Krakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nek

Krakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nek Last van een krakende nek? Kraakt je nek en doet het pijn? Een krakende nek betekent dat je nek kraakt of een ander geluid maakt tijdens bepaalde bewegingen. Een krakende nek of een kakkend geluid in de nek kan dus verwijzen naar een slijp-, knal- of kraakgeluid van de nek. Een krakend of knisperend geluid (alsof er zand zit) kan uit verschillende delen van het lichaam komen, vooral de voet, de knie en de nek. Dit slijpgeluid wordt vaak veroorzaakt doordat twee botten tegen elkaar wrijven. Als dit geluid vaak in de gewrichten wordt gehoord, dan is het een teken van artrose. Wanneer dit slijp-, knal- of kraakgeluid van de nek gehoord wordt, wordt het ook wel aangeduid als 'nekcrepitaties'. Een krakende nek is een veelvoorkomend fenomeen. Een krakende nek komt meestal voor bij ouderen en zelden bij jongeren. Een krakende nek is geen medische aandoening en is slechts een symptoom van een onderliggende aandoening. De behandeling van een krakende nek is gericht op de onderliggende oorzaak.
Krakende nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comKrakende nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Oorzaak van krakende nek

Mijn nek kraakt, knakt of knikt bij het draaien van mijn hoofd; wat kan dat geknars in mijn nek betekenen? En zijn krakende nekwervels gevaarlijk?

Er kunnen talrijke oorzaken zijn voor een krakende nek of een slijpend geluid uit de nek. Een krakende nek kan worden veroorzaakt door de volgende factoren:

Veranderingen in het synoviaal vocht of gewrichtsvloeistof

De smerende gewrichtsvloeistof is een stroperige, heldere vloeistof die zich in gewrichtsholtes bevindt. Deze vloeistof tussen de gewrichten smeert de beweging, en als de druk in deze vloeistof verandert, vormt het gasvormige bubbels. Het ontstaan van deze bubbels geeft een krakend of een poppend geluid, zo blijkt uit onderzoek.¹

Ligament- of peesbewegingen

Wanneer de pezen en de ligamenten over het bot gaan, kunnen ze een klikkend geluid maken dat gehoord wordt wanneer je gewrichten zich bewegen. Dit is een ongevaarlijk fenomeen. Het geluid komt voort uit de nekwervels en vaak wordt het geproduceerd door een van de kleine (facet)gewrichten, die de beweeglijkheid tussen de wervellichamen faciliteren. Dit kan wijzen op beginnende artrose in één van die gewrichten. Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.

Bot dat tegen elkaar slijpt

Als het kraakbeen in de gewrichten sterk in kwaliteit is achteruitgegaan, kan het slijp- of kraakgeluid dat je hoort, het gevolg zijn van de botten die tegen elkaar slijpen. Deze aandoening wordt artrose genoemd. Het hoort bij het normale verouderingsproces, of het kan versneld worden als er sprake is van een traumatisch letsel, zoals een whiplash of een sportgerelateerd letsel.

Knakkende nek door artrose

Als je af en toe een ploppend geluid in de nek hoort, dan is het geen reden tot bezorgdheid, omdat het een natuurlijk fenomeen is. Iedereen ervaart wel een een krakend geluid uit in de nek. Sporadisch een krakende nek vormt geen bedreiging voor de gewrichten. Maar als je geregeld last van een flink knakgeluid in je nek, dan is er vaak meer aan de hand. De meest voorkomende oorzaak van een krakende nek of een slijpgeluid van de nek is artrose in de nek, ook wel 'cervicale artrose' genoemd, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen bij de botten en de gewrichten in de nek minder goed zijn. Het treedt vooral op bij mensen van 50 jaar en ouder. Een krakende nek kan gepaard gaan met andere klachten, zoals pijn en bewegingsbeperking van de nek hebben. De nek wordt soms ook stijf (stijve nek).

Aandoening in de cerviale wervelkolom

In het geval dat je zwakte of andere neurologische symptomen in de bovenste ledematen ervaart, dan kan dit wijzen op een aandoening in de cervicale wervelkolom, zoals de ziekte van Bechterew.

Symptomen in nek

In geval van artrose gaat een krakende nek meestal gepaard met symptomen zoals pijn bij het bewegen van de nek, nekstijfheid en een beperkt bewegingsbereik van de nek. Veel mensen die lijden aan nekartrose hebben ook last van duizeligheid. Normaal gesproken is een krakende nek niet zo hoorbaar en kan alleen jij het waarnemen. Dit geluid is alleen hoorbaar bij beweging van de nek. Sommige van de andere symptomen die je kan ervaren, zijn hoofdpijn, zwakte met gevoelloosheid van de bovenste ledematen. Je kan ook last hebben van slaapproblemen, wat leidt tot slaapgebrek en overmatige vermoeidheid. Stijfheid in de nek en kraken van de nek kan ook wijzen op de ziekte van Lyme.

Huisarts inschakelen bij een krakende nek / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts inschakelen bij een krakende nek / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts inschakelen

Als een krakende nek vergezeld gaat van één van de volgende klachten, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen aangezien het kan wijzen op een ernstiger probleem.
 • Pijn en/of zwelling. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een ontsteking of artrose.
 • Recent trauma. Als het krakende geluid na een recent trauma of letsel optreedt, kan het leiden tot schade aan de structuur van je nek.
 • Frequent of constant. Als het knakkende geluid en het slijpgeluid steeds opnieuw kan worden gereproduceerd elke keer dat je je hoofd of nek beweegt, dan kan het wijzen op een onderliggend probleem.
 • Recente operatie. Na een operatie van de cervicale wervelkolom kan ja weken later last krijgen van een krakende nek. Hoewel deze nieuwe geluiden niets ernstigs betekenen, is het belangrijk om je chirurg te informeren zodat ze je symptomen kunnen beoordelen.

