Help, mijn kind is verslaafd aan drugs

Help, mijn kind is verslaafd aan drugs Als ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het overlaten aan professionele hulp. Op het moment dat kinderen de puberleeftijd bereiken, worden ze sterk beïnvloedt door hun omgeving. Ondanks een goede opvoeding, kan het toch op meerdere fronten mis gaan. Hoe uw kind zich gaat gedragen, is sterk afhankelijk van de vrienden waar hij of zij mee omgaat. Op deze leeftijd zijn ze eenvoudig te beïnvloeden en mee te sleuren in een neerwaartse spiraal. De grote vrees van ouders is dat de kinderen drugs gaan gebruiken. Vaak begint het onschuldig met een keer een sigaretje met softdrugs, maar iedere drugsverslaafde is begonnen met een enkele trekje.

Wanneer is iemand drugsverslaafd?

Een verslaving is ontstaan op het moment dat er niet meer gestopt kan worden met een vaste gewoonte. Dit kan heel onschuldig zijn, maar het kan ook dramatische gevolgen hebben. Iemand die iedere avond bij het eten een wijntje pakt en ís avonds ook nog één of twee, kan een verslaving hebben opgelopen. In het geval diegene nog gewoon eenvoudig kan stoppen met de slechte gewoonte, is er nog geen sprake van een verslaving.

Mijn zoon of dochter gebruikt softdrugs

Voor rokers is het stapje naar het gebruiken van softdrugs maar klein. Het gebruiken van softdrugs maakt uw kind nog niet verslaafd, maar u moet wel goed blijven opletten. Er kan een lichamelijke afhankelijkheid ontstaan, en dan kan de volgende stap eenvoudiger gezet worden naar zwaardere drugs.

Of uw kind softdrugs gebruikt kunt u vaak wel ruiken aan de adem en de kleren. Indien de kleren stinken kan dit veroorzaakt zijn door anderen, maar meerdere keren met naar drugs stinkende kleren thuiskomen moet alarmbellen laten afgaan.

Moet ik het gebruik van softdrugs verbieden?

Dit is een moeilijke kwestie. Aan de ene kant hebt u de neiging om ze eens goed de les te lezen en hun geld af te nemen, maar vaak heeft dit een tegengesteld effect. Het is verstandiger om niet uit de slof te schieten en uw kind proberen duidelijk te maken wat het gevaar is. Als ouder kunt u op zoek gaan naar inlichtingsmateriaal over de gevaren. Leg ze geen dik boek voor die ze niet gaan lezen, maar ga samen een film of documentaire kijken die wijst op de gevaren van drugs.

Ik kan mijn kind niet meer helpen met de drugsverslaving

Als ouder zal het niet altijd lukken om uw kind te behoeden van het gebruiken van drugs. Een troost is dat de meerderheid niet verslaafd gaat raken aan het gebruiken van softdrugs. De meeste jongeren experimenteren er wel mee, maar zullen het uiteindelijk de rug toekeren. Er zijn ook jongeren waarbij het gebruiken van softdrugs slechts een begin is. Zodra het escaleert hoeft u niet meer proberen om het samen met uw dochter of zoon op te lossen. U zult hulp moeten zoeken bij verslavingszorg. U zult zelf de strijd tegen de verslaving van uw kind niet gaan winnen.

Waar kan ik hulp zoeken?

Bij uw huisarts zult u het aan moeten kaarten. De huisarts kan het verdere traject in werking zetten.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opLegaliseren van softdrugsIn Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeesho…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Softdrugs zit nu in een schemerwereld. De verkoop van softdrugs via koffiehuizen wordt gedoogd, maar drugs mag niet word…
Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Twijfel je als ouder of je kind verslaafd is? Verslaafd aan drugs, alcohol of andere verslavende middelen? Welke kenmerk…

Help, mijn kind is gokverslaafdEen onderschatte verslaving is gokverslaving. Het kan de verslaafde volledig in de greep houden. Door te liegen en te be…
Informatie over rokenInformatie over rokenEr zijn wereldwijd meer mensen verslaafd aan nicotine dan alle andere drugs in de wereld samen. Zoals veel andere verdov…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.