Verslaving aan Tramadol: symptomen en afkickverschijnselen

Verslaving aan Tramadol: symptomen en afkickverschijnselen Tramadol is een medicijn dat wordt gerekend tot de synthetische opiaten en het wordt voorgeschreven tegen matige tot ernstige pijn. Het wordt vaak gebruikt tegen pijn na een operatie of tegen chronische pijnklachten. Tramadol is een van de minst sterke pijnstillers maar het kan evengoed verslavend zijn, zeker als het voor een langere periode wordt gebruikt. Het medicijn is verslavend omdat het een kalmerend en euforisch gevoel kan geven, personen die Tramadol gebruiken voelen zich vaak relaxed en gelukkig. Als je het vaak gebruikt kun je een tolerantie voor het medicijn ontwikkelen waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt om het te laten werken. Zelfs als je de door de arts voorgeschreven dosis gebruikt kun je eraan verslaafd raken. Wat zijn symptomen en alarmerende tekenen die duiden op verslaving? Hoe kun je ermee stoppen en hoe zit het met de afkickverschijnselen?

Tekenen van verslaving aan Tramadol

Omdat Tramadol een van de minst sterke pijnstillende opiaten is geloven veel mensen dat het niet verslavend is. Deze schijnveiligheid kan ertoe leiden dat sommige mensen een verslaving ontwikkelen terwijl ze zich er niet bewust van zijn. Tramadol gebruiken zonder recept of het in een hogere dosis gebruiken dan voorgeschreven wordt allemaal gerekend tot misbruik van dit medicijn. Het combineren van Tramadol met andere medicijnen om het effect ervan te verhogen is ook misbruik van het medicijn. Het is belangrijk om de tekenen van misbruik zo vroeg mogelijk te herkennen om te voorkomen dat de verslaving zich ontwikkelt. Tekenen van verslaving die aan de buitenkant te zien zijn:
  • Kleine pupillen
  • Verandering van smaak
  • Verlies van de eetlust
  • Misselijkheid en overgeven
  • Sufheid
  • Onduidelijk spreken
  • Hoofdpijn
  • Een verzwakte coördinatie

De gevaren van Tramadol

Zelfs als het medicijn zorgvuldig en in de voorgeschreven dosis wordt gebruikt onder toezicht van een arts kunnen er nadelige bijwerkingen optreden zoals misselijkheid en duizeligheid. Misbruik van het medicijn maakt het gebruik ervan gevaarlijker en verhoogt het risico op ernstige bijwerkingen en een overdosis. Als Tramadol in combinatie met andere medicijnen of drugs worden ingenomen wordt het risico op schadelijke en zelfs dodelijke bijwerkingen groter. Symptomen van misbruik van het medicijn zijn overgeven en misselijkheid, duizelingen, spierpijnen, constipatie, minder behoefte hebben om te eten, depressie, koorts, concentratieproblemen en zweten. De ernstigere symptomen komen over het algemeen voor als Tramadol in een hogere dosis wordt ingenomen of als het samen met een ander medicijn of met drugs wordt ingenomen. Een zeer ernstige bijwerking van misbruik van het medicijn kan een beroerte of een depressie zijn.

Een ander potentieel gevaar van misbruik van het medicijn is het serotoninesyndroom, dit kan levensbedreigend zijn als het niet behandeld wordt. Het ontwikkelt zich als er te veel serotonine, een chemische stof die zorgt voor het doorgeven van signalen in de hersenen, wordt geproduceerd of in de hersenen aanwezig is. Het komt het meest voor bij personen die Tramadol samen met antidepressiva gebruiken. Symptomen van het serotoninesyndroom zijn verwarring, irritatie, het beven of schokken van ledematen, een slechte coördinatie, stijve spieren, coma.

Een Tramadolverslaving herkennen

Personen die een geschiedenis hebben van verslaving hebben een groter risico om een verslaving aan Tramadol te ontwikkelen maar personen die nooit ergens verslaafd aan zijn geweest lopen ook risico. Iemand die het medicijn misbruikt is niet noodzakelijk verslaafd aan het medicijn maar de aanwezigheid van een psychische en fysieke afhankelijkheid wijst wel op een verslaving. De volgende gedragsveranderingen kunnen aanwezig zijn bij iemand die verslaafd in aan Tramadol:
  • De wens hebben om te stoppen met Tramadol maar het niet kunnen.
  • Doorgaan met gebruik van het medicijn ondanks de persoonlijke problemen die het veroorzaakt.
  • De interesse verliezen in zaken die voorheen belangrijk waren.
  • Veel tijd kwijt zijn aan het bemachtigen van het medicijn.
  • Tramadol verkiezen boven school, werk of afspraken.

Het ontwikkelen van een tolerantie en afkickverschijnselen zijn tekenen van een fysieke afhankelijkheid van Tramadol. Hunkeren naar het medicijn is een veelvoorkomend teken van psychische afhankelijkheid ervan.

Ingrijpen

Het ingrijpen in het leven van iemand die verslaafd is aan Tramadol zal zorgvuldig gepland en uitgevoerd moeten worden. Soms realiseren verslaafden zich niet dat ze een probleem hebben en ontkennen het. Het is niet ongewoon voor verslaafden om zich aangevallen te voelen of defensief te reageren op ingrijpen of hulp. De hulp van een professional kan je voorbereiden op mogelijke reacties, een professional kan begeleiding bieden bij het proces, meer informatie geven over de verslaving en het ingrijpen helpen plannen. De timing en de locatie is belangrijk, de verslaafde moet zich op zijn gemak voelen en weet van tevoren wat je wil zeggen om er zeker van te zijn dat je gevoelens overkomen zoals je ze het had bedacht.

