Pokerverslaving, hoe herken je het?

Pokerverslaving, hoe herken je het? Veel jongeren spelen wel eens het kaartspel poker, maar een deel daarvan raakt verslaafd, Pokeren is onschuldig als je gewoon voor je plezier pokert, maar als je om geld gaat spelen loop je een groot risico geld te verliezen. Als je het pokeren niet de baas blijft dan kan je verslaafd raken aan pokeren. Geld verliezen, geld weer terug willen winnen, nog meer geld verliezen, nog meer drang om geld terug te winnen.... Hoe herken je een gokverslaving en hoe voorkom je verslaving aan pokeren? Poker is een verzameling kaartspelen die je bijvoorbeeld thuis, in casino’s of tegenwoordig ook op het internet online kunt spelen. Poker hoor bij gokspelen. Kaartspelen dateren al uit het jaar 1000, toen de chinezen een soort domino hadden bedacht wat later op kaarten werd gezet. Zo lang er al kaartspelen bestaan hebben mensen vermoedelijk ook al om waardevolle spullen en geld gespeeld. In 1377 werd door een Duitse monnik voor het eerst gewag gemaakt over kaartspellen in Europa. Vanaf dat jaar werden er veel kaartspellen beschreven, maar niemand weet precies hoe ze naar Europa gekomen zijn. In de 15e eeuw werd er in Europa (Duitsland) voor het eerst een spel gespeeld, genaamd het pochspiel, dat erg veel op het huidige poker lijkt. Dit pochspiel had bepaalde kenmerken die we ook bij poker zien, zoals inzetrondes, handsterktes en handen kunnen bluffen.

Pokeren, voorkomen dat je verslaafd raakt

Om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan pokeren zijn er wel wat tips te geven, die overigens alleen helpen als je je daar echt aan houdt.

 • Maak een plan waarbij je jezelf de volgende vragen stelt en de antwoorden opschrijft in de planning,w aar je je vervolgens aan houdt.
 • Maak jezelf niet wijs dat pokeren winstgevend is. je verliest vaker dan je zal winnen,d at is realiteit. Maak het niet mooier dan het is.
 • Hoelang wil je gaan pokeren? Bepaald dit van te voren en hou je aan de voorgenomen tijd. Zorg desnoods dat je een afspraak maakt met iemand zodat je echt op tijd stoppen moet.
 • Hoeveel geld wil je besteden? Hou je aan het voorgenomen bedrag. Leen ook geen geld van anderen om door te kunnen spelen.
 • Neem niet meer geld mee dan het bedrag wat je van te voren in gedachten had. En ook geen betaalpas.
 • Zeg geen afspraken af om door te kunnen gaan met pokeren, wees sterk en zet de knop om naar het gewone leven.
 • Als je geld verloren hebt, geef dan op. Dit is een goed moment om te stoppen. Ga niet paniekspelen om het terug te winnen.
 • Als je geld gewonnen hebt, geef dan op. Dit is een goed moment om te stoppen. Verspeel je winst niet weer meteen met doorspelen.
Als je moeite hebt om je aan bovenstaande tips te houden, ga er dan eens voor zitten en probeer onder ogen te zien dat je gokproblemen hebt.

Pokerverslaving, hoe herken je het?

Kijk eens naar onderstaande kenmerken en zie of je er jezelf in herkend. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je drie of vier van deze punten op jou van toepassing vindt, moet je echt contact opnemen met verslavingszorg.
 • Als je niet kunt pokeren voel je je niet prettig. Je kunt chagrijnig, rusteloos en/of somber worden.
 • Je denkt veel aan pokeren, misschien probeer je op allerlei manier aan geld te komen om te kunnen pokeren
 • Je hebt al veel geld verloren met pokeren en je wilt het steeds weer terug zien te winnen
 • Je besteed meer tijd aan pokeren dan je van te voren van plan was
 • Je besteed meer geld aan pokeren dan je van te voren van plan was
 • Je speelt (soms of vaak) met grotere bedragen dan je van te voren van plan was
 • Je neemt je vaak voor om minder te gaan pokeren, of om er helemaal mee te stoppen, maar dat lukt je niet voor lang
 • Het komt steeds vaker voor dat je sociale leven te lijden heeft onder het pokeren
 • Als je pokert zet je steeds vaker groter geld in, en je speelt langer, want dat geeft je een lekker gevoel
 • (Bijna) al je vrije tijd lijkt op te gaan aan pokeren
 • Vrienden die niet pokeren, zie je steeds minder. Ze passen niet zo goed meer in je leven
 • Je hebt schulden of je bent bang dat je ze krijgt, maar toch stop je niet met pokeren

AGOG

De Stichting AGOG Nederland (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) kan onder andere hulp bieden bij poker verslaving. je komt er in contact met lotgenoten die zelf ook verslaafd zijn (geweest). ze weten dus uit eigen ervaring wat je allemaal doormaakt en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Lees verder

