Van wiet afkicken
Van wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen wens te blijven want afkicken van wiet is een haalbaar doel dat je jezelf kan stellen wanneer je aan een wiet verslaving lijdt. Wiet ontwenningsverschijnselen kunnen de stoppoging bemoeilijken maar deze zijn slechts tijdelijk van aard en over het algemeen vrij mild.
Wiet en verslaving
Wiet, ook wel
cannabis of weed genoemd, is een zogeheten softdrug die afkomstig is van de wietplant. Wiet wordt gemaakt van de fijngehakte bloemen van de wietplant, om precies te zijn de vrouwelijke bloemen van deze plant.
De stoffen in wiet die voor de kenmerkende verschijnselen zorgen zijn cannabinoiden. Er zijn diverse soorten cannabinoiden maar de bekendste zijn tetrahydrocannabinol, cannabinol, cannabigerol en cannabidiol. De cannabinoide die voor het geestverruimende effect van wiet zorgt is delta-9-tetrahydrocannabinol, ook wel bekend onder de afkorting THC. Hoe hoger
het percentage THC in een wietplant, hoe sterker het effect van de wiet bij gebruik.
Wiet kan een verslaving in de hand werken, men wordt dan als het ware afhankelijk van de wiet. Wiet is lichamelijk niet verslavend maar kan geestelijk wel degelijk verslavend zijn. Dit betekent dat het lichaam niet verslaafd kan raken aan de stof maar dat men wel geestelijk afhankelijk kan worden van wiet.
Afkicken van wiet
Omdat wiet lichamelijk niet verslavend is ervaren de meeste mensen dat het afkicken minder lastig is wanneer men wiet verslaafd is dan wanneer men bijvoorbeeld alcohol verslaafd is. Wiet kan echter psychisch zeer verslavend werken.
Wiet geeft enkele bewustzijnsveranderende effecten welke als zeer plezierig ervaren kunnen worden. Ook al is men op de hoogte van de potentiële gevaren van het wietgebruik, de fijne effecten van de wiet kunnen opwegen tegen de mogelijke negatieve consequenties. Wiet kan bijvoorbeeld een euforische stemming en ontspanning teweeg brengen. Mensen die moeite hebben te ontspannen of hun geest na het werk bijvoorbeeld moeilijk "leeg" kunnen maken kunnen wiet een gemakkelijke manier vinden om te ontspannen. Recreatief gebruik kan snel en ongemerkt tot een
wiet verslaving leiden.
Wiet ontwenningsverschijnselen
Wanneer je een tijdje wiet gebruikt hebt kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je het wietgebruik staakt. Deze ontwenningsverschijnselen zijn doorgaans mild en zeer voorbijgaand van aard. Ex-wietverslaafden noemen onder andere zweten, hikken, trillen, een gebrek aan eetlust, moeite met de stoelgang en hitte-aanvallen als ontwenningsverschijnselen.
Hulpmiddelen bij het afkicken van wiet
Er zijn momenteel geen medicijnen bekend die het
afkicken van wiet kunnen ondersteunen. In sommige gevallen kan er echter wel gebruik gemaakt worden van anti-angst medicatie omdat er hevige angstgevoelens op kunnen treden wanneer men het wietgebruik stopt.
Men kan er voor kiezen een speciaal wiet behandelingsprogramma te volgen. Hierbij wordt men stap voor stap begeleid bij het afkicken. Cognitieve therapie en psychotherapie vormen dikwijls onderdelen van een dergelijke afkickprogramma. De cognitieve therapie leert je gedrags- en gedachtepatronen te herkennen waarbij je normaliter wiet gaat gebruiken. Het herkennen van deze patronen kan je helpen eerder in te grijpen door bijvoorbeeld afleiding te zoeken of de situaties te vermijden.
Reacties
Mastermatje, 16-06-2011
Beetje vreemd, ben nu enkdele weken gestopt met blowen. Maar toch ruikt mijn zweet naar wiet. Beetje goor en verdacht ik snap het neit want ik raak de troep niet meer aan. Is dit normaal? Ik weet dat het in totaal 6 weken duurt voor het je systeem helemaal uit is. Ik vraag me dus ook af of dit een manier is voor je lichaam om de stof te verwerken/lozen.
Reactie infoteur, 19-06-2011
Je lichaam is inderdaad druk bezig met het verwijderen van alle afvalstoffen. Dat gaat via de urine en ontlasting, maar ook via je zweet.
John Koeman, 03-03-2011
"De cannabinoide die voor het geestverruimende effect van wiet zorgt is delta-9-tetrahydrocannabinol, ook wel bekend onder de afkorting THC."
Daarnaast is er ook nog de stof CBD, cannabidiol die schijnbaar van zeer grote invloed is op het rustgevende effect van wiet. Zie ook: documentaire van de bbc waarbij de presentatrice wordt ingespoten met pure thc (zorgt voor angstige gevoelens en zeer psychotisch gedrag) en met een cocktail van thc en cbd (zorgt voor lachkicks en een ontspannen/euforisch gevoel).
http://www.dumpert.nl/mediabase/1264641/7d4f759a/bbc_reporter_test_thc.html
Reactie infoteur, 03-03-2011
Hoi John,
hartelijk dank voor de interessante link!
Gr Kim