Soorten tolerantie die op kunnen treden bij verslaving

Soorten tolerantie die op kunnen treden bij verslaving Als je verslaafd bent, zal je lichaam hier uiteindelijk deels aan wennen. Alcohol, drugs en tabak worden door het lichaam in de eerste plaats als gif gezien. Deze stoffen moeten dus snel worden afgebroken. Om zichzelf te beschermen, zal het lichaam na herhaald gebruik van een bepaalde stof zich hier aan aanpassen. Dit wordt tolerantie genoemd. Hier zijn verschillende soorten van te onderscheiden. Deze worden onderverdeeld in farmacokinetische tolerantie en farmacodynamische tolerantie. Dat het lichaam went aan de gifstoffen, wil niet zeggen dat de effecten en beschadigen aan het lichaam hierdoor niet meer aanwezig zijn. Ze zullen er wel zijn, maar je zult er op de korte termijn minder van merken.

Farmacokinetische tolerantie

Bij deze vormen van tolerantie komen de stoffen die zorgen voor de werking van de drugs of alcohol in mindere hoeveelheden aan. Dat betekent dat de stoffen niet allemaal op de plaats van inwerking aankomen.

Weefsel tolerantie

Bij deze vorm van tolerantie worden de zenuwcellen minder vatbaar voor drugs. Dit leidt er toe dat de effecten hiervan minder merkbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is dat het remmende effect van alcohol veroorzaakt wordt doordat deze stof gaat zitten op de receptoren (=ontvanger van signalen) van de zenuw. De zenuwcellen merken dit op en reageren daarop door zich aan te passen. Hierdoor kan alcohol zich moeilijker binden aan de receptoren. Dit betekent dus dat er veel meer alcohol gedronken moet worden om het remmende effect te merken.

Omgekeerde tolerantie

Hierbij wordt iemand opeens veel gevoeliger voor een bepaalde drugs of voor alcohol. Dit komt vaak doordat bepaald weefsel kapot gaat of het lichaam ouder wordt. Bij alcohol kan de lever bijvoorbeeld zodanig beschadigen dat deze bijna niet meer werkt. Dit betekent dat er veel minder alcohol nodig is om dronken te worden.

Farmacodynamische tolerantie

Bij deze vormen van tolerantie komt de stof wel aan op de plaats van werking, maar is het effect op deze plaats minder.

Metabole tolerantie

Metabole tolerantie wordt ook wel stofwisseling tolerantie genoemd. Bij deze vorm leert het lichaam door het herhaald toedienen van een bepaalde drugs of andere gifstof, de drugs sneller afbreken. Dit wordt gedaan door enzymen. Hierdoor zullen de effecten van een bepaalde drugs niet of minder lang gevoeld worden. Dit betekent vaak dat de gebruiker dit gaat compenseren door meer van een drugs te gaan gebruiken. Vooral bij cocaïne is dit een bekend verschijnsel.

Cyclische tolerantie

Cyclische tolerantie betekent dat het lichaam meteen reageert op de drugs door zich direct aan te passen. Deze vorm is vaak te zien bij rokers, omdat hierbij de eerste keer gebruiken meteen een tolerantie ontwikkeld wordt. Het lichaam vindt dan meteen een manier om hiermee om te gaan en de giftige stoffen te verwerken. Dit bekent overigens niet dat de effecten niet schadelijk zullen zijn. Het lichaam wordt er nog steeds aan blootgesteld en moet hard werken om de stoffen te verwijderen. Ook bij het gebruik van LSD is deze vorm terug te zien.

Kruistolerantie

Door gebruik van een bepaalde drugs, raakt het lichaam ook gewend aan een andere soort drugs. Dit komt bijvoorbeeld voor bij het gebruik van heroïne, de gebruiker raakt dan ook gewend aan methadon. Deze twee stoffen lijken op elkaar, waardoor het lichaam weet wat deze moet doen als in dit geval dus methadon wordt gebruikt.

Selectieve tolerantie

Drugs, alcohol of tabak hebben verschillende effecten. Als er gekeken wordt naar tolerantie, dan zal het proces hiervan niet even snel verlopen bij alle effecten. Bij het ene effect zal er eerder tolerantie ontstaan dan voor een ander effect. Uiteindelijk kunnen deze effecten natuurlijk ook elkaar inhalen, waardoor meerdere effecten niet meer gevoeld worden.

Overig

Gedragstolerantie

Bij deze vorm weet de gebruiker welke effecten hij kan verwachten bij een bepaalde drug of alcohol. Hierdoor gaat hij deze effecten compenseren, waardoor deze effecten er niet lijken te zijn. Dit betekent dat het veel moeilijker wordt om te ontdekken of iemand drugs of alcohol heeft gebruikt. Veel verslaafden gebruiken dit om hun omgeving te laten denken dat alles goed gaat.

Negatieve tolerantie

Hierbij is iemand gevoeliger geworden voor de effecten van een bepaald soort drugs. Hierdoor is er een stuk minder van een stof nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij gebruik van cannabis kan dit wel eens gebeuren. Toch is het een heel zeldzaam verschijnsel.
© 2016 - 2024 Star2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen burgerzin en tolerantieHet verband tussen burgerzin en tolerantieLeven in een multiculturele samenleving is meer regel dan uitzondering. Dit brengt soms moeilijkheden met zich mee op he…
Het verband tussen moreel laxisme en tolerantieHet verband tussen moreel laxisme en tolerantieTolerantie is goed. Men kan zelfs stellen dat het noodzakelijk is in een maatschappij, zeker voor een samenleving die de…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
Glucose-intolerantie: wat is dat?Glucose-intolerantie: wat is dat?Na inname van een maaltijd komt glucose terecht in je bloedbaan. Glucose dient als bron van energie voor je spieren en o…

Stoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabisStoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabisEr zijn mensen die verslaafd zijn aan blowen en hier niet mee stoppen vanwege de angst om ontwenningsverschijnselen te e…
Verslaving aan Tramadol: symptomen en afkickverschijnselenVerslaving aan Tramadol: symptomen en afkickverschijnselenTramadol is een medicijn dat wordt gerekend tot de synthetische opiaten en het wordt voorgeschreven tegen matige tot ern…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • https://www.drugsondercontrole.nl/veelgestelde-vragen-drugs/wat-doet-cocaine-
  • https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-tolerantie/
  • http://www.vnn.nl/meer-weten-over/verslaving/wat-is-tolerantie/
  • https://www.boompsychologie.nl/documenten/bsl/9789031350599.pdf
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/de-farmacologie-van-verslaving/volledig
Star2000 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.