Stoppen met roken: als je het zelf echt wilt

Stoppen met roken: als je het zelf echt wilt Stoppen met roken is voor de meeste rokers ontzettend moeilijk. Het is algemeen bekend, dat velen weer opnieuw beginnen met roken. Toch is het stoppen met roken niet onmogelijk als je het zelf echt wilt. Sterker nog; het is minder moeilijk dan je vooraf denkt. Je kijkt er tegen op, je stelt het uit... Maar als je echt wilt stoppen met roken, lukt het je meteen de eerste poging en begin je nooit weer opnieuw. Wat kan je verwachten? Waar moet je op letten? Wat kan je doen om definitief te stoppen?

Roken

Het door middel van inhaleren nuttigen van de rook van smeulende tabak, noemen we roken. Door de stof nicotine treedt een rookverslaving op. Zin hebben in een sigaret is feitelijk een signaal van het lichaam richting de hersenen dat het lichaam nicotine wil. Rond 1945 was het een heel gewoon en vriendschappelijk gebaar om een 14-jarige jongen een sigaret te presenteren met de vraag "rook jij al?" Bioscopen, bussen, trams en treinen waren voorzien van asbakken. Programma's op televisie werden niet zelden gepresenteerd door een rokende verslaggever. Bij menige kapper en schoonheidssalon stond tot in de jaren 80 een glaasje sigaretten op tafel. Leraren stonden op lagere en middelbare scholen rokend voor de klas. Op sommige scholen in het hoger onderwijs rookten ook de studenten tijdens de colleges. Hoogwaardigheidsbekleders lieten zich al rokend interviewen, door shagrokende journalisten. Ook Koningin Juliana kwam regelmatig rokend in beeld.

In heel Europa kwam in de jaren 70 op de verpakking van rookwaren de waarschuwing te staan, dat roken de gezondheid schaadt. De waarschuwingen zijn in de loop der jaren steeds indringender geworden. Reclame voor tabak werd verboden. Het roken in bijna alle vliegtuigen werd in de jaren 90 verboden. Enkele jaren later volgde een rookverbod in het Nederlandse openbaar vervoer. Begin 21e eeuw mag tabak in Nederland en België niet meer worden verkocht aan personen onder de 16 jaar, heeft elke werknemer recht op een rookvrije werkplek en zijn alle openbare gebouwen rookvrij.

In Nederland is per 1 juli 2008 een definitief rookverbod in uitgaansgelegenheden van kracht. Dat is een opmerkelijke verandering, aangezien de horeca vanouds als de plek gold waar roken vanzelfsprekend was.

Steeds meer mensen willen stoppen met roken, maar zien er enorm tegen op.Redenen om te stoppen met roken

Als er goede redenen zijn om te stoppen, maakt dat het proces een stuk gemakkelijker. De motivatie is dus het meest belangrijk. Met een sterke motivatie is het stoppen met roken veel makkelijker dan vooraf ingeschat. Iedereen kan een andere reden hebben om te willen stoppen met roken. Enkele voorbeelden;
 • 1 pakje sigaretten per dag kost 5,00
 • Per maand is dit 150,00
 • Per jaar is dit 1.800,00
 • Dit staat gelijk aan een luxe all inclusive vakantie van Iberostar in Mexico

 • 2 pakjes sigaretten per dag kost 10,00
 • Per maand is dit 300,00
 • Per jaar is dit 3.600,00
 • Dit staat gelijk aan een mooie 2e hands auto óf na 2 jaar een geheel nieuwe fiat of daihatsu

Belasting

In Nederland betalen we onacceptabel veel belastingen. Ook op sigaretten zit een enorme hoeveelheid accijnzen en btw. Om zo min mogelijk extra belasting te betalen, is stoppen met roken een must. Al is het alleen maar om Woutertje Bos dwars te zitten. Wist je dat minister Klink -die van dat rookverbod- zelf als een ketter rookt?

