Afkicken, waarom is het zo moeilijk?

Afkicken, waarom is het zo moeilijk? Als je eenmaal verslaafd bent geraakt aan bepaalde middelen, moet je maar weer proberen om er vanaf te komen. Afkicken van nicotine, alcohol, wiet of cocaïne... Het is meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij elke verslaving is er maar een remedie, de afkickverschijnselen doorstaan en op lange termijn denken. Net als bij liefdesverdriet gaat het verlangen naar het middel een keertje over. Hulp bij afkicken kan nodig zijn, en ook je omgeving is belangrijk. Afkicken, wie, wat, waar? Afkickverschijnselen die optreden bij stoppen het stoppen van bijvoorbeeld alcohol, wiet, cocaïne of heroïne, worden ook wel onthoudingsverschijnselen of ontwenningsverschijnselen genoemd. Het zijn de verschijnselen die optreden als je afkickt van een middel waar je aan verslaafd geraakt bent. De afkickverschijnselen kunnen geestelijk en lichamelijk zijn. Vrijwel altijd duurt de geestelijke verslaving veel langer en is deze veel hardnekkiger dan de lichamelijke verslaving. Over het algemeen genomen wordt afkicken als moeilijk ervaren. Bij rokers wil het echter toch nog wel eens voorkomen dat er een 'knop' omgaat waardoor ze onverwachts na veel jaren verslaafd te zijn geweest, ineens heel gemakkelijk kunnen stoppen. Meestal gebeurt dat nadat een roker een hartinfarct of iets ander ernstigs heeft doorgemaakt, waardoor de maat vol is en het stoppen ineens een makkie blijkt te zijn. Ook andere verslaafden kunnen soms ineens wel de motivatie vinden om door te zetten en de verslaving achter zich te laten.

Stoppen op wilskracht

De meeste verslaafden moeten echter op wilskracht stoppen met de middelen waar ze aan verslaafd geraakt zijn, waardoor ze zich een periode ellendig en ongelukkig voelen. Als je op wilskracht stopt vergt dit dus een forse doses zelfbeheersing en doorzettingsvermogen. Aan die moeilijke periode komt echter echt een eind, als je volhoudt. Gedurende die periode is het het beste om hulp te zoeken in de vorm van begeleiding, lotgenoten en/of medicatie die helpt bij afkicken. Ook zijn er verschillende boeken geschreven die mensen kunnen helpen bij afkicken. Zo werd Allen Carr wereldberoemd met zijn boeken over stoppen met roken, waarmee zeer veel mensen effectief en vrij gemakkelijk konden stoppen met roken. Verslaving is feitelijk ook een mind-set. Carr schreef ook boeken over afvallen en afkicken van alcohol. In elk geval is het dat indien je bent afgekickt, je weer een gewoon leven kunt leiden en iets opbouwen. Als je ernstig verslaafd bent aan iets, zoek dan hulp.

Afkickverschijnselen, wat zijn het?

Afkickverschijnselen zijn de symptomen die optreden na het stoppen van het gebruik van verslavende middelen. Deze symptomen zijn niet positief maar negatief. Mensen kunnen verslaafd raken aan alcohol, sigaretten, drugs, medicijnen, gokken, enzovoorts. De onthoudingsverschijnselen kunnen bestaan uit:
  • Opgejaagd gevoel.
  • Rusteloosheid.
  • Zweten.
  • Rillen/beven.
  • Spierkrampen.
  • Misselijkheid.
  • Overgeven.
  • Geeuwen.
  • Depressiviteit.
  • Angst.
  • Diarree.
  • Chagrijnig.
  • Agressief.
  • Prikkelbaar.
  • Obsessief bezig met het verslavende middel.
  • Slapeloosheid.
  • Vermoeidheid.
  • Overige.

Alcohol verslaving

Bij alcoholisme zijn de afkickverschijnselen ogenschijnlijk na enkele dagen verdwenen, maar geestelijk duurt de verslaving veel langer. Je kunt nog een tijd rusteloos, labiel en chagrijnig zijn als je gestopt bent met alcohol. Je hebt hulp nodig om te stoppen om je kans van slagen te vergroten. Het is uiteraard het beste om de eerste tijd kroegen en mensen die drinken te vermijden. Ook dat is niet altijd even gemakkelijk, vooral als je vrienden ook drinkers zijn.

Softdrugs, harddrugs, verslaving...

De term softdrugs is soms een beetje moeilijk te interpreteren. Cannabis (hennep, hasj, wiet) wordt een softdrug genoemd omdat de effecten mild zijn in verhouding tot harddrugs, maar het is feitelijk erg verslavend omdat er een geestelijke afhankelijkheid optreedt en omdat de drug door ervaring van telers veel sterker is dan vroeger. Het THC gehalte is erg hoog. Lichamelijk raak je aan cannabis niet verslaafd, geestelijk wel, en behoorlijk ook. Als je cannabis in combinatie met tabak gebruikt, raak je ook aan tabak vrij snel zowel geestelijk als lichamelijk je verslaafd. Als je wilt weten of je verslaafd bent aan cannabis en/of tabak, stop dan eens een maand om te ontdekken of je daar last van hebt. Als het je niet lukt om een maand clean te blijven, of je voelt je er niet prettig bij, dan mag je er vanuit gaan dat je geestelijk afhankelijk bent geworden van cannabis en/of tabak en dat je dus verslaafd bent. Tijd om er anders mee om te gaan en om hulp te zoeken om weer controle over het cannabis gebruik te krijgen. Gokken is een ander voorbeeld van een verslaving waarbij je alleen geestelijk verslaafd raakt. Ook die verslaving is zeer hardnekkig. Mensen kunnen ook verslaafd raken aan seks of pornografie. Ook daarbij is behandeling de beste weg om er vanaf te komen.

