Huid en hormonen
De huid en daarmee ook ons uiterlijk, wordt in belangrijke mate bepaald door de geslachtshormonen. Wetenschappers richten steeds meer aandacht op dit aspect en in anti-rimpelcrèmes worden ook wel hormonen gedaan. In de loop van een menstruatiecyclus kun je zien dat de huid is blootgesteld aan de samenwerking tussen hormonen. Pukkeltjes en andere onzuiverheden ontstaan, die verdwijnen als de menstruatie begint. De huid is het succesorgaan van de eierstokhormonen.
Oestrogenen en doorbloeding
Tijdens de zwangerschap circuleren er vele hoeveelheden oestrogenen door het bloed. Daarom hebben aanstaande moeders een rozige, goed doorbloede huid. Het weefsel lijkt ook steviger, omdat het met vocht is opgevuld. Aan het begin van de overgang merken veel vrouwen een
versnelde veroudering. De elasticiteit vermindert, de opvulling vermindert, waardoor de huid dunner wordt. Vaak ziet de huid er vaal uit. De oestrogenen zijn verantwoordelijk voor deze veranderingen. Veel cellen worden vernietigd.
Oestrogenen en vorming van collagene weefsels
Oestrogenen hebben dus een doorslaggevende invloed op onze huid. Oestrogeen verwijdert de bloedvaten en zorgt daardoor voor een betere doorbloeding.
Collageen is een structuureiwit dat vooral in het bindweefsel aanwezig is. Op cosmetisch gebied wordt het toegevoegd aan antirimpelcrèmes en gezichtscrèmes. In beautyklinieken worden collageen inspuitingen gebruikt om rimpels minder diep te maken. Zolang er nog voldoende oestrogeen wordt geproduceerd is toevoeging van collageen van buitenaf nog niet echt nodig. Want oestrogenen stimuleren de vorming van nieuwe collagene weefsels. Progesteron en androgenen zorgen voor het behoud van de collagene weefsels. Ze houden de afbraak van collagene weefsels tegen. Overmatig gebruik van koffie en nicotine zorgen voor een snellere afbraak van collageen. Want beiden bevorderen het ontstaan van vrije radicalen.
Groeihormoon en stevigheid van de huid
Ook het groeihormoon dat in de hypofyse wordt gevormd, is van invloed op
huid en weefsels. Het stimuleert de vorming van eiwitmoleculen, die verbindingen tussen de cellen maken en zo de celtussenruimten opvullen. In dit celverband wordt bovendien vocht opgeslagen. Daardoor krijgt het weefsel een steviger uiterlijk en gewoon een zekere stevigheid. het groeihormoon stimuleert het inbouwen van eiwitbouwstenen in de cellen, en zo ontstaat er een opbouwend effect. Dit heeft vooral zijn uitwerking op de verhouding tussen spieren en vet in het lichaam. Bij het ouder worden verandert deze verhouding en de vetafzetting wordt groter, de spiermassa vermindert.
Hormonen en huidproblemen
Acne
Het meest bekend is
acne vulgaris, wat meestal in de pubertijd optreedt. De acne ontstaat door een verhoogde talgproductie en een snellere verhoorning van de huid. De oorzaak ligt in een verhoogde productie van mannelijke geslachtshormonen. Erfelijke aanleg speelt een rol bij acne. Maar ook stress is een oorzaak want dan scheidt de bijnierschors mee androgenen uit. De verhoogde talgproductie en de sneller verhoornde cellen verstoppen de talgklieren zodat er een talprop wordt gevormd. Hieronder vermeerderen bacteriën zich en dan ontstaan er ontstekingen. De arts kan antibiotica of hormoontoedieningen voorschrijven. Ook kan men bij acne benzolperoxide gebruiken wat effectief is en vrij verkrijgbaar bij apotheek.
Hirutisme: overmatige haargroei
Mannelijke geslachtshormonen worden ook in de eierstokken geproduceerd, maar tevens in de vrouwelijke bijnierschors. Gangbaar is het dat dit in kleine hoeveelheden gebeurt, zodat vrouwen hier geen last van hebben. Maar door aanleg of hormoonhoudende medicijnen (cortisonpreparaten) kan het gebeuren dat er een verhoogde uitscheiding van androgenen plaatsvindt. Het gevolg is overmatige haargroei op borst, buik en benen. Er kan bij sommige vrouwen een snor groeien. Het kan ook zijn dat een vergrote bijnierschors of een hormoonproducerende tumor een verhoogde androgeenspiegel veroorzaken. Een hormonale behandeling waardoor de androgenen worden afgeremd, kan dit probleem verhelpen.
Vroegtijdige veroudering
Onder invloed van een te hoge
cortisolspiegel kan onze huid elasticiteit verliezen. Een te hoge cortisolspiegel komt voor wanneer er sprake is van een aanhoudende, langdurige belasting (stress). Het hormoon moet reserves uit botten en huid mobiliseren om het lichaam te laten presteren. En helaas worden hier de collagene weefsels voor gebruikt die er voor zorgen dat onze huid mooi en
elastisch blijft.