Zwemmen in de Noordzee op de Waddeneilanden

Zwemmen in de Noordzee op de Waddeneilanden Als je op vakantie naar een Waddeneiland gaat is er niets lekkerder dan zwemmen in de Noordzee, spelen in de golven en pootjebaden langs de vloedlijn. Het zilte water van de Noordzee is nog heilzaam ook, kortom: een wellnessbeleving zonder dat je de beurs hoeft te trekken. Het waterplezier begint al op de eerste dag van het jaar. Op diverse plekken is dan de Nieuwjaarsduik te maken. In de zomer en nazomer heeft het water een heerlijke temperatuur voor een lekker en heilzaam Noordzeebad, waarbij de zwemmer in aanraking komt met gezonde zeelucht en kalium, calcium, fluor en zink uit het zeewater.

Een gezond Noordzeebad aan de Noordzeekust


Heilzame kracht uit het zilte water van de Noordzee

Het zilte water van de Noordzee heeft een heilzame kracht in zich. Je kunt het een bron van levenskracht noemen. In het water zitten minerale zouten en sporenelementen die een heilzame werking op de huid zouden kunnen hebben, ware het niet dat ze erg verdund in het water zitten. Ze laten wel je huid tintelen en dat voelt niet verkeerd.

Minerale zouten in de zeelucht

Het begint al bij de zeelucht. De minerale zouten in de zeelucht verspreiden zich als ionen in de bronchiën. Wie moe is knapt al op van een wandeling langs de waterkant. Niet alleen vanwege de rust en het aangename geluid van de zee, de vogels en de zeehond die zijn kop boven het water uitsteekt, maar ook vanwege de lucht die je al wandelend inademt. Wie geestelijk en lichamelijk overspannen is, krijgt tijdens een strandwandeling sporenelementen binnen die juist aan zijn of haar vermoeide lichaam ontbreken. De zee en de zeelucht revitaliseren.

Zout op je huid

We kunnen ons laten verwennen in een spa, maar we kunnen ook de elementen van het zeewater tot onze huid laten doordringen, al gaat dat in minuscule hoeveelheden. Opname door de huid wordt een mythe genoemd, al wordt ook beweerd dat een Noordzeebad jodium in het bloed laat opnemen, evenals ijzerhoudende stoffen, kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Het blijken kleine hoeveelheden te zijn, maar toch. Je kunt geld uitgeven aan algencrème en dat op je huid smeren, maar je kunt ook een duik in de Noordzee nemen. Vitamines A, B en E komen in zeer geconcentreerde vorm voor in algen die in de zee leven. Die vitamines zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Watertemperatuur ter hoogte van de Waddeneilanden in augustus

In augustus is het zeewater op zn warmst. Het schommelt dan rond de 20°. Bij die temperatuur worden de heilzame stoffen minder snel opgenomen dan bij een warmere temperatuur zoals in de spa. Daarbij kan het zoute water je huid iets uitdrogen.
De heilzame werking van het zeewater zit hem vooral in de stapeling van factoren:
 • de aangename sfeer van het strand
 • het rustgevende geluid van de zee
 • de masserende werking van de golfslag
 • de zeelucht
 • de heilzame werking van het zwemmen
 • de heilzame werking van het zoute water op de huid
 • het plezier van het zwemmen en spelen in het water

Winterzwemmen

Koudwaterzwemmen heeft een versterkende werking. Het versterkt onze spieren en botten en immuunsysteem terwijl ondertussen de golven het lichaam masseren. Wie in koud water zwemt en uit het water stapt merkt de rozigheid van de huid. De haarvaatjes zetten uit en geven een weldadig gevoel van warmte. Wie in erg koud water zwemt kan kiezen voor een wetsuit. Gewone zwemkleding koelt buiten het water af en laat de huid snel afkoelen. Winterzwemmen versterkt de weerstand.

