Afkicken van verslaving: voordelen van de ontwenningskliniek

Afkicken van verslaving: voordelen van de ontwenningskliniek Verslaafden proberen soms op eigen houtje van hun verslaving af te geraken. Dit vergt echter veel discipline en een sterk karakter. Een van de moeilijkste stappen die verslaafden moeten zetten is erkennen dat ze met een verslavingsprobleem kampen, en dat ze best hulp zoeken om af te kicken. Van je verslaving af geraken is daarom makkelijker als je een kuur volgt in een ontwenningskliniek. In een afkickcentrum kan je rekenen op een professionele medische begeleiding en een specifieke ontwenningsbehandeling aangepast aan je persoonlijke situatie. De uiteindelijke stap zetten om je in een ontwenningskliniek te laten behandelen is niet zo makkelijk maar levert tal van voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke, discrete aanpak van iedere verslaafde en diens verslaving. Wat zijn zoal de voordelen van afkicken in een gespecialiseerd ontwenningscentrum?

Verslaving erkennen

Een verslaving aan drugs, medicijnen of alcohol is niet meteen iets dat je makkelijk toegeeft. Als je verslaafd bent aan een product duurt het meestal een hele periode voordat je gaat erkennen dat je een probleem hebt. Die erkenning is een eerste stap naar de genezing. Beseffen dat je iets aan je leven moet veranderen en dat je hulp nodig hebt, zet je op weg naar een oplossing. Maar dit besef is niet zo makkelijk: verslaafden weten onbewust misschien wel dat ze met een verslaving te maken hebben, maar willen of kunnen dat niet aan zichzelf toegeven.

Kuur ontwenningskliniek: voordelen

Hierachter schuilt een complexe psychologie die kenmerkend is voor tal van verslaafden en waar artsen en psychologen van een ontwenningskliniek voortdurend mee om moeten gaan. Zij zijn dan ook bedreven in het analyseren en begrijpen van dit psychologisch proces. Bij het hele proces om te beseffen en toe te geven dat je met een probleem kampt kunnen de professionele begeleiders van een ontwenningskliniek je helpen. Om een verslaving effectief te beëindigen kan een kuur in een ontwenningskliniek dan ook de geschikte oplossing zijn doordat het veel voordelen heeft voor de verslaafde.

Afkicken vanop afstand

Ontwenningsklinieken zijn vaak gelegen op een afgelegen plaats, ver weg van de drukte en de sleur van het dagelijks leven. Je kan er afstand nemen en volledig tot rust komen. Bovendien word je op die manier niet blootgesteld aan de verleidingen van de moderne maatschappij, zoals alcohol en drugs. Doordat je het sociale leven en de verlokkingen ervan even aan de kant laat, kan je effectiever aan je genezing werken en uiteindelijk afkicken. Ontwenningsklinieken vind je vaak in bosrijke gebieden, in de bergen of aan zee, zoals bijvoorbeeld de befaamde ontwenningskliniek Jellinek Retreat op Curaçao.

Verslaafden begeleiden

Als je op eigen houtje van je verslaving wilt af geraken en ontwennen, ben je als het ware patiënt én begeleider tegelijk. Dat is mentaal een hele opdracht en vergt dan ook de nodige discipline. Als je naar een ontwenningskliniek gaat, kan je je begeleiding over laten aan professionelen die ervaring hebben met verslaafden. Zij zijn medisch opgeleid en beschikken over de nodige ervaring om je door het hele ontwenningsproces te begeleiden. Naast de arts kan je bijvoorbeeld ook een beroep doen op een psycholoog, verpleegkundig personeel en een diëtist.

Ontwenningsbehandeling

Persoonlijk

In een ontwenningskliniek of afkickcentrum wordt je persoonlijke situatie bekeken en aan de hand daarvan wordt een ontwenningsplan opgemaakt. Je medische toestand en de aard van je verslaving worden concreet onderzocht en opgevolgd. De behandeling die je krijgt is helemaal persoonlijk en heeft op die manier dus ook het meest kans op slagen. Vaak zijn er ook faciliteiten voorzien voor ontspanning, zoals een fitnesscentrum en een sportzaal. Op die manier kan ook de algemene fysieke conditie van de patiënt verbeteren, wat de kans op een succesvolle ontwenning verhoogt.

Discreet

Verslaving is een onderwerp dat vaak nogal gevoelig ligt in de samenleving, zeker als je dit moet toegeven aan je omgeving. Veel verslaafden willen dan ook liever anoniem blijven. Ontwenningsklinieken zijn vertrouwd met dit probleem doordat ze regelmatig bekende personen over de vloer krijgen die negatieve aandacht wel kunnen missen als kiespijn. Discretie wordt dan ook hoog in het vaandel gevoerd bij een heleboel afkickcentra en ontwenningsklinieken.
© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…
Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…

Kinderen speed laten slikken voor betere schoolresultaten?Kinderen speed laten slikken voor betere schoolresultaten?Reeds een tiental jaren werd geconstateerd dat ouders vooral in de Verenigde Staten ertoe overgingen om hun jonge kinder…
Delirium door alcoholintoxicatie en alcoholonthoudingDelirium door alcoholintoxicatie en alcoholonthoudingEen delirium, ook wel delier genoemd, is een psychiatrische aandoening die gekenmerkt wordt door gestoorde cognitieve en…
Bronnen en referenties
  • https://www.jellinek.nl/ (bron geraadpleegd op 01/05/2017).
Reactie

Aton Suurland, 26-01-2018
Hallo.
Ik ben half oktober gestopt met het gebruik van tabak en alcohol. anderhalve maand ontwenningsverschijnselen gehad nu geen problemen meer. Mijn vraag is wanneer kan ik zo nu en dan iets van alcohol drinken zonder er last van te krijgen (dus terug ontwenningsverschijnsel). Reactie infoteur, 27-01-2018
Beste,

De vraag hoeveel alcohol je precies kan drinken zonder dat dit gevolgen heeft is niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt af van persoon tot persoon hoeveel invloed de alcohol heeft op het gestel. Maar als je al drie maanden geen alcohol hebt gedronken dan ben je op de goede weg en lijkt het weinig kwaad te kunnen om enkele keren per week een glas alcohol te drinken. Een goede tip is om minstens enkele dagen per week helemaal geen alcohol te drinken om je lichaam (lever, nieren, metabolisme, enz…) te laten herstellen en rust te gunnen. Op die manier zal de kans op ontwenningsverschijnselen een heel stuk kleiner zijn.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 13-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.