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Je arts zal vragen stellen over je klachten (anamnese), je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek doen. Hij zal je nek en schouders controleren op gevoeligheid, gevoelloosheid en spierzwakte, en zien hoe ver je je hoofd vooruit, achteruit en van links naar rechts kan verplaatsen.

Beeldvormend onderzoek

De arts kan beeldvormend onderzoek laten uitvoeren om een ​​beter beeld te krijgen van de oorzaak van de krakende geluiden in je nek. Het kan hierbij gaan om de volgende onderzoeken:
 • Röntgenonderzoek. Middels een röntgenfoto kunnen artrose of fracturen worden geconstateerd.
 • CT-scan. Het in beeld brengen van de wervelkolom ter hoogte van de nek.
  MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl
 • MRI-scan. MRI maakt gebruik van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van botten en zachte weefsels te creëren, waaronder het ruggenmerg en de zenuwen die uit het ruggenmerg komen.
 • EMG-onderzoek (electromyografie). Dit onderzoek geeft inzicht in het functioneren van de zenuwen en spieren.

Behandeling van een krakende nek

Behandeling van een krakende nek hangt af van de oorzaak. Incidenteel een krakende nek, is geen probleem. Aanhoudende klachten kunnen wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling behoeft.

Geen behandeling

Als een krakende nek wordt veroorzaakt door een krachtige beweging van de nek, terwijl er iets op wordt opgeheven of als gevolg van een plotselinge beweging van de nek, dan is er geen reden tot bezorgdheid en is er geen behandeling nodig.

Artose

Als het krakende geluid in de nek of het slijpgeluid van de nek wordt veroorzaakt door artrose, kan geadviseerd worden een nekbrace te dragen waardoor de bewegingen beperkt worden en de nek extra steun en rust krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de nek in beweging te houden door regelmatig (spierversterkende) oefeningen te doen.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fysiotherapie

Bij pijn en spanning in de nek- en schouderspieren met kraakgeluiden in de nek, kan een zachte massage van de nek aanbevolen zijn, evenals nekoefeningen (bij de fysiotherapeut) om de symptomen te verlichten.

Complicaties

Het herhaaldelijk kraken van alle synoviale gewrichten (de gewrichten die kunnen bewegen) verhoogt niet het risico op artrose. Het kan evenwel andere complicaties veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de manipulatie van de cervicale wervelkolom leiden tot vertebrale slagader dissectie (het scheuren van de wand van een vat die bloed naar de hersenen) wat een beroerte tot gevolg kan hebben.

Noten:
 1. Kawchuk GN, Fryer J, Jaremko JL, Zeng H, Rowe L, Thompson R. Real-Time Visualization of Joint Cavitation. PLoS ONE. 2015;10(4): e0119470. doi:10.1371/journal.pone.0119470

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…
Krakende geluiden van gewrichten (crepitaties, crepitus)Krakende geluiden van gewrichten (crepitaties, crepitus)Krakende knieën bij het rechtstaan, een krakende nek bij het draaien van het hoofd en knallende enkels bij het maken van…

SLAP laesie of scheur van het labrum in de schouderSLAP laesie of scheur van het labrum in de schouderEen SLAP laesie is een scheur in het zachte kraakbeen aan de binnenkant van de kom van de schouder, ook wel het labrum g…
Glucose-intolerantie: wat is dat?Glucose-intolerantie: wat is dat?Na inname van een maaltijd komt glucose terecht in je bloedbaan. Glucose dient als bron van energie voor je spieren en o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
 • Bel Marra Health. Crepitus neck: Neck cracking and popping sound in neck. https://www.belmarrahealth.com/crepitus-neck-neck-cracking-popping-sound-neck/ (ingezien op 8-10-2017)
 • Epainassist. Neck Crepitus: What Causes Grinding Sound in Neck and How is it Treated? https://www.epainassist.com/back-pain/upper-back-pain/neck-crepitus (ingezien op 8-10-2017)
 • Gezondheidsplein. Wat is het knakkende geluid in mijn nek? https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/artrose/vraag-antwoord-specialist/artrose-en-artritis/wat-is-het-knakkende-geluid-in-mijn-nek/item50991 (ingezien op 8-10-2017)
 • Kawchuk GN, Fryer J, Jaremko JL, Zeng H, Rowe L, Thompson R. Real-Time Visualization of Joint Cavitation. PLoS ONE. 2015;10(4): e0119470. doi:10.1371/journal.pone.0119470
 • Mayo Clinic. Neck pain: Tests and diagnosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/basics/tests-diagnosis/con-20028772 (ingezien op 8-10-2017)
 • Spine Health. Neck Cracking and Grinding: What Does It Mean? https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/neck-cracking-and-grinding-what-does-it-mean (ingezien op 8-10-2017)
 • Spine Health. When Neck Cracking Needs Medical Attention. https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/when-neck-cracking-needs-medical-attention (ingezien op 8-10-2017)
 • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/© james steidl
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.