De Nieuwjaarsduik is een eenmalige duik in het koude water op de eerste dag van januari. Het gaat bij dit evenement niet zozeer om de gezondheidsaspecten van de duik maar om de lol en het ritueel. Nieuwjaarsduikers hebben plezier, voelen zich stoer en beginnen fris aan het nieuwe jaar. De temperatuur van het Noordzeewater daalt in de herfst van een graad of 16 naar een graad of 6 of nog iets kouder in januari tijdens de Nieuwjaarsduik.

Waterkwaliteit

De kwaliteit van het Noordzeewater wordt in de gaten gehouden door het Ministerie, Rijkswaterstaat, Stichting Noordzee, het RIZA (Rijksinstituut Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling) en het RIKZ (Rijksinstituut Kust en Zee). Zij kijken onder meer naar kwalijke algenvorming (blauwalg) en verontreiniging.

Blauwe Vlag

Watersportgebieden kunnen de Blauwe Vlag aanvragen. Dat is de internationale erkenning voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. De Blauwe Vlag is het herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. Elk jaar vindt de keuring opnieuw plaats. In de Blauwe Vlag-campagne werken Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten samen om te zorgen voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens.

Blauwe Vlag voor badstranden

Ameland krijgt bijvoorbeeld een Blauwe Vlag voor drie badstranden op het eiland: Hollum, Nes en Buren (2020). Ballum heeft een prachtig Beleefstrand, maar moet het zonder Blauwe Vlag stellen. Door de natuurlijke ontwikkeling van een zandhaak is het strand bij Ballum geen badstrand meer is. Het Ballumer strand kan echter bogen op een speelstrand en een fenomenaal groen strand.

Veilig boven alles

Zwemmen in de Noordzee kan heerlijk zijn, maar iedere zwemmer moet wel de veiligheid in het oog houden. Eb en vloed geven verschillende stromingen en vooral de ebstroom kan verraderlijk zijn. Zwem dus weldadig en veilig en let op de waterstanden of de aanwijzingen van de lifeguards.

Badstranden Ameland

Ameland is een van de Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland heeft drie badstranden die bekroond zijn met een Blauwe Vlag én een beleefstrand. Naakt recreëren op het Amelander strand kan natuurlijk ook.
Op vier stranden zijn overdag tijdens het badseizoen lifeguards aanwezig.
De bewaakte stranden zijn:
 1. Badstrand Hollum
 2. Badstrand Ballum
 3. Badstrand Nes
 4. Badstrand Buren

Zwemmen aan de Noordzeekust

Zwemmen in de Noordzee kan op de stranden van Ameland en de andere Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog) en ook langs de Noordzeekust van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Badstranden van Ameland

Legenda
A. Badstrand Hollum
B. Beleefstrand Ballum
C. Badstrand Nes
D. Watersportstrand
E. Badstrand Buren
F. Lancering paardenreddingboot

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine W - met de W van Wadden en WaddeneilandenVitamine W - met de W van Wadden en WaddeneilandenEen tripje naar de Wadden is niet alleen leuk en lekker, het kan ook heel helend zijn. De zon schijnt er vaker dan in de…
Nieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandNieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandSinds 2005 organiseert het organisatiebureau Ameland Actief de Nieuwsjaarsduik op Ameland. Vanaf het badstrand bij Hollu…
Zwemmen in zee elke dag van het jaar, ook als het koud isZwemmen in zee elke dag van het jaar, ook als het koud isElke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de he…
Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen hebben wij nodig voor de opbouw van ons lichaam. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van de bo…

Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
Hoe werken de longen?Hoe werken de longen?De longen zijn belangrijke organen die boven in de borstkas zitten. De longen zorgen ervoor dat wij kunnen ademhalen. Ad…
Bronnen en referenties
 • Persbureau Ameland
 • Wikipedia
 • Stichting De Noordzee
 • Kruidenvrouwtje.nl
 • Wadden - magazine 51 - juni 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.