Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?

Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen? Softdrugs zit nu in een schemerwereld. De verkoop van softdrugs via koffiehuizen wordt gedoogd, maar drugs mag niet worden verbouwd. Zo is er in Nederland een schemerwereld ontstaan waar legaal, illegaal en gedoogd door elkaar lopen. Voor alle partijen een onwenselijke situatie, maar wat is dan wel de oplossing? Er zijn landen en staten die inmiddels een andere kijk hebben gekregen op de handel in drugs. Hoe pakken zij deze kwestie aan?

Gevaren softdrugs

Softdrugs is slecht voor de gezondheid, net als drank en sigaretten slecht voor de gezondheid zijn. Gebruikers van softdrugs lopen een hogere kans om uiteindelijk over te stappen op zeer schadelijke harddrugs. Jongeren die softdrugs gebruiken functioneren slechter op school en hebben vaker lichamelijke en psychische klachten. Ook kampen ze vaak met geheugen- en concentratiestoornissen. Verder is softdrugs verslavend, net als harddrugs en sigaretten. Softdrugs is dus zeer slecht voor de gezondheid, maar het wordt in ieder dorp verkocht. In de steden is in iedere wijk wel een verkooppunt te vinden. Iedereen die wil kan er dus aan komen, ondanks de schemerwereld waarin de verkoop en het gebruik van softdrugs zich bevindt.

Voorbeelden van lichamelijke klachten door softdrugsgebruik:
  • grotere kans op ontstekingen
  • nierproblemen
  • hoofdpijnen
  • misselijkheid
  • duizelingen
  • eetaanvallen
  • lichamelijke afhankelijkheid (verslaving)

Voorbeelden van psychische klachten door softdrugsgebruik:
  • hallucinaties
  • stemmingswisselingen
  • woedeaanvallen
  • denk- en geheugenproblemen
  • angstaanvallen
  • concentratiestoornissen
  • geestelijke afhankelijkheid (verslaving)

Waarom softdrug legaliseren?

  • Wanneer je softdrugs legaliseert haal je het uit de schemerwereld en neemt de controle hierop toe. Je kunt leeftijdgrenzen gaan stellen en harder optreden tegen de criminelen die softdrugs aan jongeren blijven verkopen.
  • Het legaliseren van softdrugs zorgt er ook voor dat je de prijzen door accijns kunstmatig kan verhogen. Dit brengt niet alleen geld in de staatskas, maar zal door de kosten ook het gebruik aan banden leggen. Geld wat het legaliseren oplevert kan je ook deels gaan gebruiken om een campagne te starten die mensen wijst op de risico's die het gebruik van softdrugs met zich meebrengt.
  • Wanneer je softdrugs legaliseert heb je ook zicht op de kwaliteit van de drugs. Dit zorgt in ieder geval voor een constante kwaliteit en je kan controle uitoefenen op de hoogte van het THC-gehalte in de cannabis. Een te hoog THC gehalte kan psychische klachten zoals een psychose uitlokken en dit kan je dan in ieder geval voorkomen.
  • Een zesjarige studie door de Britse Drug Policy Commissie (UKDPC) had als uitkomst dat bij het legaliseren van het gebruik van softdrugs het gebruik hiervan niet zou toenemen. Dit blijkt ook uit de gegevens uit Portugal, waar het gebruik van drugs legaal is sinds 2001. In Portugal is het drugsgebruik sindsdien alleen maar afgenomen.
  • De bestrijding van de teelt van wiet en de handel in softdrugs kost de Nederlandse regering onnoemelijk veel geld. Geld wat beter op andere wijze gebruikt kan worden. Verder kost dit de politie enorm veel mankracht en ook deze kan beter en functioneler worden ingezet wanneer softdrugs wordt gelegaliseerd.

Drugswetgeving buitenland

  • In Portugal is het in bezit hebben van drugs, zowel harddrugs als softdrugs voor persoonlijk gebruik sinds 2001 legaal.
  • In Colorado en Washington is het recreatief gebruik van marihuana sinds 2012 gelegaliseerd. Vanaf 2014 is ook de verkoop van marihuana legaal geworden in deze staten. Volgens een onderzoek gedaan begin 2015 heeft het legaliseren niet geleid tot meer drugsgebruik, wel tot meer banen en drugstoerisme. De drugstoerisme leidde volgens dit onderzoek niet tot meer criminaliteit, maar bracht wel extra geld op.
  • Zoals bekend is het gebruik en het bezit van alle drugs, zowel harddrugs als softdrugs in de meeste andere landen verboden.

Legaliseren van drugs en internationale verdragen

In Colorado en Washington is de wetgeving rond het legaliseren van softdrugs sinds begin 2014 geregeld. De vraag is dan hoelang het Nederlandse kabinet nog kan wijzen naar gemaakte afspraken in internationaal verband. Het zou beter zijn om in Europa draagvlak te creëren voor het legaliseren van softdrugs. Legaliseren betekent immers niet goedkeuren.

Voordelen legaliseren

Legaliseren van softdrugs levert dus diverse voordelen op, zowel in economisch opzicht als voor de volksgezondheid. Dit wil niet zeggen dat het gebruik van softdrugs hiermee goedgekeurd wordt. Softdrugs wordt hiermee alleen uit de criminaliteit gehaald. Het gebruik van softdrug is niet aan te raden en slecht voor de gezondheid. Vooral het gebruik onder jongeren is zeer risicovol en moet ten aller tijde worden afgeraden. Wanneer je als ouder twijfelt of je kind softdrugs gebruikt, let dan vooral op de ogen wanneer hij of zij thuis komt. Rode ogen en kleine pupillen wijzen meestal op het gebruik van softdrugs.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opLegaliseren van softdrugsIn Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeesho…
Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…
Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Hoe legaal downloadenHoe kan men nou legaal films en muziek downloaden? Heel veel mensen downloaden tegenwoordig hun films, muziek en softwar…

Verslaafd aan UtopiaUtopia, wie kent het niet? Het Nederlandse televisieprogramma is immens populair, en we horen mensen dan ook veel zeggen…
Boek: 'Bemoei je ermee' en de zeven stappen van bemoeizorgBoek: 'Bemoei je ermee' en de zeven stappen van bemoeizorgHet boek 'Bemoei je ermee' van Simone Lindt is een leidraad voor assertieve psychiatrische hulp aan zorgmijders. In het…
Bronnen en referenties
  • http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/drugs/drugs-beleid/wat-zijn-argumenten-voor-en-tegen-legalisering/
  • http://www.rawstory.com/rs/2012/10/14/soft-drugs-should-be-decriminalized-uk-drug-policy-commission/
  • http://www.huffingtonpost.com/news/washington-marijuana-legalization/
  • http://www.independent.co.uk/news/world/americas/a-year-after-marijuana-legalisation-in-colorado-everythings-fine-confirm-police-9989723.html
Reactie

Gideon, 13-07-2016
Bij het lezen van dit artikel komt er bij mij een vraag naar boven:
Hoe kan men weten dat het drugsgebruik inderdaad is gedaald, als het voor die tijd illegaal verkocht werd? Dan is er immers toch ook geen registratie ervan?

Verder ben ik het niet eens met het standpunt dat legalisering nog geen goedkeuring betekent. Ik kan de gedachtegang erachter ergens wel volgen, maar zullen de meeste mensen niet denken dat het zo juist wél goedgekeurd wordt? Waarom wel drugs legaliseren, maar wel de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie verhogen? Reactie infoteur, 15-07-2016

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 18-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.