Zwemmen in de Noordzee op de Waddeneilanden
Als je op vakantie naar een Waddeneiland gaat is er niets lekkerder dan zwemmen in de Noordzee, spelen in de golven en pootjebaden langs de vloedlijn. Het zilte water van de Noordzee is nog heilzaam ook, kortom: een wellnessbeleving zonder dat je de beurs hoeft te trekken. Het waterplezier begint al op de eerste dag van het jaar. Op diverse plekken is dan de Nieuwjaarsduik te maken. In de zomer en nazomer heeft het water een heerlijke temperatuur voor een lekker en heilzaam Noordzeebad, waarbij de zwemmer in aanraking komt met gezonde zeelucht en kalium, calcium, fluor en zink uit het zeewater.
Een gezond Noordzeebad aan de Noordzeekust
Heilzame kracht uit het zilte water van de Noordzee
Het zilte water van de Noordzee heeft een heilzame kracht in zich. Je kunt het een bron van levenskracht noemen. In het water zitten minerale zouten en sporenelementen die een heilzame werking op de huid zouden kunnen hebben, ware het niet dat ze erg verdund in het water zitten. Ze laten wel je huid tintelen en dat voelt niet verkeerd.
Minerale zouten in de zeelucht
Het begint al bij de zeelucht. De minerale zouten in de zeelucht verspreiden zich als ionen in de bronchiën. Wie moe is knapt al op van een wandeling langs de waterkant. Niet alleen vanwege de rust en het aangename geluid van de zee, de vogels en de zeehond die zijn kop boven het water uitsteekt, maar ook vanwege de lucht die je al wandelend inademt. Wie geestelijk en lichamelijk overspannen is, krijgt tijdens een strandwandeling sporenelementen binnen die juist aan zijn of haar vermoeide lichaam ontbreken. De zee en de zeelucht revitaliseren.
Zout op je huid
We kunnen ons laten verwennen in een spa, maar we kunnen ook de elementen van het zeewater tot onze huid laten doordringen, al gaat dat in minuscule hoeveelheden. Opname door de huid wordt een mythe genoemd, al wordt ook beweerd dat een Noordzeebad jodium in het bloed laat opnemen, evenals ijzerhoudende stoffen, kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Het blijken kleine hoeveelheden te zijn, maar toch. Je kunt geld uitgeven aan algencrème en dat op je huid smeren, maar je kunt ook een duik in de Noordzee nemen. Vitamines A, B en E komen in zeer geconcentreerde vorm voor in algen die in de zee leven. Die vitamines zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.
Watertemperatuur ter hoogte van de Waddeneilanden in augustus
In augustus is het zeewater op z’n warmst. Het schommelt dan rond de 20°. Bij die temperatuur worden de heilzame stoffen minder snel opgenomen dan bij een warmere temperatuur zoals in de spa. Daarbij kan het zoute water je huid iets uitdrogen.
De heilzame werking van het zeewater zit hem vooral in de stapeling van factoren:
- de aangename sfeer van het strand
- het rustgevende geluid van de zee
- de masserende werking van de golfslag
- de zeelucht
- de heilzame werking van het zwemmen
- de heilzame werking van het zoute water op de huid
- het plezier van het zwemmen en spelen in het water
Winterzwemmen
Koudwaterzwemmen heeft een versterkende werking. Het versterkt onze spieren en botten en immuunsysteem terwijl ondertussen de golven het lichaam masseren. Wie in koud water zwemt en uit het water stapt merkt de rozigheid van de huid. De haarvaatjes zetten uit en geven een weldadig gevoel van warmte. Wie in erg koud water zwemt kan kiezen voor
een wetsuit. Gewone zwemkleding koelt buiten het water af en laat de huid snel afkoelen.
Winterzwemmen versterkt de weerstand.
De
Nieuwjaarsduik is een eenmalige duik in het koude water op de eerste dag van januari. Het gaat bij dit evenement niet zozeer om de gezondheidsaspecten van de duik maar om de lol en het ritueel. Nieuwjaarsduikers hebben plezier, voelen zich stoer en beginnen fris aan het nieuwe jaar. De temperatuur van het Noordzeewater daalt in de herfst van een graad of 16 naar een graad of 6 of nog iets kouder in januari tijdens de Nieuwjaarsduik.
Waterkwaliteit
De kwaliteit van het Noordzeewater wordt in de gaten gehouden door het Ministerie, Rijkswaterstaat, Stichting Noordzee, het RIZA (Rijksinstituut Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling) en het RIKZ (Rijksinstituut Kust en Zee). Zij kijken onder meer naar kwalijke algenvorming (blauwalg) en verontreiniging.
Blauwe Vlag
Watersportgebieden kunnen de Blauwe Vlag aanvragen. Dat is de internationale erkenning voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. De Blauwe Vlag is het herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. Elk jaar vindt de keuring opnieuw plaats. In de Blauwe Vlag-campagne werken Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten samen om te zorgen voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens.
Blauwe Vlag voor badstranden
Ameland krijgt bijvoorbeeld een Blauwe Vlag voor drie badstranden op het eiland: Hollum, Nes en Buren (2020). Ballum heeft een prachtig
Beleefstrand, maar moet het zonder Blauwe Vlag stellen. Door de natuurlijke ontwikkeling van een zandhaak is het strand bij Ballum geen badstrand meer is. Het Ballumer strand kan echter bogen op een speelstrand en een fenomenaal groen strand.
Veilig boven alles
Zwemmen in de Noordzee kan heerlijk zijn, maar iedere zwemmer moet wel de veiligheid in het oog houden. Eb en vloed geven verschillende stromingen en vooral de ebstroom kan verraderlijk zijn. Zwem dus weldadig en veilig en let op de waterstanden of de aanwijzingen van de
lifeguards.
Badstranden Ameland
Ameland is een van de Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland heeft drie badstranden die bekroond zijn met een Blauwe Vlag én een beleefstrand.
Naakt recreëren op het Amelander strand kan natuurlijk ook.
Op vier stranden zijn overdag tijdens het badseizoen
lifeguards aanwezig.
De bewaakte stranden zijn:
- Badstrand Hollum
- Badstrand Ballum
- Badstrand Nes
- Badstrand Buren
Zwemmen aan de Noordzeekust
Zwemmen in de Noordzee kan op de stranden van
Ameland en de andere Waddeneilanden (
Texel,
Vlieland,
Terschelling en
Schiermonnikoog) en ook langs de Noordzeekust van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.
Lees verder