Help, mijn kind is gokverslaafd

Een onderschatte verslaving is gokverslaving. Het kan de verslaafde volledig in de greep houden. Door te liegen en te bedriegen probeert de gokverslaafde aan geld te komen om te kunnen gokken. Een gokverslaving is een verslaving die geen lichamelijke afkick verschijnselen met zich meebrengt bij pogingen om te stoppen, maar er is wel sprake van een geestelijke dwang. Op het moment dat de verslaafde zich probeert te verzetten tegen zijn verslaving, voelt hij zich zeer ongelukkig en zoekt in zijn hoofd naar excuses om toch weer te kunnen gokken.

Wanneer is iemand verslaafd?

Er is pas sprake van een verslaving zodra het gokken meer is dan een gewoon kansspelletje. Zodra het dwangmatig gaat worden, kunnen er problemen ontstaan. Niet iedereen is vatbaar voor een dergelijke verslaving. De interesse is ontstaan zodra er een bedrag gewonnen wordt. Er is bijvoorbeeld één euro ingezet en de winst is twintig euro. Voor veel verslaafden is het een ontsnapping uit de werkelijkheid. Met het gokken, kunnen ze even hun gedachten verzetten.

Wat kost een gokverslaving?

De verslaving kan zeer destructief zijn, met alle gevolgen van dien. Iemand die nauwelijks geld heeft om van rond te komen, zal toch het geld gaan gebruiken voor het gokken. De echte verslaafden laten alles er voor wijken. Iemand die beschikt over veel geld, zal ook meer uit gaan geven aan zijn verslaving.

Wat is het doel van de gokverslaafde?

De verslaafden zijn op zoek naar de spanning en de kick van het winnen van geld. Bepaalde verslaafden denken zelfs dat ze het systeem kunnen verslaan. Op het moment dat ze geld winnen, voelen ze zich onoverwinnelijk en bij verlies komt er een sterk gevoel van teleurstelling. Toch zorgt de teleurstelling er voor om de volgende keer te proberen om het verloren bedrag terug te winnen. Bij winst zal de verslaafde proberen om nog meer winst te behalen. Het maakt dus eigenlijk niet uit of hij wint of verliest, het spel is nooit afgelopen.

Mijn kind is gokverslaafd, wat kan ik doen?

In de opvoeding is het al belangrijk om de waarde van geld te leren. Dit is echter geen garantie dat ze niet gokverslaafd worden. De lust naar geld kan namelijk ook verslaving veroorzaken. Als ouder zult u het waarschijnlijk pas laat ontdekken. Pas als er financiële problemen ontstaan worden de ouders eventueel betrokken. In het geval er gokschulden zijn ontstaan, moeten deze eerste verrekend worden om nog grotere problemen te voorkomen. Vervolgens moet u met gesprekken proberen uit te vissen wat de beste oplossing is.

Een verslaafde ziet zelf ook wel in dat hij in een vicieuze cirkel terecht is gekomen, waarbij hij alleen nog maar kan verliezen. Hij zal in de gesprekken ook beloven dat hij het nooit weer gaat doen, maar als ouder moet u zich goed realiseren dat verslaving een ziekte is. U kunt het beste uw zoon of dochter (komt meer bij mannen voor) intensief begeleiden en het liefst professionele hulp inschakelen. Zorgt er voor dat ze iedere euro die ze uitgeven kunnen verantwoorden, maar u moet wel altijd in gesprek blijven met uw kind, en geen bedreigingen uiten.

Zie ook: Help, mijn kind is verslaafd aan drugs
© 2011 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wanneer gokverslaafd?Wanneer gokverslaafd?Verslavingen zijn een groot probleem in onze samenleving. Gokverslaving is één van de meest onderschatte verslavingen.
Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Gevaar van het gokkenGokverslaving is een groot probleem in Nederland waar weinig aandacht aan wordt besteedt.Toch is het gokken een groot pr…
Gokverslaving, gokken meer dan alleen spel?Gokverslaving, gokken meer dan alleen spel?Veel mensen gokken. De meeste mensen doen het puur voor vermaak en voor hen is het een onschuldig spel waarbij geld voor…

De werking van alcohol op het lichaamDe werking van alcohol op het lichaamAlcohol is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Vooral bier en wijn wordt veel gedronken, maar ook cocktails…
Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…

Reageer op het artikel "Help, mijn kind is gokverslaafd"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ramboo, 12-06-2012 12:25 #3
Hallo,

Gokverslaving is een PROGRESSIEF en ONGENESELIJK hersenziekte. Stoppen met gokken is bijna ONMOGELIJK. Accepteren dan je verslaafd bent en geef jouw inkomen en jouw vaste last aan een vertrouwelijk persoon! ( geen geld= niet gokken) Meer kan je niet doen!

Succes ermee!

Mevr de Vries, 12-04-2012 12:18 #2
Ik weet niet hoe het op te lossen. Hij gaat gem 1 x week voor 100 euro naar casino. Hij zegt dat hij niet meer gaat maar ik zie op internet bankieren dat hij geweest is. Hij jat geen geld. Het is zijn geld maar wij zijn zo teleurgesteld. Nu weer 400 euro opgemaakt. Heeft hij prof hulp nodig en waar kan je die krijgen? Hij zit op de universiteit en heeft zoveel vrije tijd dat hij dit duss doet in zijn vrije tijd. Reactie infoteur, 12-04-2012
Zoek hulp via verslavingszorg, maar daar moet hij zelf wel achter staan. Hij moet er eerst zelf van overtuigd zijn dat hij verslaafd is en dat hij er iets aan moet doen. Zolang dit besef er niet is, zal het lastig te bestrijden zijn.

Fabienne, 18-07-2011 20:00 #1
HALLO
ik heb een zoon van 21j dat al vier jaar verslaafd is aan bingo
en poker voor ouders is dit zeer lastig zelf ziet hy het niet in verdoet veel geld
hy is wielrenner en laat zijn train voor bingo te spelen
wat kunnen wij doen had vijf jaar een vriendin ze moeide te veel neemt een nieuwe die van zijn verslaving niet af weet bedrag da wij weten is al meer dan 15000EURO
WAT KUNNEN WIJdoen komt nauwelijks nog na huis halve dagen werk na werk niet thuis pas avond laat dank u

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 28-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!