Hormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugde

Hormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugde Zonder hormonen kunnen we niet leven. Want alle lichaamsprocessen moeten gereguleerd worden en de cellen moeten met elkaar communiceren. En aan alle vitale functies en levensprocessen werken hormonen mee. Hormonen zijn belangrijk voor een goed seksleven, voor een stralend uiterlijk en voor levensvreugde.
Een positief gevoel is voor een belangrijk deel afhankelijk van je lichamelijke welzijn. Wanneer we klachten hebben, ook al zijn ze gering, dan heeft dat invloed op ons. Hormonen, met name de geslachtshormonen, spelen een grote dagelijkse rol. Alle hormonen beïnvloeden het geestelijk welbevinden en de levensvreugde.

Hormonen voor schoonheid

Invloed op huid en haar

Gezondheid en je uiterlijk zijn nauw met elkaar verweven. Wie zich vitaal en gezond voelt, zal dit uitstralen. Ook zal iemand die zich goed voelt, daadkrachtig en veerkrachtig zijn. Wie regelmatig last heeft van klachten is ook vaak bezig met een strijd om de dagelijkse behoeften te bevredigen. Natuurlijk heeft dit zijn weerslag op het uiterlijk: veelal zie je er dan uitgeblust en vermoeid uit. Hoe sterk onze hormonen ons uiterlijk beïnvloeden blijkt uit het slapper worden van de huid en aan het slapper worden van het haar. Niet alleen de huid verliest glans en veerkracht wanneer de hormoonhuishouding niet goed verloopt, maar de haren eveneens. De haren worden doffer en droger, en misschien in aantal ook minder.

Aantrekkingskracht

Het is zelfs zo dat de totale aantrekkingskracht van een man of vrouw door hormonen wordt beïnvloed. Welke vrouw kent dat niet: tijdens de eisprong voel je dat je er beter uitziet, dat je meer straalt. En dat is ook zo. Zodoende hebben veel vrouwen ook meer sjans tijdens de eisprong. De hormonen van de eierstokken, progesteron en oestrogeen, spelen zeker een belangrijke rol waar het gaat om schoonheid en jeugdigheid. Deze hormonen zijn onmisbaar voor het regenereren van de huid en voor een gladde huid. Maar ook zijn ze belangrijk voor de collageenstofwisseling en voor het vochtvasthoudende vermogen van hyaluronzuur. Van collageen is bekend dat dit voor een stevige en strakke huid zorgt.

Hormoonpreparaten

Een oestrogeentekort dat veroorzaakt wordt door de overgang kan opgeheven worden door een voorgeschreven preparaat. Het resultaat is zichtbaar: het oestrogeen brengt de opbouw van collagene weefsels op gang, stimuleert de productie van hyaluronzuur en de doorbloeding van de huis. Hormoonspuiten en hormoonpillen zijn steeds minder gewild. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan hormoontoediening door middel van hormooncrèmes en hormoonpleisters. De hormonen die gebruikt worden, zijn biotechnologisch nagemaakt.

Hormonen voor levensvreugde

Meno- en penopauze

Hormonen bepalen dus voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe ons humeur is. Vrouwen en mannen merken in hun menopauze of penopauze dat ze last hebben van slapeloosheid, hartkloppingen, gewrichts- en spierpijnen, een zwaarder gewicht en neerslachtigheid. Dan pas wordt voor de meesten duidelijk hoe belangrijk de samenwerking tussen de hormonen is. Om maar een voorbeeld te noemen: het hormoon van de bijschildklier, het parathormoon, zorgt voor een constante calciumspiegel in het bloed. Als hier een storing optreedt, waardoor er te weinig calcium in het bloed is dan kunnen de gevolgen zijn: vatbaarheid voor infecties, verhoogde nervositeit.

DHEA

Voor de levensvreugde van de man is testosteron heel belangrijk. Want door testosteron voelt de man zich lichamelijk fit, kan goed presteren op zijn werk en hij is altijd bereid tot seks. De voorloper van oestrogenen en androgenen, DHEA, is een tegenspeler van cortisol. Het vermindert de energierovende en verouderingsvorderende werking van cortisol, ondersteunt het geheugen, versterkt het afweersysteem, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en op deze manier draagt het hormoon bij aan een goed gevoel van welzijn.

Hormonen en een goed seksleven

Vrouwen

Hoewel velen zeggen 'het' zoveel keer per week te doen, is de realiteit anders. Veelal ontbreekt zin in seks in de slaapkamers. Ook bij jonge mensen. Dit heeft te maken met onze levenswijze: de druk om te presteren, tijdgebrek en gejaagdheid zijn niet bepaald libido opwekkend. Hormonen bepalen veel waar het om onze seksuele gevoelens gaat. En dan niet alleen de geslachtshormonen maar wel een goed verloop van het totale hormonale proces. De hypothalamus staat in nauw contact met de hersenschors. In de hersenschors worden alle gebeurtenissen verwerkt. Elke storing hiervan, en van de dialoog tussen hormonen, hebben invloed op onze zin in seks. Oestrogeen zorgt voor een betere doorbloeding. De oestrogenen sturen de doorbloeding van het vaginaslijmvlies aan, en in het midden van de cyclus bereikt het vaginaslijmvlies de hoogste doorbloeding. Het is dan ook in deze periode dat vrouwen meer zin in seks hebben.

Mannen

Testosteron beïnvloedt niet alleen de potentie en de zin in seks, maar ook de vorming van rode bloedlichaampjes, de botstofwisseling, de opbouw van eiwit en spiermassa, de vetverdeling. Ook heeft testosteron invloed op de stemming en intellectuele vermogens. Ongeveer tien procent van het testosteron wordt door het enzym reductase veranderd in dihydrotestosteron (DHT). Wanneer testosteron is omgezet in dihydrotestosteron is het hormoon, als dihydrotestosteron, werkzaam in prostaat en huid. Dihydrotestosteron werkt tien keer zo sterk als testosteron. Als de hoeveelheid dihydrotestosteron vermindert, dan wordt er ook minder sperma gesproduceerd.

Uit testosteron wordt ook oestrogeen gevormd. Het is het enzym aromatase dat dit doet. Als bij mannen dit enzym overactief is, waardoor er uit testosteron teveel oestrogenen geproduceerd worden, dan raakt een man zin in seks kwijt. Testosteron is nu eenmaal een lusthormoon. Aromatase wordt actief in het vetweefsel en onder invloed van alcohol. Daarom kunnen mannen die graag een borrel drinken en die overgewicht hebben, vrouwelijke borsten ontwikkelen en vetkussentjes op billen en heupen krijgen. Door meer beweging kan de testosteronspiegel weer in balans komen.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
Huid en hormonenHuid en hormonenDe huid en daarmee ook ons uiterlijk, wordt in belangrijke mate bepaald door de geslachtshormonen. Wetenschappers richte…
Hormonen, waar komen ze vandaan?Hormonen, waar komen ze vandaan?Hormonen zijn kleine boodschappers in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor processen die levensnoodzakelijk zijn.…
Oestrogeen remt de verouderingOestrogeen remt de verouderingHet belang van hormonen voor de veroudering is heel verschillend. Elk hormoon heeft een heel speciale functie in het lic…
Factoren van invloed op condoomgebruikFactoren van invloed op condoomgebruikHet belang van veilige seks kan niet vaak genoeg benadrukt worden: wanneer je zonder beschermende voorbehoedsmiddelen se…
Reacties

Christina, 07-04-2014
Mijn man heeft meestal geen zin in sex. Hij is 61 jaar. Ik ben 53 jaar en wil op zn minst 1x per week sex. Helaas gebeurt dit niet. Er zit meestal 4 weken of langer tussen. Mijn man heeft zich laten testen op testeron. Dat was allemaal in orde. Ik begrijp het daarom niet dat hij dan weinig zin heeft. Zo, n 5 jaar geleden hadden wij 3 x in de week sex. Hij heeft geen ander, dus dat is de oorzaak niet. Ik denk dat het toch de overgang van de man is. Dus wat nu? Reactie infoteur, 17-04-2014
Hallo Christina

Vervelend probleem.

We hebben allemaal andere (seks) behoeftes.

Missch is het raadzaam naar een seksuoloog te gaan. Die kan helder krijgen voor beide personen, wat er evt veranderd is.

Ik wens u en u partner succes, en sterkte.

Groeten
Sandra

Daniel, 29-10-2011
Ik ben een man van 53 maar mijn uiterlijk zied er niet uit als een man van die leeftijd ik ben niet overdreven sterk ik heb dunne polsen over dreven gevoelig kan zo een behandeling helpen om meer man te zijn of niet.bedankt de heer claeys Reactie infoteur, 29-10-2011
Beste meneer claeys,
U kunt deze vraag beter met uw huisarts bespreken,
veel succes,
MVG
Sandra

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.