De risico's bij het gebruik van slaappillen
Er zijn veel verschillende soorten slaappillen op de markt. Er zijn slaappillen die bedoeld zijn om zo snel mogelijk in slaap te vallen. Deze pillen noemt men inslaappillen. Ze hebben een korte maar krachtige werking. Er zijn er ook die een stabiele nachtrust bevorderen. Deze pillen hebben een langere werking, maar ze zijn minder sterk. In België gebruiken ruim 730.000 mensen slaappillen. Wat zijn nu de effecten van slaappillen en welke risico's zijn er aan verbonden?
Verschillende soorten slaappillen
Wie slaappillen wil gebruiken kan dat best met zijn arts overleggen. Voor wie niet goed door kan slapen kan men de langetermijn doorslaappillen gebruiken. Deze zorgen ervoor dat uw nachtrust stabieler is. Dit soort slaappil is minder sterk van werking, maar ze zorgen dat de gebruiker de hele nacht doorslaapt. Voor personen die vaak midden in de nacht wakker worden, is het verstandig voor deze optie te gaan.
Voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen kunnen kiezen voor inslaappillen. Deze zijn meestal erg krachtig van werking. Ze werken wel veel sneller uit. Dit is meestal net genoeg om in slaap te kunnen vallen. Er zijn ook combinaties in de samenstelling van deze pillen. personen die last hebben van beiden symptonen, kunnen slaappillen pakken die beide problemen kunnen verhelpen. Deze pillen zorgen voor voor een snelle werking die de hele nacht doorwerkt. Ze lijken perfect. Toch er is een addertje onder het gras.
Nadelen
Veel slaappillen hebben onverwachte neveneffecten om de hoek. De meeste kunnen bij een bescheiden dosis onderdrukt blijven, maar zeker bij hogere dosissen kunnen de neveneffecten zwaar optreden. Zeker wanneer de persoon stopt met slaappillen te gebruiken kunnen de ontwenningsverschijselen sterk naar voren komen.
De meest bekende symptonen staan hieronder.
- Overdag kunnen deze slaappillen verdovend werken. Dit komt omdat deze stof nog een tijdje in het lichaam blijft, dit effect is wel minder bij kort werkende slaappillen.
- Geheugenverlies, hallucinaties en krampen kunnen voorkomen bij bij hogere dosissen.
- Bij extreme hoge dosissen oftwel een overdosis kunnen zware ademhalingsproblemen ontstaan en kan coma intreden, In het ergste sterft de persoon.
- Kan fysiek en geestelijk verslavend zijn.
- Spierzwakte, door de fysiek verdovende stoffen.
- Duizeligheid, bij te plotse bewegingen.
- De remslaap is korter.
Hoelang gebruiken?
Slaappillen zouden niet langer dan 4 weken gebruikt mogen worden. Dit is omdat het lichaam eraan gewend raakt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam steeds hogere dosissen nodig heeft om hetzelfde effect te hebben. Dit lokt een verslaving uit.
Waardoor ontstaan slaapstoornissen
Slaapstoornissen kunnen op allerlei manieren ontstaan.
- Nachtmerries.
- Hypersomnia.
- Parasomnie (slapen tijdens de slaap).
- Slaapwandelen.
- Tandenknarsen.
- Slapeloosheid.
- Stress.
- Sommige medicijnen.
Op een natuurlijke manier de nachtrust verbeteren.
De meeste middelen zouden niet langer dan 2 weken gebruikt mogen worden. Het is beter om op natuurlijke manier de slaap proberen te bevorderen. Er zijn een hoop manieren om de nachtrust te verbeteren.
- Een warm kopje kruidenthee om lichaam en geest te helpen ontspannen, ook een detox thee voor gifstoffen uit het lichaam te drijven is gezond.
- Een warm kopje melk met honing voor het slapengaan.
- Niet te veel zoete dingen eten voor het slapen, deze bevatten snelle suikers die het energiepeil hoog houden.
- Probeer lichamelijke en mentale stress te verminderen, meditatie kan hierbij helpen.
- Seks is ook erg goed voor het slapengaan. Seks zorgt er namelijk voor dat er endorfines worden vrijgelaten in het lichaam waardoor een ontspannen gevoel ontstaat.
- Verduister de kamer goed voor het slapengaan.
- Gezonde eetgewoonten.
- Matig alcoholgebruik.
- Rook minder.
- Relaxatie oefeningen.
- Massage.
- Doe meer aan sport.
- Niet met honger naar bed gaan.
- Niet te zware maaltijden eten voor je naar bed gaat.
- Niet teveel elektrische apparatuur in de kamer.
- Leg je gsm in een andere kamer voor het slapengaan.
Waarom voldoende rust nemen?
Slapen is erg belangrijk. Het is voedsel voor onze hersenen. Zonder slaap kunnen de hersenen niet normaal functioneren. Slapen is noodzakelijk voor de bescherming van ons lichaam. Je immuunsysteem gaat omlaag bij te weinig slaap. Hierdoor wordt je sneller ziek wordt en heb je meer kans hebt om iets op te lopen. Je sociaal leven kan er zelfs onder lijden doordat je niet altijd jezelf bent omdat je hersenen anders gaan functioneren als je te weinig slaapt.
Het is ook belangrijk om je dag en nachtritme te behouden. De hoeveelheid slaap die iedere persoon nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon. Zo hebben volwassenen doorgaans 7 tot 9 uur slaap nodig. Pubers en jongere kinderen hebben meer slaap nodig. En een baby heeft minstens 12 uur slaap per dag nodig. Voor diegene die toch veel wakker zijn, door hun werk of leven. Is het verstandig om vitamine B-stress pillen te nemen. Deze houden je ondanks je slaaptekort fit. Vitamine B is tevens ook belangrijk voor je ogen. Zeker je ogen lijden bij een tekort aan slaap. Ook veel vitamine c is belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt.
Lees verder