Wat heeft de narcis met Alzheimer te maken?
Inderdaad, wat heeft de narcis met Alzheimer te maken? Meer in ieder geval dan de meeste mensen waarschijnlijk zullen weten. De bol van veel narcissoorten bevat namelijk een bijzondere stof. Een stof die een heilzame werking op Alzheimerpatiënten kan hebben. De werkzame stof Galathamine, die nu nog op synthetische wijze wordt geproduceerd, zit ook in de bol van de narcis. Door de restafval van de Narcissen teelt te hergebruiken voor medicijnwinning kan dit medicijn op duurzame wijze worden geproduceerd.
Alzheimer medicijn gewonnen uit de bol van Narcissen
Uit onderzoek is gebleken dat er uit de restafval van de bloembollenteelt een bijzonder medicijn gewonnen kan worden. En dan vooral uit de bol van diverse Narcis-soorten. In de bloembollen van de Narcis zit een hoog gehalte van de stof Galantamine. De Universiteiten van Leiden en Delft, Holland Biodiversity, AnaTeam, FeyeCon, Ludwig & Co., Leenen Innovation, Fa. Veul en Tiofarma werken samen in een consortium. Mede dankzij een door de provincie Zuid-Holland verstrekte subsidie kunnen zij projectmatig werken aan een de ontwikkeling van een nieuw medicijn. Een nieuw medicijn met als werkzame stof de Galantamine uit de Narcis-bloembol dat de verschijnselen van de Alzheimer ziekte vertraagt.
Werkzame stof Galantamine uit de Narcisbollen vertraagt Alzheimer
Er lijden in Nederland op dit moment ruim 230.000 mensen aan dementie. Door de verwachtte vergrijzing van de bevolking én de stijgende levensverwachting zal dit aantal alleen nog maar toenemen. Dementie is een ongeneeslijke en progressieve ziekte. Daarom initieert en financiert Alzheimer Nederland meer en beter wetenschappelijk onderzoek. Want alleen veel en uitgebreid onderzoek kan leiden tot een betere behandeling, preventie, en hopelijk ooit genezing.
Voor medicijnproductie worden inmiddels honderden hectaren narcissenbollen geteeld.
Galantamine uit bloembol vervangt synthetische productie
Niet alle Narcissen variëteiten bevatten in de bol het werkzame bestanddeel Galantamine. Maar er zijn voldoende soorten waarbij dit wel het geval is. Het medicijn met de werkzame stof Galantamine wordt geproduceerd met synthetische grondstoffen van fossiele herkomst. Een dergelijke productiewijze heeft een nadelige invloed op ons milieu. Het bovengenoemde project heeft dan ook als doel om deze synthetische productie te vervangen door de op duurzame wijze geproduceerde Galantamine uit de bloembollen van de Narcis. Het feit dat uit de afvalstroom van de bloembollenkwekers in de Bollenstreek een nieuw product geproduceerd kan worden heeft bovendien een gunstig effect op de werkgelegenheid daar. Het proces rondom de productie en de winning van de werkzame stof is nog volop in beweging en ontwikkeling. Het consortium is zeer tevreden over de tot op heden behaalde resultaten. Bovendien lijkt het er op dat er meerdere stoffen uit de bollen gewonnen kunnen worden.
Bloembollenteelt voor de winning van Galantamine
Een nieuwe ontdekking maakt dat bloembollenafval een heel andere impuls krijgt. Nu men weet dat veel soorten van de Narcisbollen de werkzame stof Galantamine bevat, kan er op een duurzame en efficiënte manier omgegaan worden met dit voormalige afvalproduct. Winst voor het milieu dus! Bovendien zal op termijn de huidige synthetische productie van het medicijn kunnen komen te vervallen. Ook dat is gunstig voor het milieu. Op dit moment zijn er al meerdere Nederlandse en Engelse boeren die de Narcissen uitsluitend telen met het doel de Galantamine te winnen uit de bloembollen. Qua opbrengst levert dit evenveel op als de traditionele bloembollenteelt voor de bloemproductie. Door het financieel aantrekkelijker te maken, zouden meer bollentelers overstappen naar deze bijzondere teelt. Daarbij zou u kunnen denken aan het verhogen van het Galantamine-gehalte in een bloembol. Hier wordt door veredelaars al aan gewerkt.
Narcis de bekendste voorjaarsbloeier
De narcis is één van de dankbaarste bloembollen voor in de tuin. De frisse groene puntjes komen bij een zachte winter soms al in februari boven de grond. En als het voorjaar echt aanbreekt, dan fleuren ze de tuin helemaal op met de mooie gele kleur. Overigens zijn er heel veel verschillende soorten Narcissen. De verschillen uiten zich onder andere in de kleur. Een Narcis is allang niet meer alleen maar geel! Er zijn ook roze soorten te koop. Maar ook de vorm van de bloemen kan enorm variëren, zo zijn er enkelbloemige en dubbelbloemige soorten. Veruit de bekendste Narcis, de soort waar iedereen aan denkt bij het horen van de naam narcis, is de gele Trompetnarcis. Daarnaast zijn er ook geurende, dubbelbloemige, witte en tweekleurige narcissen. In de tuincentra verschijnen de bloembollen in het najaar in de winkel. Koop een leuke afwisselende selectie bollen en geniet in het voorjaar van de enorme kleurenpracht en veelzijdigheid van de Narcis.
Planttips voor narcissen
Ga bij het poten van de bloembollen uit van een plantafstand tussen de bollen van ongeveer 5 tot 10 centimeter. Voor een wat natuurlijker effect is het ook mogelijk om een handje vol bollen willekeurig in de border te verstrooien. Plant ze daar waar ze neergekomen zijn. Bij deze manier van planten is de verrassing in het voorjaar groter. En de opkomende bollen combineren op een natuurlijke manier met het opkomende groen van de vaste planten in de border. Laat de narcissen na de bloei gewoon in de volle grond. Laat ook het blad volledig afsterven. De bloembol zal uit het blad de voedingsstoffen halen die nodig zijn voor de bloei van het volgende jaar. De ideale planttijd voor bloembollen is oktober/november. De grond is dan nog redelijk warm, zodat de bollen nog dat jaar goed kunnen wortelen.
Narcis als snijbloem
In het voorjaar liggen bij de bloemist en in de supermarkt weer volop bossen met Narcissen. Het meest opvallende aan deze bosjes is het feit dat ze meestal gewoon in een doos liggen en dus niet in het water staan. De Narcis kan dus wel even zonder water. Hierdoor staat de groei ook even stil en blijven de knoppen nog dicht, totdat ze bij u in een vaas water in de warme huiskamer staan. Een ander opvallend verschil met de overige snijbloemen is het feit dat ze nooit gebruikt worden in boeketten. In combinatie met andere snijbloemen dus. Dit heeft te maken met een speciale stof die de Narcis afgeeft en die gaat ten koste van de houdbaarheid van de andere snijbloemen.