs". Artsen zetten deze ruim beschikbare en frequent gebruikte g…
Bronnen en referenties
  • Wadden – magazine nummer 51 – juni 2016
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.