Drugs en drugsgebruik in Nederland

Drugs en drugsgebruik in Nederland Het gebruik van drugs brengt vele gevaren met zich mee. Op langere termijn is het schadelijk voor het lichaam als ook je sociaal leven, je werk, je geliefden zullen hier enorm onder gaan lijden. