Gokverslaving is een onderschatte verslaving
Voor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de meest onderschatte verslaving van Nederland.
Een verslaving is een drang die niet te weerstaan is. De laatste jaren bestaat er steeds meer aandacht voor sex verslaving en verslaving aan computergames, maar gokverslaving blijft een verslaving die onderbelicht blijft. Dit zal gedeeltelijk veroorzaakt worden doordat de werkelijke omvang van het probleem niet bekend is. De meeste gokverslaafden zoeken geen hulp maar verstoppen de problemen door te liegen en bedriegen. Gokverslaafden zijn meestal mannen in de leeftijd tussen de 16 en 40 jaar.
Is gokverslaving een echte verslaving?
In tegenstelling tot verslavingen aan drugs en alcohol zijn er geen of nauwelijks lichamelijke afkickverschijnselen. De gokverslaafde heeft vooral last van geestelijke afkickverschijnselen. Als ze niet kunnen gokken, voelen ze zich zwaar depressief. Ze voelen zich pas weer gelukkig op het moment dat ze kunnen gokken. Alle gokverslaafden beginnen met een euro om het even te proberen. Nadat ze een groot bedrag gewonnen hebben gaat het gevaarlijk worden. De volgende keer bestaat er namelijk weer een kans om te winnen. Niet iedereen is vatbaat voor een gokverslaving, maar het is een gevaarlijke ziekte. Mensen die meer geld gaan uitgeven dan dat verstandig is en die een dwang voelen om te gaan gokken zijn waarschijnlijk gokverslaafd.
Wat maakt gokverslaving een probleem?
Het begint met even een euro proberen, maar zodra er grotere bedragen aan wordt uitgegeven kunnen er problemen ontstaan. Het gaat dwangmatig worden zodra de spelers niet meer verstandig nadenken over het bedrag dat ze uitgeven. Op den duur moeten ze hun leven anders gaan inrichten om het gokken door te laten gaan. Dit is het moment dat ook het gezin er last van gaat krijgen. De verslaafden gaan steeds vaker smoesjes bedenken om toch te kunnen gokken. Er worden grote bedragen opgenomen zonder dat daar een reden voor is op dat moment. De gokker zal steeds creatiever worden in het verzinnen van smoesjes om te verklaren waar het geld aan is uitgegeven. Zodra de partner er achter komt dat de wederhelft verslaafd is, ontstaan er niet alleen problemen over het vergokte geld, maar vooral over het liegen. De partner komt er op dat moment achter dat hij of zij meerdere keren bedrogen is.
Hoe komt iemand van een gokverslaving af?
Een kenmerk van een verslaving is dat het dwangmatig is. Het zal niet eenvoudig zijn om van de verslaving af te komen. De meeste verslaafden ondernemen na het verliezen van grote bedragen keer op keer een poging om te genezen, maar dit is alleen nauwelijks realiseerbaar. Deskundigen zeggen ook dat iemand niet echt van de verslaving af komt, maar er mee leert leven om niet meer te gokken. De enige mogelijkheid is vaak om hulp in te roepen van deskundigen. Een eerste vereiste is echter dat de directe omgeving op de hoogte is van het probleem. De partner of de ouders moeten namelijk de nodige steun bieden en controle houden.
Welke gokspellen zijn verslavend?
Het gaat om de gokspelletjes waarbij de speler direct het resultaat te zien krijgt. Een gokkast of andere spellen in casino’s zijn zeer verslavend. Het kopen van lotto formulieren of staatsloten zal niet leiden tot een verslaving. Deze spellen kunnen namelijk maar beperkt gespeeld worden, namelijk wekelijks of maandelijks.