Wanneer gokverslaafd?
Verslavingen zijn een groot probleem in onze samenleving. Gokverslaving is één van de meest onderschatte verslavingen.
In onze samenleving ontstaan veel problemen door verslavingen. De meest bekende zijn drugs- en alcoholverslaving. Het aantal gokverslaafde Nederlanders is moeilijk in te schatting. Er zijn namelijk slechts weinigen die hulp gaan zoeken. In tegenstelling tot de andere verslavingen is er geen aantoonbare lichamelijke afhankelijkheid. De afhankelijkheid is voornamelijk geestelijk, maar daarom nog niet te onderschatten. Gokverslaving komt voor bij kansspellen waarbij het resultaat gelijk zichtbaar is, zoals in het casino en bij gokkasten. Kansspelen zoals de lotto en de staatloterij zijn minder aantrekkelijk voor de gokverslaafden omdat de resultaat enige tijd op zich laat wachten (de trekking). Daarna duurt het weer lange tijd tot de volgende trekking.
Wanneer ben je gokverslaafd
Al in 1980 hebben enkele Amerikaanse psychiaters zeven punten geformuleerd waaraan een gokverslaafde te herkennen is. Volgens dit boek is iemand verslaafd indien hij vier van de zeven punten herkend. Voldoet hij slechts aan één van de zeven punten, dan moet hij al opletten dat hij in de toekomst niet gokverslaafd gaat raken. Het gaat om de volgende zeven criteria:
- De speler gokt regelmatig en zet veel in.
- De speler wordt helemaal in beslag genomen door het spel.
- De speler heeft al gokschulden, maar laat zich niet weerhouden om te gaan gokken.
- De speler gaat steeds vaker gokken om het gevoel van spanning en opwinding te voelen.
- De speler blijft gokken om het verloren gegane geld terug te winnen, terwijl hij weet dat er een grotere kans bestaat op een nog groter verlies.
- Alle pogingen om minder te gokken zijn zinloos. Hij heeft zichzelf niet meer onder controle.
- Het gokken gaat ten koste van alles. Het sociaal leven en het werk gaat er aan kapot.
De verslaving overheerst
Gokverslaving is als het ware een ziekte. De echte verslaafde kan geen weerstand bieden aan de verleidingen. Met liegen en bedriegen tracht hij om een mogelijkheid te creëren om te kunnen gokken. De meeste verslaafden zijn ervan overtuigd dat ze niet gebukt gaan onder een verslaving. Pas als hij er van bewust is dat hij verslaafd is kan hij er iets aan doen. Meestal als het al zover is blijkt het moeilijk te zijn om de verslaving tegen te gaan.
Hoe het begint
Een verslaving begint altijd met een overwinning. Iemand probeert een keer één euro. Deze euro wordt misschien wel vermenigvuldigd met veertig met één druk op de knop. Vanaf dit moment is er uiteraard nog geen verslaving, maar de gevaarlijke belangstelling en interesse is ontstaan. Op een zeer eenvoudige manier en in een paar seconden is er veel geld “omgezet”. Niet iedereen raakt verslaafd, maar het blijft waarschijnlijk niet bij die ene keer.