Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?
Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op jezelf, je omgeving en de maatschappij. Om dit gedrag te veranderen heb je als verslaafde hulp nodig. Je kunt pas hulp aanvaarden wanneer je beseft dat je deze hulp ook daadwerkelijk nodig hebt. Je moet inzien dat jou gedrag alleen maar negatieve gevolgen heeft voor jou en je omgeving. Afkicken kan er voor zorgen dat je, je leven weer op de rails krijgt.
Verslaving
Als je wilt afkicken van een verslaving, is het belangrijk om te begrijpen wat een verslaving inhoudt en welke verschillende verslavingen er zijn. Als je niet beseft dat jouw verslaving een probleem voor jezelf, je omgeving en de maatschappij is, dan zal afkicken nooit een succes worden.
Wat is een verslaving
Bij een verslaving ben je afhankelijk van een gevoel of een bepaalde stof. Als verslaafde heb je vaak niet door dat je dit gevoel of deze stof nodig hebt om je eigen goed te voelen. Hoewel je als verslaafde heel goed weet wat je prettig vindt, heb je vaak niet door dat je er afhankelijk van bent en dat dit voor jou en je omgeving problemen op kan leveren.
Er zijn 3 verschillende soorten verslavingen te onderscheiden:
- Lichamelijke verslaving: Dit houdt in dat je afhankelijk bent van een bepaalde stof. Indien je deze stof niet meer binnen krijgt kan je onthoudingsverschijnselen krijgen. Dit begint vaak bij bibberen en misselijk worden. Dit gaat later over in braken en slapeloosheid.
- Psychische verslaving: Hierbij kan de geest niet meer zonder een bepaald gevoel of stof. Je denkt een stof nodig te hebben maar in werkelijkheid is dit niet het geval.
- Gewoonte verslaving: Je bent afhankelijk van een bepaalde handeling. Deze handeling kan jou als verslaafde een goed gevoel geven.
Oorzaken van een verslaving
Verslaafd raken kan meerdere oorzaken hebben. Zoals elk mens niet hetzelfde is, is ook elke verslaving anders. Dit heeft voornamelijk te maken met de verschillende factoren waardoor iemand verslaafd kan raken.
Sommige mensen zijn gevoelig om verslaafd te raken. Dit heeft te maken met aanleg. Een verslaving kan dus in je genen zitten maar kan ook te maken hebben met je karakter. Naast de genetische aanleg kan ook de cultuur waarin we samenleven van invloed zijn op het ontstaan van verslavingen. We leven in een land waar alcohol, drugs, roken en multimedia van grote invloed zijn op ons gedrag. Dit komt omdat het getolereerd wordt. Wanneer je dus in een omgeving woont waar veel drank, drugs, etc. wordt gebruikt, dan is de kans groter dat je verslaafd raakt dan wanneer deze middelen minder aanwezig zijn.
Afkicken van een verslaving
Wanneer je, je herkent in je verslaving en de factoren die van invloed zijn op de verslaving, dan pas kan je beginnen met afkicken. Je beseft op dit punt dat je verslaafd bent en dat je een probleem hebt. Wanneer je niet het besef hebt dat je verslaafd bent, zal het afkicken geen succes hebben.
Hulpverleners
Hulpverleners (maar ook familie en vrienden) in een afkickkliniek helpen jou als verslaafde de juiste keuzes te maken om te kunnen afkicken. Het belangrijkste wat een hulpverlener jou biedt is de stimulatie om niet te stoppen met het afkicken. Als verslaafde heb je iemand nodig die je helpt en die jou het zetje kan geven in de goede richting. Hulpverleners helpen jou om jezelf te motiveren en te stimuleren. Dit betekent niet dat zij alles voor jou zullen regelen. Jij als verslaafde moet de wilskracht tonen die van jou verlangd wordt. Wanneer je dit niet laat zien moet je niet verwachten dat je ooit van je verslaving zal afkomen.
Als jij als verslaafde laat zien dat je gemotiveerd bent om af te kicken dan kan je hiervoor beloond worden. Dit kan inhouden dat je op korte termijn je familie en vrienden mag zien en/of je de weekenden thuis bij je familie mag doorbrengen. Daarnaast kunnen hulpverleners op langere termijn ervoor zorgen dat je woning en financiën (indien dit nodig is) weer op orde zijn. Zij zullen jou hierin begeleiden.