© 2009 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pokeren als beroepPokeren als beroepNiet voor iedereen is pokeren een onschuldig spelletje. Er gaan vaak grote bedragen in om en is veel geld mee te verdien…
Winstgevend online poker: De mindsetOnline poker is een geweldige manier om geld bij te verdienen, maar voordat je denkt eraan te beginnen moet je wel de ju…
De dood van professioneel pokerProfessioneel pokerspeler worden kan niet meer. Door de populariteit is de sport poker aan zijn einde gekomen. Wat overb…
Bekende pokeraars: Marcel LüskeBekende pokeraars: Marcel LüskePokeren is voor sommige Nederlanders een goed verdienende beroep. Een van de beroemdste is Marcel Lüske. Deze geboren Am…

Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?De meeste mensen weten wel dat roken ongezond is, maar weten niet precies hoe dat komt. En mensen weten vaak wel dat ze…
Tips om te stoppen met rokenTips om te stoppen met rokenVeel mensen willen stoppen met roken, maar lang niet iedereen slaagt erin. Het grootste deel van de rokers gaat uiteinde…
Bronnen en referenties
 • Jellinekkliniek

Reageer op het artikel "Pokerverslaving, hoe herken je het?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wim Hamhuis, 29-06-2014 10:22 #4
Voor de moeilijke momenten is er ook een gratis alternatief beschikbaar om te kunnen oefenen op je pokerspel. Via facebook zijn diverse poker applicaties beschikbaar die je met bonus geld kunt spelen. Waar de een vind dat pokeren een verslaving is vind de ander het gewoon een sport. Zolang je het met virtueel geld speelt loop je geen financieel risico. Je kunt je dan helemaal oefenen in het spel. Ook kun je daardoor zien welk echt risico je zou lopen als je wel met echt geld zou spelen. Als je het echte geld, benodigd voor je pokerspel met echt geld, steeds langzaam aan reserveert zodat je er niet mee in de financiële problemen komt doe je het naar mijn mening goed. Poker spelen is een sport, het zijn de mensen zelf die er een verslaving van maken. Wat je dus nodig hebt is inzicht, beheerst spel, wanneer folden en wanneer checken of juist betten (inzetten). Let wel op, voor een poker feestje is een vergunning nodig, vraag die altijd aan bij je lokale gemeente. Maak de regels van het huis zo dat de bezoekers elkaar niet in de financiële problemen mogen brengen, stuur de verliezers altijd met weer wat (bonus) geld naar huis dat zou het grootste aantal problemen met poker spelen om echt geld al als sneeuw voor de zon doen verdampen. Je kunt dit bereiken door al de pokerspelers bijvoorbeeld van te voren een borg entree te laten betalen, die ze na het spel te verlaten, vervolgens weer terug krijgen als ze het pokerfeest verlaten.

Peer, 11-12-2012 03:07 #3
Het laatste anderhalf jaar ben ik gaan pokeren en ben alles kwijt geraakt wat ik had, tevens nog schulden ook nog. Pas gescheiden, vrienden kwijt ik heb niemand meer puur door het pokeren. Op moment heb ik zelf geen zin meer om te leven is dat normaal? Reactie infoteur, 12-12-2012
Omdat je alles kwijt geraakt bent heb je veel problemen, en daar word je depressief van. Je kunt ook stellen dat je een pokerverslaving hebt, en dat daar al die problemen door ontstaan zijn. Als je dus hulp zoekt om je pokerverslaving onder controle te krijgen, zullen je problemen ook oplosbaar worden, je depressie zal afnemen en je zal weer zijn krijgen in het leven. Ook relaties zullen dan weer stabieler en waardevoller worden.

Op dit moment zit je letterlijk en figuurlijk aan de grond, je kunt maar een ding doen en dat is echt iets gaan doen aan je pokerverslaving. Geef jezelf die kans. Het leven is veel meer dan poker.

Op dit moment willen vrienden en familie zo te lezen niets meer met je te maken hebben, dat komt zo te lezen door je pokerverslaving. Logisch dat je dan schaakmat staat, maar je verslaving is het hoofdprobleem en daar kan je wel iets tegen doen.

Op je vraag of het normaal is dat je geen zin meer hebt in het leven, wil ik antwoorden: je hebt veel verloren, verlies lijdt tot somberheid. Je reageert dus gezond op een ongezonde situatie. De ongezonde situatie is je pokerverslaving. Zoek hulp, spreek ook eens met je huisarts. Je moet ergens beginnen, dus gun jezelf een leven zonder poker. Kijk ook eens hier:

http://www.ighd.nl/werkwijze/product/44/gokverslaving?gclid=COPxrNWElbQCFaTKtAodXTYAbA

Veel sterkte en succes. Ik hoop nog eens te horen hoe het verder is gegaan met je. Zorg dat jij weer de baas wordt over poker, in plaats van andersom.

Winner, 07-06-2012 16:58 #2
Inderdaad… niks mis mee als je winstgevend speelt. door artikelen zoals dit denkt men dat pokeren hetzelfde is als gokken. ik zou het niet erg vinden als ik elk jaar een ton of meer zou verdienen met poker hoor… dan maar lekker verslaafd

Gaab (infoteur), 31-10-2011 20:17 #1
Je kunt ook verslaafd zijn aan poker als je winstgevend speelt. Niet alle pokeraars verliezen geld.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Special: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!