Alcohol gevaarlijker dan XTC?

In 2007 kwam het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet met opzienbarende onderzoeksresultaten naar buiten. Het had een lijst samengesteld met de 20 meest gevaarlijke drugs. En de samenstelling van deze lijst bleek enkele verrassingen te bevatten die de geloofwaardigheid van onze opiumwet geen goed doen. Zeker nu ons eigen RIVM een vergelijkbaar onderzoek heeft uitgevoerd met een opvallend gelijkende uitkomst.

De 20 meest gevaarlijke drugs

The Lancet

Bij het samenstellen van de Lancet lijst werd per drug gekeken naar de volgende factoren: de lichamelijke schadelijkheid voor de gebruiker, hoe verslavend de drug is, en de gevolgen voor de maatschapij. De lijst is samengesteld door psychiaters gespecialiseerd in verslaving en beambten van politie en justite met medische of wetenschappelijke kennis. De drugs op de lijst zijn op basis van de genoemde criteria met elkaar vergeleken en gerangschikt. De daaruit voortgekomen lijst van de 20 meest gevaarlijke drugs ziet er als volgt uit (te beginnen met de gevaarlijkste):
  1. Heroïne
  2. Cocaïne
  3. Barbituraten (slaapmiddelen/ kalmeringsmiddelen)
  4. Straatmethadon
  5. Alcohol
  6. Ketamine (verdovingsmiddel)
  7. Benzodiazepinen (Valium)
  8. Amfetamine (speed)
  9. Tabak
  10. Buprenorphine (vervangmiddel voor heroïne, zoals methadon)
  11. Cannabis
  12. Oplosmiddelen (lijm)
  13. 4-MTA (pepmiddel)
  14. LSD
  15. Methylfenidaat (Ritalin)
  16. Anabole steroïden (prestatieverhogende middelen)
  17. GHB (slaapmiddel/ narcosemiddel/ partydrug)
  18. XTC
  19. Alkyl nitraten (spierontspanner, partydrug)
  20. Khat (mild stimulerende plant)

(Zie ook de BBC Horizon documentaire)

Posities 5 en 9 trekken meteen de aandacht. Alcohol en tabak blijken gevaarlijker te zijn dan cannabis, LSD, XTC en nog een rijtje andere illegale drugs! Dit feit valt in eerste instantie misschien moeilijk te geloven, maar als je de schadelijke gevolgen van alcohol en tabak onderkent kun je weinig anders concluderen. Veel illegale drugs zijn blijkbaar minder gevaarlijk dan degene die we zo goed kennen. Alcohol en tabak zijn beide verslavend, schadelijk voor de gezondheid (zelfs dodelijk) en veroorzaken enorme overlast voor de maatschappij. Het wordt dan opeens iets moeilijker te begrijpen waarom een niet verslavende, niet toxische drug als LSD verboden is.

Het RIVM

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stelde in 2009 een vergelijkbare lijst samen. Deze laat een overeenkomstig beeld zien wat betreft de posities van alcohol en tabak ten opzichte van de bekende illegale drugs. Opvallend op deze lijst is verder de positie van de paddo's, helemaal onderaan. Deze, kennelijk vrij onschuldige, hallucinogene paddestoelen zijn in 2008 aan de opiumlijst toegevoegd en daarmee illegaal geworden. De 19 meest gevaarlijke drugs volgens het RIVM:
  1. Crack (rookbare cocaïne)
  2. Heroïne
  3. Alcohol
  4. Methamfetamine (pepmiddel)
  5. Cocaïne
  6. Amfetamine (speed)
  7. Tabak
  8. Methadon (vervangmiddel voor heroïne
  9. XTC
  10. GHB (slaapmiddel/ narcosemiddel/ partydrug)
  11. Ketamine (verdovingsmiddel)
  12. Cannabis
  13. LSD
  14. Buprenorphine (vervangmiddel voor heroïne, zoals methadon)
  15. Methylfenidaat (Ritalin)
  16. Benzodiazepinen (Valium)
  17. Anabole steroïden (prestatieverhogende middelen)
  18. Khat (mild stimulerende plant)
  19. Paddo's (hallucinogene paddestoelen)

De opiumwet wankelt

Met deze wetenschap in de hand wordt het moeilijk om de opiumwet nog serieus te nemen. Want hoe rechtvaardig je de legale verkoop van gevaarlijke drugs als alcohol en tabak terwijl je tegelijk allerlei minder gevaarlijke drugs verbiedt? Dat heeft iets te veel weg van discriminatie. Of is het gewoon een calibratiekwestie? Zijn we van schrik misschien wat doorgeslagen in onze reactie op (sommige) drugs?

