Gevaar van het gokken

Gokverslaving is een groot probleem in Nederland waar weinig aandacht aan wordt besteedt.Toch is het gokken een groot probleem in Nederland. Het is onbekend hoeveel Nederlanders gokverslaafd zijn. Ze kunnen het namelijk uitsluitend schatten. De verslaafden die hulp zoeken zijn te tellen, maar de grootste groep heeft (nog) geen hulp. In tegenstelling tot andere bekende verslavingen als drugs en alcohol is het gokken een geestelijke verslaving in plaats van lichamelijk. Toch spreken gokverslaafden vaak wel over lichamelijke afkickverschijnselen. Vooral mannen blijken vatbaar te zijn voor gokverslavingen.

Gevaar

Voor elke verslaafde begint het op dezelfde manier. In een café of snackbar staat een gokkast waar een keer een euro in wordt gegooid. Het gevaar is het gevoel van het winnen van een “groot” bedrag. Er wordt één euro ingegooid en het gokautomaat keer bijvoorbeeld dertig euro weer uit. Dit geeft een goed gevoel om op een dergelijke eenvoudige wijze de inleg te vermeerderen. Dit zal niet gelijk een verslaving veroorzaken, maar in eerste instantie kan een gewoonte ontstaan. Bijvoorbeeld elk bezoek aan een snackbar een euro in de gokkast. Zodra deze gewoonte teveel geld en tijd gaat kosten moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Gevolgen

Zodra de gewoonte is omgeslagen in een verslaving zullen de gevolgen groot zijn. Het gokken is voor veel mensen een vlucht uit de werkelijkheid geworden. Zodra ze gaan gokken, worden ze één met de kast en vergeten ze de rest. In dit stadium is winnen eigenlijk niet meer mogelijk. Een winst is namelijk altijd tijdelijk. Een gokker gaat een gewonnen bedrag namelijk reserveren voor het gokken. De gokker zit in een overwinningsroes. Het bedrag moet namelijk weer vermeerderd worden. Waarschijnlijk dezelfde dag anders de dag daarna wordt het gewonnen bedrag weer ingezet voor een gokspel.

Leugens

De verslaafde gokkers kun je niet herkennen aan de buitenkant. In hun hoofd zijn ze veel bezig met het gokken, maar kunnen normaal functioneren. Ze zoeken als het ware naar middelen en mogelijkheden om te kunnen gokken. De gevolgen voor de verslaafde en de directe omgeving zijn groot. Grote bedragen worden dagelijks vergokt en vele uurtjes per week moeten bij elkaar gelogen worden. Een gokverslaving kost namelijk veel tijd. De partner/ouders moeten heel veel leugens slikken. De leugens zullen steeds doorzichtiger worden. Vaak bevatten ze op den duur veel te veel toevalligheden om nog geloofwaardig te zijn.

Hulp bij de verslaving

Een verslaving is niet eenvoudig tegen te gaan. Na het verliezen van een groot bedrag wil een verslaafde gokken niets anders dan stoppen met zijn verslaving. Op een dergelijk moment besluiten om er definitief mee te stoppen is eenvoudig. Het gevaar ligt in de periode daarna. De grote wil om te stoppen is eraf en de verleidingen spoken alweer door hun hoofd. Indien blijkt dat het niet lukt om zelf te stoppen moet er hulp worden ingeroepen. De eerste stap is om de ouders/partner/kinderen of andere naaste omgeving in te lichten. Op deze manier kan er een stok achter de deur komen om gezamenlijk een plan te maken om het gokken tegen te gaan. Blijkt dit niet te werken dan lijkt de tijd rijp om op zoek te gaan naar professionele hulp.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Gokstoornis: problematisch gokken of gokverslavingGokstoornis: problematisch gokken of gokverslavingEen gokstoornis of gokverslaving betekent dat iemand herhaaldelijk gokt om een kick of een gevoel van opwinding te ervar…
Gokverslaafd: waar vind ik hulp bij gokverslaving?Gokverslaafd: waar vind ik hulp bij gokverslaving?Gokken kan heel onschuldig beginnen. Er zijn echter al veel mensen aan gokken verslaafd geraakt. Door de eenvoudige bere…
Gokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenGokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenVeel mensen vinden het leuk om af en toe eens te gokken. Gokken kent vele vormen, van het kopen van een staatslot tot go…

Wanneer gokverslaafd?Wanneer gokverslaafd?Verslavingen zijn een groot probleem in onze samenleving. Gokverslaving is één van de meest onderschatte verslavingen.
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.