De afkickverschijnselen van het stoppen met Tramadol

Als iemand eenmaal een afhankelijkheid van het medicijn heeft ontwikkeld kan het stoppen met het gebruik ervan vervelende bijwerkingen geven. Zelfs het gebruik van Tramadol op de manier die is voorgeschreven kan leiden tot afhankelijkheid en afkickverschijnselen. Afkickverschijnselen zijn het resultaat van een lichaam dat verslaafd is aan de stoffen in het medicijn en het komt zelfs voor na enkele weken gebruik van het medicijn. Gebruikers ontwikkelen tolerantie voor het medicijn en moeten het in een hogere dosis gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Het brein past zich op chemisch gebied aan aan de constante aanwezigheid van de stoffen uit het medicijn, sommige van de processen worden versneld en sommigen worden vertraagd. Als de gebruiker plotseling stopt met het gebruik van het medicijn gaat het brein overcompenseren waardoor afkickverschijnselen ontstaan.

Afbouwen

De meeste experts raden aan om het gebruik af te bouwen en niet plots te stoppen, bij het afbouwen wordt de dosis die ingenomen wordt langzaam verminderd en worden de afkickverschijnselen minder ernstig. De symptomen van het ontgiften van Tramadol worden door de meeste mensen omschreven als lijkend op griepklachten, maar er is een kans op ergere verschijnselen zoals angsten, paniekaanvallen en hallucinaties. De verschijnselen verschillen van mens tot mens en het is het beste om in overleg met een arts af te bouwen om zo min mogelijk last van afkickverschijnselen te krijgen. Veelvoorkomende afkickverschijnselen zijn:
  • Irritatie
  • Angst en depressie
  • Misselijkheid en overgeven
  • Hoofdpijn
  • Verwarring
  • Rusteloosheid
  • Zweten
  • Spierpijn
  • Slechter zicht
  • Stemmingswisselingen
  • Verlies van de eetlust
  • Slapeloosheid
  • Nachtmerries

Omdat Tramadol een opiaat is kunnen afkickverschijnselen lijken op de verschijnselen die ontstaan na het stoppen met het gebruik van andere opiaten. Tramadol en antidepressiva hebben effect op hetzelfde gebied in het brein. De afkickverschijnselen beginnen gewoonlijk enkele uren na het stoppen of verminderen van het gebruik van het medicijn en de symptomen kunnen aanwezig blijven voor enkele weken. Er zijn factoren die de duur en hevigheid van verschijnselen kunnen beïnvloeden zoals de lengte van de periode dat het medicijn gebruikt is, hoe vaak het is gebruikt en wat de dosering was. De meeste afkickperiodes duren twee weken.

Tips om niet terug te vallen na het afkicken

Eet goed en ga bewegen, wees er zeker van dat je lichaam voldoende voedingsstoffen en genoeg beweging krijgt, je voelt je beter als je gezonder bent. Zorg dat je genoeg slaap krijgt, slaap speelt een belangrijke rol in hoe iemand zich lichamelijke en psychisch voelt. Een regelmatige goede slaap, minimaal zeven uur per nacht, verbetert de concentratie, de mentale gesteldheid en de energie. Hou regelmaat in je leven, het druk hebben met andere zaken zorgt ervoor dat je minder aan het gebruik van het medicijn denkt. Zorg dat je een vangnet hebt, een groep van mensen om je heen die je willen helpen is heel belangrijk bij het herstel na een verslaving. Deze mensen kunnen je helpen om triggers voor het gebruik van het medicijn te vermijden en je terug op de rails te helpen als het misgaat. Vrienden, familie, artsen, therapeuten, het kunnen allemaal mensen zijn die bij je vangnet horen. Ga een nieuwe hobby zoeken, dit is een goede manier om bezig te blijven. Zoek naar alternatieve manieren om met je pijn om te gaan, probeer yoga of massagetherapie, warmtecompressen of ijscompressen, fysiotherapie of acupunctuur.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Als je eenmaal verslaafd bent geraakt aan bepaalde middelen, moet je maar weer proberen om er vanaf te komen. Afkicken v…
Doorgaan of stoppen met antidepressiva en slaapmiddelenDoorgaan of stoppen met antidepressiva en slaapmiddelenAntidepressiva (medicijnen tegen depressies) worden nogal eens te kort geslikt. Bij slaap- en kalmeringsmiddelen daarent…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…

Soorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingSoorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingAls je verslaafd bent, zal je lichaam hier uiteindelijk deels aan wennen. Alcohol, drugs en tabak worden door het lichaa…
Olivier Ameisen: het einde van zijn alcoholverslavingOlivier Ameisen: het einde van zijn alcoholverslavingOlivier Ameisen (1953) was een bekende Franse cardioloog die aan alcohol verslaafd raakte. Hij bezocht daarvoor klinieke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ajale, Pixabay
  • http://mentalhealthdaily.com/2014/06/25/tramadol-ultram-withdrawal-symptoms-duration/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.recovery.org/topics/quitting-tramadol/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2882815/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.heroindetoxeurope.com/opioid-addiction/tramadol-addiction (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tramadol (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.