Besparen

Niet alleen kun je lekker uit eten van de besparing als je stopt met roken; roken is tegenwoordig niet meer toegestaan in de horeca, waardoor je ongemakken kunt voorkomen door gewoon gestopt te zijn.

Fris ruiken

Je hebt het zelf niet echt door, maar als roker stink je ontzettend. Pas nadat ik gestopt was, viel me op hoe erg rokers stinken. Natuurlijk heb ik daar nu niet in eens problemen mee, omdat ik gestopt ben, maar opvallend was het wel.

Proeven en ruiken

En het is geen fabel: je proeft en ruikt veel beter als je gestopt bent met roken. Je geniet meer van smaken.

Fris uiterlijk

Je vingers zijn fris, geen gele gloed, je nagels niet verkleurd en je haar blijft ook lekker fris ruiken, net als je kleding.

Niet onbelangrijk, vooral als je de 30 gepasseerd bent: je huid ziet er zoveel meer gezond uit als je niet rookt. Rimpels nemen veel sterker toe als je een roker bent. En het verschil zie je al na enkele weken gestopt te zijn. Hoe eerder je stopt, hoe meer tijd je lichaam heeft te herstellen. En herstellen kan het lichaam verrassend goed en snel!

Hoesten

In de ochtend wakker worden met een hoestje is snel verleden tijd. Al binnen een paar weken zijn de longen aan het herstellen. En een diepe zucht of het diep inhaleren van frisse lucht wordt dan in eens bijzonder lekker! Dan pas realiseer je je, dat je al jaren niet meer zo lekker zuurstof hebt binnengehaald. Sporten wordt dan dus ook veel prettiger.

Duizenden redenen

En zo zijn er duizenden redenen om te stoppen. Voor iedereen verschillend. Het belangrijkse is een goede motivatie te vinden en het echt zat te zijn om te roken. Die afhankelijkheid is gewoon helemaal niet prettig. Verplicht naar buiten, ook in de kou of regen, om aan een sigaret te trekken. Die dagelijkse 'angst' of er nog genoeg sigaretten aanwezig zijn om de avond door te komen en in de ochtend bij het wakker worden nog een sigaret te hebben, anders moeten we nú nog even een pakje bijhalen. Het is een bevrijding om niet afhankelijk meer te zijn. Om er niet meer aan te hoeven denken, er geen rekening meer mee te hoeven houden. De hele dag geconcentreerd bij een workshop aanwezig te kunnen zijn, zonder na 3 kwartier de aandacht te verliezen, omdat er gedacht wordt aan een sigarettenpauze....

Onafhankelijkheid en geldbesparing zijn toch wel twee mooie redenen als motivatie om te stoppen. Een bevrijding!Stoppen met roken

Als je dan besloten hebt dat je wilt stoppen met roken, afkicken, is de eerste stap genomen. Met een goede motivatie en een klein beetje doorzettingsvermogen ben je er al bijna. Als ervaringsdeskundige kan ik melden, dat het eigenlijk ontzettend is meegevallen te stoppen. Vooraf dacht ik iemand te zijn, die tot het pensioen zou blijven roken. Ik had ook nooit eerder de behoefte gehad om te stoppen. Nu ben ik blij dat ik op een punt ben gekomen, dat ik het gewoon helemaal zat was. Het leven zonder sigaretten is namelijk écht veel leuker, beter en gezonder.

 • Als je wilt stoppen met roken, kies je een datum waarop je gaat stoppen.
 • Als je met meerdere rokers in huis woont, is het het meest prettig samen te stoppen.
 • Je zorgt dat er geen enkele sigaret meer in huis is.
 • De asbakken gaan de vuilnisbak in (op 1 asbak na voor de visite)
 • De aanstekers gaan de keukenla of vuilnisbak in (op 1 na voor het aansteken van de kaarsjes)
 • Je zorgt dat je de eerste dag niet in de omgeving hoeft te zijn van rokers.
 • Het meest prettig zou zijn de eerste week niet in de omgeving te zijn van rokers.
 • Houd er rekening mee, dat de eerste week samen gaat met chagrijnigheid.
 • Haal tandenstokers in huis en ga de tanden stoken als je de wens hebt een sigaret op te steken.
 • Zoek geen vervanging in eten, ook al smaakt alles snel veel beter dan voorheen.
 • Vertel de direct omgeving de datum van het stoppen met roken en vraag om begrip voor de stemming van de eerste week.
 • Stop op de dag die gekozen is als stopdag en laat geen enkel excuus hier verandering in brengen.
 • Wees resoluut en vertouw op eigen kracht en doorzettingsvermogen.

