Factoren van invloed op condoomgebruik

Factoren van invloed op condoomgebruik Het belang van veilige seks kan niet vaak genoeg benadrukt worden: wanneer je zonder beschermende voorbehoedsmiddelen seksuele contacten heb loop je het risico een minder prettig aandenken aan je vaste of voorbijgaande sekspartner te krijgen. Een SOA of een zwangerschap. Er zijn een aantal opmerkelijke bevindingen wat betreft het gebruik van het mannen condoom als voorbehoedsmiddel tijdens seksuele onderonsjes.

Macht

Macht is de overtuigingskracht hebben om anderen te veranderen of macht te hebben over anderen. Wanneer het machtsverschil tussen mannen en vrouwen toe neemt en mannen de meeste macht hebben, lopen vrouwen een grotere kans op een minder goede gezondheid. De onderzoekers Wingood en DiClimenente ontdekten zelfs dat wanneer een vrouw niet genoeg kracht of macht heeft een seksuele situatie te veranderen, het zelfvertrouwen af neemt en er meer onveilige seks plaatsvindt. Het blijkt dat vrouwen in de relatie vaak de onderdanige rol hebben en de mannen de dominante positie innemen. Het blijkt echter dat er steeds minder sprake is van ongelijke machtsverhoudingen in een relatie en dat men van het traditionele relatiepatroon waarin de man domineert af aan het stappen is.

Relatietype

Op het gebied van relatietype en partnertype blijken ook opmerkelijke bevindingen te zijn gedaan. Hoe langer men een relatie met elkaar heeft, hoe minder het condoomgebruik wordt en hoe minder gevoelens van machteloosheid er zijn in de relatie. De mate van gevoelens van machteloosheid is sterk afhankelijk van de betekenis die de relatie heeft. Wanneer vrouwen zich verantwoordelijker voelen voor de relatie en zich meer binden aan de partner, voelen zij zich minder machteloos. Veel vrouwen plaatsen het behouden van de relatie boven zelfbescherming en gebruiken dus minder condooms. Het idee dat het gebruiken van condooms een teken is van wantrouwen jegens de partner speelt ook een belangrijke rol in het al dan niet gebruiken van een condoom.

Alcohol en condoomgebruik

Uit een onderzoek naar de relatie tussen alcoholgebruik en condoomgebruik komt naar voren dat wanneer mannen alcohol genuttigd hebben zij zich minder zorgen maken over beschermde seks. Bij vrouwen is het gebruik van een condoom zowel met als zonder alcoholgebruik prioriteit. Bij vrouwen spelen de gevoelens die zij voor een man hebben een grotere rol bij het al dan niet gebruiken van een condoom. Dit is bij mannen echter niet het geval.

Verkrijgbaarheid

Tot een aantal jaren terug hadden winkels de gewoonte om de voorbehoedsmiddelen óf achter de toonbank te verstoppen, zodat je er expliciet om moest vragen, óf stond er een schap condooms bij de kassa, in het middelpunt van de aandacht. Voor veel mensen blijkt dit de drempel om condooms aan te schaffen te verhogen. Tegenwoordig liggen de voorbehoedsmiddelen dan ook vaak in een schap in de winkel, onopvallend tussen de andere producten. Maar wat blijkt? Vrouwen halen een pakje condooms het liefst uit een winkelschap met neutrale andere producten, zoals wasmiddel, dagcrème, tandpasta en dergelijke. Mannen halen een pakje condooms het liefst uit een winkelschap met sensualiteit gerelateerde andere producten, zoals kaarsen, massage-olie en naaktbladen. Zowel mannen als vrouwen voelen de meeste schaamte wanneer zij een pakje condooms uit een schap met maandverband en andere vrouwelijke hygiënemiddelen moeten pakken.

Karakter

Mensen die een sterk gevoel van controle over hun leven hebben en ziekten en dergelijke niet als een speling van het lot zien gebruiken vaker een condoom dan mensen die een zwakkere zelfcontrole hebben. Dit geldt het sterkst voor vrouwen. Daarnaast, hoe minder men er van overtuigd is dat een condoom het seksuele plezier verlaagt, hoe positiever men tegenover het gebruik van een condoom staat.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Voorkomen dat condooms scheurenVoorkomen dat condooms scheurenVeilig vrijen doe je natuurlijk altijd met een condoom: alleen dit voorbehoedsmiddel beschermt je tegen zowel seksueel o…
De geschiedenis van het condoomWie kwamen er op het idee om condooms te gebruiken en waarom eigenlijk? Hoe zagen de eerste condooms eruit en hoe zijn z…
Condooms gemaakt van schapendarm of visblaas?Ze bestaan in verschillende geuren en smaken maar zijn er allemaal met hetzelfde doel: het voorkomen van een ongewenste…

Hormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugdeHormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugdeZonder hormonen kunnen we niet leven. Want alle lichaamsprocessen moeten gereguleerd worden en de cellen moeten met elka…
Potentieverhogende middelen uitgelichtPotentieverhogende middelen uitgelichtBij het ouder worden neemt vaak de zin in seks af. Dat is het geval bij vrouwen maar ook bij mannen. Op internet vind je…
Bronnen en referenties
  • Woolf, S.E., Maisto, S.A. (2008). Gender differences in condom use behavior? The role of power and partner type. Conner, M., Sutherland, E., Kennedy, F., Grearly, C., Berry, C. (2008). Impact of alcohol on sexual decision making: intentions to have unprotected sex. Scott-Sheldon, L. A.J., Glasford, D.E., Marsh, K.L., Lust, S.A. (2006). Barriers to condom purchasing: effects of product positioning on reactions to condoms.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.