Glucose-intolerantie: wat is dat?

Glucose-intolerantie: wat is dat? Na inname van een maaltijd komt glucose terecht in je bloedbaan. Glucose dient als bron van energie voor je spieren en organen. Vooraleer glucose echter energie kan aanleveren, dient het eerst opgenomen te worden. Hiervoor zorgt het hormoon insuline. Je glucosepiegel zal dus direct na de maaltijd kortstondig verhogen, waarna deze weer snel normaal wordt doordat de glucose naar de organen en spieren gaat. Bij glucose-intolerantie is de opname van glucose uit de bloedbaan echter verstoord, wat tal van symptomen met zich meebrengt.

Glucose-intolerantie


Wat is glucose-intolerantie?

Glucose-intolerantie is een overkoepelende term voor alle metabolische aandoeningen waarbij de bloedglucosepiegels hoger zijn dan de normale glucosespiegels. De aandoeningen die onder de noemer van glucose-intolerantie vallen zijn:
 • Gestoorde nuchtere glucose
 • Gestoorde glucose-tolerantie
 • Pre-diabetisch
 • Type 2 diabetisch

Gestoorde nuchtere glucose

Wanneer de nuchtere bloedglucosespiegels verhoogd zijn, spreekt men van een gestoorde nuchtere glucose of glycemie. In vergelijking met diabetes zijn de bloedglucosespiegels echter in mindere mate verstoord. Desondanks hebben patiënten met een gestoorde nuchtere glycemie een verhoogde kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes alsook een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Gestoorde glucose-tolerantie

Bij een gestoorde glucose-tolerantie zijn de bloedglucosespiegels verhoogd in vergelijking met de normale glucosespiegels. Bij een gestoorde glucose-tolerantie zijn de glucosespiegels vaak verhoogd vlak na het eten en zijn ze ís morgens, dus op nuchtere maag, verlaagd. Patiënten met een gestoorde glucose-tolerantie hebben een verhoogd risico op type 2 diabetes en cardiovasculair lijden. Gestoorde glucose-tolerantie kan echter eenvoudig behandeld worden door middel van een gezond en gebalanceerd dieet.

Pre-diabetisch

Pre-diabetisch wordt gekarakteriseerd door verhoogde bloedglucosespiegels. De term pre-diabetisch kan verwijzen naar gestoorde nuchtere glycemie, wanneer de bloedglucosespiegels hoger zijn dan normaal na een periode van vasten. Pre-diabetisch kan ook verwijzen naar gestoorde glucose-tolerantie wanneer de bloedglucosespiegels hoger zijn dan normaal na een maaltijd.

Type 2 diabetisch

Type 2 diabetisch mellitus is een metabolische aandoening die resulteert in verhoogde bloedglucosespiegels of hyperglycemie. Deze verhoging kan ofwel veroorzaakt worden door een verminderde gevoeligheid van het lichaam aan insuline, ook wel insulineresistentie genoemd. Ofwel is het lichaam niet meer in staat voldoende insuline te produceren. Vaak dienen patiënten met type 2 diabetes dagelijks orale anti-diabetica in te nemen of dienen ze zichzelf insuline toe te dienen teneinde de bloedglucosespiegels onder controle te houden. Risicofactoren voor het ontwikkelen van type 2 diabetes zijn onder andere zwaarlijvigheid, roken, weinig fysieke activiteit en verhoogde cholesterolspiegels.

Symptomen van glucose-intolerantie

De symptomen van glucose-intolerantie lijken sterk op de symptomen van type 2 diabetes:
 • Een droge mond
 • Wazig zicht
 • Vaak naar het toilet moeten gaan
 • Verlies aan spiermassa
 • Continu dorst hebben

Hoe wordt glucose-intolerantie vastgesteld?

Glucose-intolerantie kan gediagnosticeerd worden door het bepalen van de nuchtere bloedglucosespiegel (FPG) en door middel van een orale glucosetolerantietest (OGTT).

Om een FPG uit te voeren mag de patiënt voor de test gedurende 8 tot 10 uur niets gegeten én gedronken hebben. Bijgevolg wordt de test meestal ís morgens uitgevoerd, teneinde het lichaam voldoende tijd te geven om te vasten. De dokter zal een bloedstaal nemen, waarna deze in het labo geanalyseerd wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert de resultaten van een FPG test als volgt:
 • Normaal: < 6.1 mmol/l (< 110 mg/dl)
 • Pre-diabetisch: tussen 6.1 en 6.9 mmol/l (tussen 111 mg/dl en 125 mg/dl)
 • Diabetisch: > 7.0 mmol/l (> 126mg/dl)

Een OGTT wordt gebruikt om te bepalen of dat het lichaam nog voldoende in staat is glucose of koolhydraten af te breken. De patiënt zal gevraagd worden een suikerrijk drankje te drinken, waarna de bloedglucosespiegel zowel voor inname en op verschillende tijdstippen na inname van het drankje wordt gemeten. De resultaten van een OGTT worden als volgt gedefinieerd:

Normaal

 • Nuchtere waarde (voor de test): < 6.0 mmol/l
 • Na 2 uur: < 7.8 mmol/l

Gestoorde glucose-tolerantie

 • Nuchtere waarde (voor de test): 6.0 tot 7.0 mmol/l
 • Na 2 uur: 7.9 tot 11.0 mmol/l

Diabetisch

 • Nuchtere waarde (voor de test): > 7.0 mmol/l
 • Na 2 uur: > 11.0 mmol/l

Lees verder

© 2017 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…

Krakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekKrakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekLast van een krakende nek? Kraakt je nek en doet het pijn? Een krakende nek betekent dat je nek kraakt of een ander gelu…
Baritose: Stoflongziekte door blootstelling aan barietstofBaritose: Stoflongziekte door blootstelling aan barietstofBaritose is een zeer zeldzame, goedaardige vorm van een stoflongaandoening die zich presenteert bij mensen die langdurig…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
 • https://www.diabetes.co.uk/glucose-intolerance.html
Jusoran (27 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.