Gokverslaafd: waar vind ik hulp bij gokverslaving?
Gokken kan heel onschuldig beginnen. Er zijn echter al veel mensen aan gokken verslaafd geraakt. Door de eenvoudige bereikbaarheid van gokken en pokeren op internet is het aantal gokverslaafden zelfs toegenomen. Het gevolg is dat mensen in grote geldproblemen kunnen komen. Het is dus verstandig om je kind op tijd op de risico's te wijzen. Het geld dat mensen aan gokken 'verdienen' besteedt men binnen dezelfde tijd weer aan het gokken. Net als bij zoveel verslavingen komt iemand met een gokverslaving in een vicieuze cirkel. Als er schulden ontstaan is er de obsessieve gedachte dat het wel weer goed komt door te blijven gokken. Dit is een gedachtepatroon waarbij professionele hulp ingeschakeld moet worden.
Gokken als ontspanning
Gokken is voor veel mensen een vorm van ontspanning. De meesten zien het als een onschuldig spelletje en een aangenaam tijdverdrijf. Gokken draait om geld en geluk. Deze twee factoren spelen een grote rol bij de zogenaamde vorm van ontspanning. Gokkers denken altijd de inzet te kunnen verhogen. Echte gokkers gaan door waar anderen stoppen. Op die manier kan een gokverslaving ontstaan.
Geld winnen en welke kick geeft gokken
Anders dan bij andere verslavingen geeft de spanning om geld te winnen de kick. Wat wel enigszins overeenkomt met andere verslavingen is de roes die men wil hebben. Door in het gokspel verwikkeld te raken kan de gokker de dagelijkse problemen (tijdelijk) vergeten. Wat typisch hoort bij gokverslaving is dat de gokverslaafde geen waarde heeft op geld. De inzet is hierdoor vaak impulsief en dus met grote gevolgen. Gokkers leven tijdens het spel echt in de waan om te winnen.
Obsessief gokken
Gokverslaafden beseffen echt wel dat het spel gebaseerd is op geluk. Maar er blijft altijd de obsessieve gedachte het spel en de kansen te kunnen beïnvloeden. Als het geld op is ontwaakt de gokker uit zijn roes. Vervolgens wordt hij of zij geconfronteerd met de realiteit. Problemen die er al waren zijn er nog steeds, schulden zijn toegenomen met daar bovenop nieuwe schulden.
De vicieuze cirkel van gokverslaving
Ondanks dat gokverslaving anders is dan andere verslavingen zijn er wel overeenkomsten. Schaamte en schuldgevoelens bijvoorbeeld zijn steeds terugkerende gevoelens. Gokverslaafden komen net als andere verslaafden je in een vicieuze cirkel. Gokverslaafden kunnen niet meer buiten de kick die het spel geeft. Gokken veroorzaakt veel schulden en de problemen in iemands leven worden daardoor steeds groter.
Professionele hulp
In Nederlander doen veel mensen wel eens een gokje. Denk alleen maar aan de vele deelnemers aan de Postcodeloterij of de Staatsloterij. Het aantal gokkers dat in de hulpverlening terecht komt schommelt rond de 60.000. Hulp bij stoppen is heel belangrijk omdat je tijdens het stoppen emoties ervaart die niet prettig zijn. Je kunt dan snel 'terugvallen' in je oude gedragspatroon. Wanneer je gaat gokken of gaat deelnemen aan een ander kansspel maakt je lichaam namelijk endorfinen aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de 'kick' die men ervaart tijdens het gokken. Gokverslaafden kunnen bij het stoppen lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Stoppen met gokken kan niet gemakkelijk zijn. Het is noodzakelijk om met professionele hulp uit de vicieuze cirkel te komen.
Zelfhulp bij gokverslaving
Vind je de drempel voor de verslavingszorg nog te hoog dan kun je eens een zelfhulpgroep bezoeken. Dit zijn groepen die wekelijks (soms dagelijks) bij elkaar komen om hun verslaving aan te pakken. Bij zelfhulpgroepen ga je geen verplichtingen aan en je kunt komen wanneer je wilt. De meest bekende groep voor gokverslaafden is misschien wel die van Stichting AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers). Ook is er in Nederland de groep Narcotic Anonymous. Op deze groepsbijeenkomsten komen mensen met allerlei verslavingen. Kijk op internet voor een zelfhulpgroep bij jou in de buurt. Ook via internet kun je bijvoorbeeld aan je gokverslaving werken door middel van een online zelfhulpprogramma. Verslavingszorg Tactus heeft bijvoorbeeld de site www.gokkendebaas.nl.