Stoppen met roken is slechts 1 week écht afzienAfzien? Het valt eigenlijk ontzettend mee

De eerste week is al meermaals genoemd in dit artikel, omdat stoppen met roken eigenlijk vooral vervelend is in de eerste week. Dan is het mogelijk dat er sprake is van ernstige chagrijnigheid met snel geirriteerde gevoelens. Het lichaam protesteert en vraagt om nicotine. Na de eerste week te hebben overleefd, gaat het snel heel veel beter. Na 3 weken denk je nog maar sporadisch aan een sigaret. En na 5 weken merk je hoe prettig het is niet meer te roken. Beter te proeven, te ruiken, diep te kunnen ademhalen, frisser wakker te worden, niet meer afhankelijk te zijn en trots te zijn op eigen kracht en doorzettingsvermogen. Het is gewoon een kwestie van doen! Als je eenmaal weet hoe fijn het is, niet te roken, wil je nooit meer terug! Als de motivatie sterk genoeg is en je wilt echt stoppen met roken, omdat je het helemaal zat bent, is het eigenlijk alleen de eerste week ontwenning heel zwaar, de 2e en 3e week al veel minder zwaar en de 4e week ben je helemaal klaar met roken. Dan heb je nog af en toe de 'klik' met rookgedrag, maar niet de wens een sigaret op te steken.Gewicht en stofwisseling

Door te beginnen met roken, val je niet af. Maar door te stoppen met roken, kom je wel aan. De stofwisseling vertraagt namelijk als gestopt wordt met roken. Het is normaal enkele kilo's aan te komen. Zelf dacht ik dat het een excuus was, dat stofwisselingverhaal, omdat mensen die stopten met roken waarschijnlijk veel drop zijn gaan eten ter compensatie. Uit de praktijk weet ik nu, dat je zonder te snoepen en extra te eten, toch enkele kilo's aankomt als je stopt met roken. Dat kan beangstigend zijn, maar dat mag je niet in overweging nemen bij de beslissing te stoppen met roken. Het is nog altijd veel gezonder en prettiger gestopt te zijn met roken, ook bij een paar kilo meer lichaamsgewicht. En die kilo's die werk je er gewoon na een half jaar of een jaar weer af door extra te sporten of desnoods een paar weken op het eten te letten. Maar dan wel pas na minimaal een half jaar gestopt te zijn met roken. Dieet en stoppen met roken gaan namelijk niet samen.

Zorg er dus voor, dat je niet extra gaat eten, tijdens het stoppen met roken. Aangezien de kilo's er dan extra hard aan kunnen komen. Haal tandenstokers in huis, met mint bijvoorbeeld, en ga tandenstoken op het moment je een sigaret wilt opsteken of een snoepje / koekje wilt pakken. Zorg dat je lekker beweegt.

Het is dus eigenlijk minder moeilijk en minder erg dan je op voorhand denkt, als je maar voldoende gemotiveerd bent en gelooft in eigen kracht en doorzettingsvermogen.

Succes!
© 2009 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken... Hoe?Stoppen met roken... Hoe?Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Met deze tips en kennis zult u er snel vanaf zijn. Dit plan is erg makkelijk te vol…
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…

Een alcoholverslavingEen alcoholverslavingAlcohol is een van de meest gebruikte verslavende middelen in Nederland. Steeds meer jongeren beginnen op jonge leeftijd…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.