Een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving Alcohol is een van de meest gebruikte verslavende middelen in Nederland. Steeds meer jongeren beginnen op jonge leeftijd in aanraking te komen met alcohol. Ondanks de vele acties en voorlichtingen komen er dagelijks steeds meer alcoholverslaafden erbij. Ze zien de gevaren niet van hun alcohol gebruik, en gaan door op hun oude padje om zich goed te voelen. Op 11,12 jarige leeftijd drinkt meer dan de helft hun eerste glas. Dit gebeurt vrijwel altijd in huiselijke kring. Maar hoe "onschuldig"het ook lijkt, op latere leeftijd is het niet meer in huiselijke kring en kan het drinken erger worden. De cijfers liegen er niet om, meer dan 77 % van 12 jaar en ouder heeft wel eens een glaasje te veel gehad. In 1984 dronk zelfs meer dan 30 % van de jongeren, zeer regelmatig alcohol. Het is zelfs zo dat 1 op de 10 jongere bij uitgaan meer dan 21 glazen drinkt.

Alcohol en hoeveelheden

De chemische formule C2H5OH, wordt alcohol genoemd. Het is een zuivere geur-, smaak-, en kleurloze vloeistof. Door mengen en gisteren worden hier verscheidene drankjes van gemaakt. Pils ( bier) Heeft 12,5 cc pure alcohol, dit geld voor een glas van 250 cc. Wijn uit een glas van 100 cc bevat 12 cc alcohol. Normaal zijn 2 glazen bier of wijn de grens voor verkeersdeelname.

Alcohol in je lichaam

Alcohol komt bij je mond richting je maag in je bloed terecht, Vanuit je maag wordt het opgenomen in het bloed en verspreid het zich door je lichaam. Op een lege maag gaat dit proces sneller dan op een volle maag. Vervolgens gaat het verder door je lichaam en komt het ook in je hersenen en organen terecht. Wist je dat je lever een hele grote taak heeft bij het afbreken van alcohol? Doordat alcohol zeer giftig is voor je lever kan je door te veel alcohol drinken je lever ernstig beschadigen. Je lever heeft bijna anderhalf uur nodig om 1 glas bier of wijn af te breken.

Tekenen van verslaving

Er zijn verschillende manieren om een verslaving te ontdekken. Als je veel drinkt kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, beter bekent als afkick verschijnselen.
  • Dranklucht op "rare"tijden.
  • Trillerig handen.
  • Ongezond uiterlijk. ( mager of dik, bloeddoorlopen ogen)
  • Hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Maag- en darm klachten.
  • Stemmingswisseling ( somber, suïcidaal en depressief)
  • Ongeïnteresseerd, afstandelijk of zich slachtoffer voelen.
  • Verzuim van school, werk en niet nakomen van afspraken.
Men zegt vaak zich goed te voelen onder invloed en zeggen dat ze het in de hand hebben. Helaas klopt dit laatste niet. Als ze geen hulp krijgen bij hun verslaving kan dat hun gehele toekomst beïnvloeden.

Er is hulp

Er zijn verschillende klinieken en zelfhulpgroepen in Nederland om te helpen bij een verslaving. Denk maar aan een AA zelfhulp groep. Ze bestaan al meer dan 50 jaar. De AA- leden steunen elkaar door middel van wekelijkse bijeenkomsten. Dan heb je nog een consultatie bureau voor alcohol en drugsverslaafden ( CAD`s). Van hun kun je begeleiding krijgen om te stoppen met alcohol. Soms is er een speciaal kliniek nodig, maar bij 80 a 90 % van de mensen kan het al met een speciale training om te stoppen.
Alcohol is niet enkel schadelijk voor jezelf maar ook voor anderen, denk maar aan rijden onder invloed. Je reactie en concentratie vermogen wordt zodanig verminderd dat een ongeluk krijgen veel groter is.
© 2009 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslaving en de gevolgen ervanVerslaving en de gevolgen ervanEen verslaving (aan alcohol, nicotine en/of drugs) is zowel geestelijk als lichamelijk. Hoe werkt een verslaving? Wat ge…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Alcohol detox: afkicken met sodium oxybateWanneer je je alcoholverslaving aan wilt pakken en wilt stoppen met drinken, ga je door een vervelende periode van alcoh…

Alcohol en alcoholverslavingAlcohol (C2H5OH) beïnvloedt mensen op verschillende manieren, afhankelijk van hun grootte, geslacht, lichaamsbouw en het…
Stoppen met roken: als je het zelf echt wiltStoppen met roken: als je het zelf echt wiltStoppen met roken is voor de meeste rokers ontzettend moeilijk. Het is algemeen bekend, dat velen weer opnieuw beginnen…
Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.