De meeste volwassenen die ik ken drinken wel eens een biertje of een glas wijn. De één wat vaker dan de ander, maar ik ken persoonlijk weinig probleemdrinkers. Dit is vrij normaal; de meeste mensen kunnen prima omgaan met hun drugsgebruik (want dat is het). Ze houden hun alcohol- en tabaksinname in de hand, lijden een productief leven en creëren geen overlast. Helaas zijn er ook altijd uitzonderingen. Probleemgevallen die hun gebruik niet in de hand kunnen houden en daar de negatieve consequenties van ondervinden. Dit laatste is echter een uitzondering; de meerderheid van deze legale drugsgebruikers blijkt een normaal leven te leiden.

Maar wat moeten we dan met de drugs die lager dan alcohol en tabak op de lijsten staan? Deze drugs zijn minder schadelijk en minder verslavend. Er is eigenlijk geen geldige reden om drugs als cannabis, XTC, paddo's en LSD illegaal te houden zolang alcohol en tabak wel legaal zijn. Legaliseer deze drugs en reguleer de verkoop. En geef het individu het fundamentele recht terug om zelf over zijn eigen lichaam en geest te beschikken.

Van de drooglegging in de VS tijdens de jaren 1920 hebben we veel kunnen leren. We hebben gezien dat verbieden de vraag naar, en daarmee de illegale handel in alcohol niet doet afnemen. We hebben gezien dat de georganiseerde misdaad, met Al Capone voorop, ongelooflijk veel geld en macht heeft vergaard aan deze illegale handel. Maar uiteindelijk werd deze niet ongevaarlijkde drug weer legaal en de wereld is desondanks nog steeds niet vergaan. Reguleren werkt beter dan verbieden; dat geldt niet alleen voor alcohol maar voor alle drugs.
© 2009 - 2024 Donvliet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
Soorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingSoorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingAls je verslaafd bent, zal je lichaam hier uiteindelijk deels aan wennen. Alcohol, drugs en tabak worden door het lichaa…
Drugs en drugsgebruik in NederlandDrugs en drugsgebruik in NederlandHet gebruik van drugs brengt vele gevaren met zich mee. Op langere termijn is het schadelijk voor het lichaam als ook je…
Soorten antibiotica: chinolonen (Avelox, Ciproxin, Noroxin)Soorten antibiotica: chinolonen (Avelox, Ciproxin, Noroxin)Voor vele infecties zijn de antibiotica uit de groep chinolonen geschikt. Ze werken tegen veel verschillende soorten bac…
Bronnen en referenties
  • Het artikel op MSNBC over de Lancetlijst: http://www.msnbc.msn.com/id/17760130/
  • Het artikel in het NRC over de RIVM-lijst: http://www.nrc.nl/binnenland/article2289807.ece/RIVM_alcohol_en_tabak_evengroot_gevaar_als_heroiuml_ne
  • BBC Horizon documentaire over de Lancet lijst: www.youtube.com/watch?v=bR3gIuWYnQo
Reactie

Mp, 14-04-2011
Ik ben echt zeer benieuwd hoe deze onzin wordt onderbouwd! Je kunt hier pas echt over mee praten, wanneer je het zelf heb ervaren! Hoeveel, hoelang, waar, en waarom! De situatie waar je in verkeert… Reactie infoteur, 18-05-2011
Beste Mp,

Het artikel waar je op reageert onderbouwt al waarom alcohol minstens zo gevaarlijk is als xtc. Instanties zoals The Lancet en het RIVM hebben uitgebdreid onderzoek gedaan naar deze vraagstukken en komen beide tot dezelfde conclusie. Kort samengevat komt het hier op neer:

- het verslavingsrisico is bij alcohol aanzienlijk groter dan bij xtc
- schade aan organen zoals lever en hersenen is bij alcohol minstens zo groot als bij xtc
- de overlast die alcohol veroorzaakt is groter dan bij xtc. Denk aan dronken mensen die auto rijden, bushokjes slopen, in brievenbussen urineren etc.

vergelijkbare argumenten gelden ook als je alcohol met nog enkele andere drugs vergelijkt, zoals bijvoorbeeld cannabis of lsd. De wetenschappelijke conclusie is dan ook dat alcohol een harddrug is die er niet om liegt. En de vraag waarom minder schadelijke drugs verboden zijn is hierdoor des te prangender.

Donvliet (1 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.