Pokerverslaving, hoe herken je het?

Pokerverslaving, hoe herken je het? Veel jongeren spelen wel eens het kaartspel poker, maar een deel daarvan raakt verslaafd, Pokeren is onschuldig als je gewoon voor je plezier pokert, maar als je om geld gaat spelen loop je een groot risico geld te verliezen. Als je het pokeren niet de baas blijft dan kan je verslaafd raken aan pokeren. Geld verliezen, geld weer terug willen winnen, nog meer geld verliezen, nog meer drang om geld terug te winnen.... Hoe herken je een gokverslaving en hoe voorkom je verslaving aan pokeren? Poker is een verzameling kaartspelen die je bijvoorbeeld thuis, in casino’s of tegenwoordig ook op het internet online kunt spelen. Poker hoor bij gokspelen. Kaartspelen dateren al uit het jaar 1000, toen de chinezen een soort domino hadden bedacht wat later op kaarten werd gezet. Zo lang er al kaartspelen bestaan hebben mensen vermoedelijk ook al om waardevolle spullen en geld gespeeld. In 1377 werd door een Duitse monnik voor het eerst gewag gemaakt over kaartspellen in Europa. Vanaf dat jaar werden er veel kaartspellen beschreven, maar niemand weet precies hoe ze naar Europa gekomen zijn. In de 15e eeuw werd er in Europa (Duitsland) voor het eerst een spel gespeeld, genaamd het pochspiel, dat erg veel op het huidige poker lijkt. Dit pochspiel had bepaalde kenmerken die we ook bij poker zien, zoals inzetrondes, handsterktes en handen kunnen bluffen.

Pokeren, voorkomen dat je verslaafd raakt

Om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan pokeren zijn er wel wat tips te geven, die overigens alleen helpen als je je daar echt aan houdt.

  • Maak een plan waarbij je jezelf de volgende vragen stelt en de antwoorden opschrijft in de planning,w aar je je vervolgens aan houdt.
  • Maak jezelf niet wijs dat pokeren winstgevend is. je verliest vaker dan je zal winnen,d at is realiteit. Maak het niet mooier dan het is.
  • Hoelang wil je gaan pokeren? Bepaald dit van te voren en hou je aan de voorgenomen tijd. Zorg desnoods dat je een afspraak maakt met iemand zodat je echt op tijd stoppen moet.
  • Hoeveel geld wil je besteden? Hou je aan het voorgenomen bedrag. Leen ook geen geld van anderen om door te kunnen spelen.
  • Neem niet meer geld mee dan het bedrag wat je van te voren in gedachten had. En ook geen betaalpas.
  • Zeg geen afspraken af om door te kunnen gaan met pokeren, wees sterk en zet de knop om naar het gewone leven.
  • Als je geld verloren hebt, geef dan op. Dit is een goed moment om te stoppen. Ga niet paniekspelen om het terug te winnen.
  • Als je geld gewonnen hebt, geef dan op. Dit is een goed moment om te stoppen. Verspeel je winst niet weer meteen met doorspelen.
Als je moeite hebt om je aan bovenstaande tips te houden, ga er dan eens voor zitten en probeer onder ogen te zien dat je gokproblemen hebt.

Pokerverslaving, hoe herken je het?