Drugs afkicken

Afkicken van (hard)drugs is niet eenvoudig, maar waar een wil is, is echt wel een weg. De onthoudingsverschijnselen zijn niet mild en je hebt er bij de meeste drugs echt hulp bij nodig. Tijd heelt alle wonden, en zelfs het obsessieve verlangen naar drugs zal op den duur echt verdwijnen. Als je wilt stoppen met drugs zit je in een vicieuze cirkel. Je wilt wel stoppen en vrijwel iedereen die drugs gebruikt is bezig met stoppen terwijl ze blijven gebruiken. Er is voortdurend angst voor de afkickverschijnselen en op den duur gebruik je eigenlijk alleen nog maar om de afkickverschijnselen te bestrijden. Deze cirkel kun je alleen doorbreken door te stoppen, met hulp. Misschien heb je eerder een poging gedaan en misschien denk je 'het lukt me nooit.' Dat is niet waar. Het kan ook jou lukken. Het leven is te kort om verslaafd te zijn.

Waarom is afkicken moeilijk?

Afkicken is moeilijk omdat je geestelijk steun hebt ondervonden aan het gebruik van een bepaald middel. Ermee stoppen geeft je het gevoel dat je iets heel belangrijks missen moet in je leven. Verslaving wordt ook wel gezien als een ziekte, de een is er genetisch gezien ook gevoeliger voor dan de ander. Toch kan elk mens verslaafd raken. Een verslaving aan bijvoorbeeld drugs (waaronder ook alcohol) beïnvloedt het leven meestal totaal. De verslaafde persoon verandert in iemand die je bijna niet meer herkent en hij/zij valt steeds terug in het oude verslavingspatroon. Verslaafden zijn ongeschikt als opvoeder en zijn ook niet in staat andere relaties op een evenwichtige manier te onderhouden. De drang om te gebruiken is zo groot dat een verslaafde er meestal ook niet in slaagt om op eigen houtje te stoppen. Hulp zoeken is het beste.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…
Coke verslavingMensen met een coke verslaving of cocaïne verslaving zijn verslaafd aan de harddrug die we kennen als coke. Coke is een…

Buprenorfine, wat is dat voor een middel?Buprenorfine, wat is dat voor een middel?Buprenorphine of Buprenorfine is net als methadon een zogenaamd afkickmiddel. Buprenorfine is een middel wat verwant is…
Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Bronnen en referenties
  • Drugslijn
Reacties

Yacinta, 19-01-2018
Ik gebruikte 6 maanden 30 Mg morfine tegen pijn gedurende 6 weken nam ik niets meer om de 2 weken 10 Mg minder. Was erg ziek dit is nu vanaf september op 0.
Ik heb wel langere periodes dat ik me goed voel rond anderhalve week. Dan beginnen de trillingen weer huilbuien en diarree ook voel ik me triest. Natuurlijk wil ik doorzetten volgens huisarts ben je na 2 tot 4 weken ervanaf dit klopt dus niet.
Enig idee hoe lang dit nog gaat duren? Reactie infoteur, 22-01-2018
Hi, wat vervelend voor je. Lees ook eens hier:
http://drugsadvies.nl/drugs/verdovende-drugs/morfine

Camfrog, 17-05-2017
Nadeel is dat als ik probeer te stoppen met roken dat ik echt agressief ben. Dat de mensen zeggen ga roken man. Dan is het weg. Ik wil wel stoppen lukt niet omdat ik dan een gevaar ben voor de omgeving. Is daar wat aan te doen? Reactie infoteur, 18-05-2017
Begrijpelijk, en voor niet-rokers vaak niet te begrijpen. Roken is een ernstige verslaving en agressiviteit kan bij afkicken wel degelijk voorkomen. Vaak voornamelijk verbale agressie, maar moeilijk te onderdrukken. Tegenwoordig wordt het afkicken van roken steeds serieuzer genomen. Je kunt hulp krijgen via poliklinieken. Ik raad je aan om eens op Google te zoeken naar: Stoppen met roken poli

Je kunt daar eens praten wat je ermee aan moet. Verder kan je natuurlijk ook met hulpmiddelen stoppen, zoals bijvoorbeeld Zyban of Champix. De ontwenningsverschijnselen zijn dan een stuk beter te hanteren. Je kunt er meer over lezen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/48517-zyban-stoppen-met-roken-met-zyban.html

Je kunt ook overwegen of nicotinekauwgom of pleisters iets voor jou zijn.

Blarald, 04-06-2010
Bij mij met sigaretten zo. 20 Jaar gerookt, vijf jaar geleden mijn eerste serieuze stoppoging gedaan. Daarna vijf jaar klooien en rommelen met wel/niet stoppen en een paar weken geleden ging de schakelaar zomaar om. Geen sigaret aangeraakt, praktisch geen problemen. Raar is dat toch he? Maar het belangrijkste is denk: de keuze maken. Het is klaar en ik kijk niet meer om. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar je kunt daar wel naartoe werken. Reactie infoteur, 04-06-2010
Soms kan dat inderdaad lukken. van de een op de andere dag lukt het ineens wel. Het is belangrijk om dat gevoel vast te houden. Succes en kijk uit naar een toekomst zonder sigaretten.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.