Hoe stop je met roken?

Hoe langer je rookt, hoe moeilijker het zal zijn om erna definitief te stoppen. Toch zijn er jaarlijks tal van mensen die afscheid kunnen nemen van hun laatste sigaret en nooit meer teruggaan naar hun rookverslaving.

De slechte gewoonte van roken

Het grote probleem is dat roken op twee vlakken verslavend werkt, namelijk psychisch en fysiek. Psychisch door de gewoontevorming en fysiek vooral door de aanwezigheid van nicotine in de ingeademde rookgassen. Je rookt om het nicotinegehalte in je bloed op een bepaald peil te houden. Als een roker een aantal uren niet gerookt heeft, daalt dit gehalte en wordt hij prikkelbaar en geïrriteerd, hij moet even roken. Bij het roken verdwijnen dan weer de verschijnselen.

Tips indien je wil stoppen met roken

Het is niet gemakkelijk om te stoppen met roken, maar de volgende tips kunnen je helpen. Bepaal een stopdatum en stel een lijst op met de redenen waarom je gaat stoppen. Lees deze punten regelmatig door vóór en tijdens het stoppen. Het samengaan van de vastbeslotenheid om te stoppen en een realistische inschatting van de moeite die het stoppen zal kosten, boekt het meeste succes. Weet dat lichamelijke ontwenningsverschijnselen meestal 3 tot 10 dagen duren. Hou er rekening mee dat op bepaalde gewoontemomenten zoals na het eten of tijdens een vergadering, er nog een hele tijd lang een aan drang kan zijn om te roken. Betrek anderen bij je stopproject. Vraag je partner of vriend(in) om ook te stoppen. Voor de stopdatum schakel je over op een ander, minder aantrekkelijk en minder sterk merk. Rook de sigaretten slechts half op. Breng veranderingen aan in je gewoonten. Gebruik lucifers in plaats van een aansteker, gooi alle asbakken weg behalve één, koop sigaretten per pakje, berg je sigaretten op een heel andere plaats op dan je gewoonlijk doet. Leef van dag tot dag. Concentreer je op de dag zelf die je zonder roken door maakt. Denk niet aan dat uur, die dag of die week die je zonder roken moet doorkomen.

Stoppen met roken is voor altijd

Je bent gestopt. Verander bepaalde typische gewoonten, die je steeds associeerde met roken. Vermijd of verander situaties waarin je gewend was om te roken, drink bijvoorbeeld koffie op een andere plaats, lees de krant op een andere plaats, zit niet zelf achter het stuur, geef jezelf een bepaalde opdracht tijdens vergaderingen en dergelijke. Als je zin krijgt om te roken, verander dan van omgeving of bezigheid, vooral één die moeilijk te combineren valt met roken, bijvoorbeeld afwassen, douchen, auto wassen, ramen zemen, enz. Registreer de duur van de aandrang met een horloge. Meestal duurt dit niet lang. Als je dit beseft, wordt het gemakkelijker. Denk positief en beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Denk aan je frisse adem, je mooiere gebit, je aangename geur. Als je een sigaret opsteekt, wil dit nog niet zeggen dat je een trekje moet nemen. Of één trekje wil nog niet zeggen dat de hele sigaret op moet. Er bestaan hulpmiddelen zoals nicotinestickers. Bespreek dit met je huisarts. Bespreek met je huisarts eventuele hinderlijke bijwerkingen van het stoppen met roken, zoals gewichtstoename, moeilijke stoelgang, meer hoesten of meer infecties.

Nicotinepatches om te stoppen met roken

In een recente studie werd het nut van nicotinepatches bestudeerd bij personen die stopten met roken. Nicotinestickers kunnen een nuttig hulpmiddel zijn voor wie stopt met roken. Het is wel belangrijk dat de stickers niet alléén worden gebruikt, maar dat ze aangevuld worden met andere hulpmiddelen. De studie toonde aan dat de helft van de rokers hulpmiddelen gebruikte zoals snoep, tandenstokers en dergelijke. Andere hulpmiddelen waren het lezen van zelfhulpartikelen, gesprekken in groep, gesprekken met een hulpverlener, acupunctuur en hypnose. De meeste rokers bleken sterk gemotiveerd om te stoppen en ze rookten ten minste een pakje per dag. De meeste rokers stopten omdat ze bezorgd waren over hun eigen gezondheid of de gezondheid van hun nabije omgeving, of omdat hun familie hen aanspoorde om te stoppen. Het advies van een arts was ook een belangrijke reden. Uit de gegevens van de studie bleek heel duidelijk dat motivatie een heel belangrijke predictor is voor het slagen van de rookstop. Een vaste stopdatum bepalen was ook een belangrijke factor. Bij een niet medicamenteuze behandeling in de vorm van follow-up gesprekken, verminderde het aantal mislukkingen. Hoe intensiever en hoe langer de follow-up gebeurde, hoe beter het resultaat was. De hulpverlener die de roker begeleidt moet er zelf van overtuigd zijn dat een intensieve begeleiding nodig is. Het aantal successen neemt toe als de begeleider met de roker enkele zaken afspreekt. Tijdens het gebruik van de patches moet volledig gestopt worden met roken. Als men blijft roken, daalt het slaagpercentage. Het gebruik van de patches is geen quick fix. Je mag deze methode niet als instant manier van stoppen beschouwen, maar als een onderdeel van een behandeling. De patch alleen is niet effectief, maar behoort tot een uitgebreider stop scenario.

Stoppen met roken door laserbehandeling

Stoppen met roken laserbehandeling is gebaseerd op de eeuwenoude Oosterse geneeskunde, de acupuntuur. In het menselijk lichaam stromen een aantal energiebanen (meridianen). Op die energiebanen bevinden zich een groot aantal drukpunten. Elk individueel drukpunt is verantwoordelijk voor een welbepaalde functie in het lichaam.
Tijdens de laserbehandelng worden specifieke drukpunten aangepakt die verantwoordelijk zijn voor de endorfine-huishouding in het lichaam. De behandeling is pijnloos en duurt ongeveer een uur. Als men rookt, stijgt het endorfine-gehalte in het lichaam. Men heeft een tijdelijk voldaan gevoel. Stopt men met roken, dan daalt het endorfine-gehalte en wil men opnieuw een sigaret opsteken. De laserbehandeling zet de endorfinespiegel op nul. Eigelijk het recetten van de hoormoonspiegel. Het is alsof je nooit eerder gerookt hebt waardoor je onmiddelijk verlost bent van je nicotineverslaving.
Een laserbehandeling om te stoppen met roken, kost ongeveer 125 euro met een geldteruggarantie van 6 maanden.
© 2009 - 2025 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…

Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Ben ik alcoholist wanneer ik 2 glazen alcohol per uur drink?Wanneer ben ik afhankelijk van drugs en wanneer is er sprake van "withdrawal' en "drugszoekend" gedrag?
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 01-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.