Kijk eens naar onderstaande kenmerken en zie of je er jezelf in herkend. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je drie of vier van deze punten op jou van toepassing vindt, moet je echt contact opnemen met verslavingszorg.
  • Als je niet kunt pokeren voel je je niet prettig. Je kunt chagrijnig, rusteloos en/of somber worden.
  • Je denkt veel aan pokeren, misschien probeer je op allerlei manier aan geld te komen om te kunnen pokeren
  • Je hebt al veel geld verloren met pokeren en je wilt het steeds weer terug zien te winnen
  • Je besteed meer tijd aan pokeren dan je van te voren van plan was
  • Je besteed meer geld aan pokeren dan je van te voren van plan was
  • Je speelt (soms of vaak) met grotere bedragen dan je van te voren van plan was
  • Je neemt je vaak voor om minder te gaan pokeren, of om er helemaal mee te stoppen, maar dat lukt je niet voor lang
  • Het komt steeds vaker voor dat je sociale leven te lijden heeft onder het pokeren
  • Als je pokert zet je steeds vaker groter geld in, en je speelt langer, want dat geeft je een lekker gevoel
  • (Bijna) al je vrije tijd lijkt op te gaan aan pokeren
  • Vrienden die niet pokeren, zie je steeds minder. Ze passen niet zo goed meer in je leven
  • Je hebt schulden of je bent bang dat je ze krijgt, maar toch stop je niet met pokeren

AGOG

De Stichting AGOG Nederland (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) kan onder andere hulp bieden bij poker verslaving. je komt er in contact met lotgenoten die zelf ook verslaafd zijn (geweest). ze weten dus uit eigen ervaring wat je allemaal doormaakt en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winstgevend online poker: De mindsetOnline poker is een geweldige manier om geld bij te verdienen, maar voordat je denkt eraan te beginnen moet je wel de ju…
Bekende pokeraars: Marcel LüskeBekende pokeraars: Marcel LüskePokeren is voor sommige Nederlanders een goed verdienende beroep. Een van de beroemdste is Marcel Lüske. Deze geboren Am…

Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?De meeste mensen weten wel dat roken ongezond is, maar weten niet precies hoe dat komt. En mensen weten vaak wel dat ze…
Tips om te stoppen met rokenTips om te stoppen met rokenVeel mensen willen stoppen met roken, maar lang niet iedereen slaagt erin. Het grootste deel van de rokers gaat uiteinde…
Bronnen en referenties
  • Jellinekkliniek
Reactie

Peer, 11-12-2012
Het laatste anderhalf jaar ben ik gaan pokeren en ben alles kwijt geraakt wat ik had, tevens nog schulden ook nog. Pas gescheiden, vrienden kwijt ik heb niemand meer puur door het pokeren. Op moment heb ik zelf geen zin meer om te leven is dat normaal? Reactie infoteur, 12-12-2012
Omdat je alles kwijt geraakt bent heb je veel problemen, en daar word je depressief van. Je kunt ook stellen dat je een pokerverslaving hebt, en dat daar al die problemen door ontstaan zijn. Als je dus hulp zoekt om je pokerverslaving onder controle te krijgen, zullen je problemen ook oplosbaar worden, je depressie zal afnemen en je zal weer zijn krijgen in het leven. Ook relaties zullen dan weer stabieler en waardevoller worden.

Op dit moment zit je letterlijk en figuurlijk aan de grond, je kunt maar een ding doen en dat is echt iets gaan doen aan je pokerverslaving. Geef jezelf die kans. Het leven is veel meer dan poker.

Op dit moment willen vrienden en familie zo te lezen niets meer met je te maken hebben, dat komt zo te lezen door je pokerverslaving. Logisch dat je dan schaakmat staat, maar je verslaving is het hoofdprobleem en daar kan je wel iets tegen doen.

Op je vraag of het normaal is dat je geen zin meer hebt in het leven, wil ik antwoorden: je hebt veel verloren, verlies lijdt tot somberheid. Je reageert dus gezond op een ongezonde situatie. De ongezonde situatie is je pokerverslaving. Zoek hulp, spreek ook eens met je huisarts. Je moet ergens beginnen, dus gun jezelf een leven zonder poker. Kijk ook eens hier:

http://www.ighd.nl/werkwijze/product/44/gokverslaving?gclid=COPxrNWElbQCFaTKtAodXTYAbA

Veel sterkte en succes. Ik hoop nog eens te horen hoe het verder is gegaan met je. Zorg dat jij weer de baas wordt over poker, in plaats van andersom.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.