Stoppen met roken... Hoe?

Stoppen met roken... Hoe? Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Met deze tips en kennis zult u er snel vanaf zijn. Dit plan is erg makkelijk te volgen en voor u het weet hoeft u nooit meer naar buiten verbannen te worden. Een kleine gratis stoppen met roken cursus voor iedereen die van zijn gewoonte af wilt.

Effectief stoppen met roken

Heel goed, u heeft dit artikel gevonden en dus bent u op de goede weg om te stoppen met roken!
Allereerst bedenk goed uw motieven om te stoppen en maak uzelf er vaak op attent. Er zijn natuurlijk vele voordelen te bedenken, de belangrijkste redenen voor mensen om te stoppen zijn:
 • Het kan natuurlijk nooit veel goeds bijdragen aan uw gezondheid.
 • Roken kost steeds meer en meer.
 • Roken wordt steeds minder geaccepteerd, gezellig binnen roken is er niet meer bij.
 • Uw huid zal minder snel oud worden, van roken is bekend dat u eerder rimpels krijgt en verouderd.
 • Ook uw adem zal frisser zijn en uw tanden minder geel van het roken.

Waarom mensen roken of blijven roken

Rokers roken vaak maar weten soms niet zo goed waarom eigenlijk. Als ze stoppen met roken zijn ze vaak bang dat ze gestrest worden van roken of ineens veel gewicht aankomen. Vaak wordt gedacht dat roken stress verlaagt maar uit recent onderzoek is gebleken dat roken juist de stress verhoogd zo ook uw bloeddruk. Het aankomen is te verklaren; u bent dan gewend aan die sigaret opsteken en roken, maar nu u gestopt bent blijft de behoefte van iets in uw mond stoppen als het ware nog steeds. Vandaar dat mensen die gestopt zijn met roken soms veel gaan eten ter onbewuste vervanging. Hier later meer tips over het controleren van die behoefte.

Afkicken van nicotine

Het stoppen met roken kan geestelijk erg moeilijk zijn. Soms kunt u last hebben van lichte ontwenningsverschijnselen. Hier volgen de meest voorkomende:
 • Hoofdpijn
 • Zweten
 • Onrustig slapen
 • Meer trek in eten
 • Verstoorde stofwisseling
 • Slecht kunnen concentreren
 • Prikkelbaar zijn
 • Nerveus voelen

Deze verschijnselen zijn vaak het sterkst 48 uur na het stoppen. Dit weegt niet op tegen de vele voordelen van het stoppen met roken natuurlijk. Nicotine is na 4 dagen uit uw lichaam als u bent gestopt met roken, hierna wordt het makkelijker. Na een dag stoppen heeft uw bloeddruk weer de normale waarde zo ook uw zuurstof niveau in het bloed. Na 2 weken verbeteren uw longen zichzelf al. Het is belangrijk om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan zodat op een stress moment niet toegeeft aan uw verslaving.

Tips

Allereerst voor u gaat stoppen is het aan te raden een vervanging te zoeken voor de behoefte van het roken. Haal bijvoorbeeld zoethout stokjes in huis en zuig daarop als u die drang van het roken voelt. Ook dingen als lolly's of toffee's helpen, als u er maar op kan zuigen en lang mee doet. Ga verveling tegen; ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of sporten als u dat leuk vindt. Ook spelletjes doen of tuinieren bijvoorbeeld leiden goed af, als u er maar beide handen voor nodig heeft. Haal een leuke spaarpot en doe uw geld wat uw normaliter aan tabakswaar uitgeeft daarin. Beloon uzelf goed voor het stoppen en doe er leuke dingen van. De verhoogde eetlust is onvermijdelijk maar toch hier wat tips: Eet om de 2 uur iets dit is goed voor uw stofwisseling en zo heeft u minder last van hongergevoel. Haal iets meer gezonde snacks in huis om aankomen te vermijden. Maak een lijst met de belangrijkste redenen voor u om te stoppen en bedenk goed waarom u rookt. Haal deze erbij als u zin heeft in nicotine. Probeer uzelf goed te ontspannen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, mediteren, muziek luisteren waarvan u ook maar ontspant en doe dit elke dag minstens een kwartier.

Veel succes!

Met deze tips zult u overtuigd stoppen met roken. Stoppen met roken zal alleen werken als u dit zelf echt wilt. Bedenk u goed dat de mogelijke afkickverschijnselen prima te hanteren zijn voor het uiteindelijke effect. U zult uzelf fitter, jonger en energieker voelen al na een paar dagen stoppen. U zult niet meer afhankelijk zijn van nicotine en dat is natuurlijk fantastisch. Heel veel succes met het stoppen met roken.
© 2012 - 2024 Caviaexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…

Onderzoek: roken bij jongerenOnderzoek: roken bij jongerenRoken. Er is bijna geen gezondheidsrisico groter. Je wenst je dochter of zoon beter. Anti-rookcampagnes roepen jongeren…
Gokverslaafd: waar vind ik hulp bij gokverslaving?Gokverslaafd: waar vind ik hulp bij gokverslaving?Gokken kan heel onschuldig beginnen. Er zijn echter al veel mensen aan gokken verslaafd geraakt. Door de eenvoudige bere…
Bronnen en referenties
 • http://www.stivoro.nl/Voor_jongeren/Stoppen_met_roken/index.aspx
 • http://www.allesoverstoppenmetroken.nl/
Caviaexpert (2 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.