Informatie over roken

Informatie over roken Er zijn wereldwijd meer mensen verslaafd aan nicotine dan alle andere drugs in de wereld samen. Zoals veel andere verdovende middelen komt het van een plant. Nicotine is een stof die voorkomt in de tabaksplant. Het komt zelfs voor in eten. Bijvoorbeeld groenten zoals tomaten of aubergines. Nicotine heeft zoals drugs ook ontwenningsverschijnselen.

Nicotine

Nicotine is de stof in tabak die verslavend werkt. Veel mensen denken dat nicotine kankerverwekkend is. Dit is niet waar. Tabak daarentegen is wel kankerverwekkend. Het bevat zelfs meer dan 3000 kankerverwekkende stoffen. 40 hiervan zijn ernstig kankerverwekkend. De meest voorkomende kanker bij rokers die voorkomt is longkanker. Nicotine komt ook voor in de cocoplant. Dit geeft cocaïne de verhoogde kans op mentale verslaving. Naar een schatting roken er meer dan 1 miljard mensen, mede door de verslavende werking van nicotine.

Nicotine kan veel effecten hebben op de gebruiker. Dit is afhankelijk van de dosis. Omdat nicotine zorgt dat er minder insuline brijkomt in het bloed, krijgen veel rokers een verminderde eetlust. Buiten een bijzonder exemplaar in de wereld. Er is een speciale rups die zelfs van nicotine leeft. Dit in zo'n hoge dosissen dat 50% van alle andere dieren in de wereld er zouden van kunnen sterven. Wat het nog specialer maakt is dat nicotine wordt gevormd door zout en zuur. Dit zou normaal gezien slecht moeten zijn voor de rups.

In veel planten zitten nicotine. Dit is voor veel beesten een gif dat insecten op afstand houdt. Maar daardoor is het ook voor de mens gevaarlijk. Nicotine is namelijk een sterk zenuwgif. Omdat mensen het roken is het effect minder werkbaar. Maar de waarheid is dat zelfs een paar sigaren een kind zou kunnen doden. Dit kan alleen als het kind de sigaren zou opeten wat gek zou zijn natuurlijk. Het geeft wel een beeld over hoe gevaarlijk nicotine kan zijn.

Afkicken

Vooral vrouwen van middelbare leeftijd en jongeren roken het meest. Veel mensen worden ontspannen door te roken. Sommige mensen roken ook als middel tegen stress. Omdat roken verslavend is vertoont het ook ontwenningsverschijnselen na het stoppen. Dit kan vannalles zijn. Je kunt hoofdpijn krijgen in het begin, meer zweten, hoesten en ook een gevoel van rusteloosheid. Deze effecten gaan vanzelf over. Kauwgom kan helpen deze ontwenningsverschijnselen te verminderen. Het beste is om er natuurlijk tegen te vechten met eventuele vitaminesupplementen. Pleisters die de zin in roken zouden moeten verminderen werken vaak niet. Het is ook goed om zoveel mogelijk met dingen bezig te zijn. Hierdoor denk je minder aan sigaretten.

Neveneffecten van roken

Vooral de kans op kanker verhoogt drastisch wanneer je veel rookt. Vooral longkanker en baarmoederhalskanker zijn erg gevaarlijk. De kans dat men hierop op sterft is erg hoog. De kans op kanker is veel hoger. De kanker die je kunt krijgen staan hieronder.
  • longkanker
  • keelkanker
  • slokdarmkanker
  • mondkanker
  • leverkanker
  • baarmoederhalskanker

Langdurig roken geeft je ook een verhoogde kans op impotentie. Ook de vruchtbaarheid verminderd. Dit komt omdat het aantal spermacellen afneemt dat wordt geproduceerd. Daarnaast krijg je ook een slechte adem van het roken en kunnen je tanden geel worden. Het is ook heel erg slecht voor je hart en voor je bloedvaten. Roken verhoogt drastisch je cholesterol. Vrouwen kunnen vroeger hun regels krijgen. Roken is zeker niet aangeraden tijdens de zwangerschap. De kans op een miskraam neemt hierdoor ook erg toe.

Andere middelen

Het beste is om nooit te roken. Er zijn genoeg nadelen om het niet te doen. Voor diegene die roken als middel voor stress kunnen beter andere middelen zoeken. Bijvoorbeeld yoga of ontspanningoefeningen. Ook een goed gesprek met iemand kan deugd doen. En 'last but not least'. Sex is erg goed om stress tegen te gaan. Door de endorfines die er vrijkomen, voel je jezelf een stuk beter en meer ontspannen.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Gevolgen van rokenGevolgen van rokenEr zijn ontzettend veel mensen die roken. Er zijn echter maar weinig mensen welke weten wat de gevolgen van roken zijn,…

Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…
De risico's bij het gebruik van slaappillenDe risico's bij het gebruik van slaappillenEr zijn veel verschillende soorten slaappillen op de markt. Er zijn slaappillen die bedoeld zijn om zo snel mogelijk in…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.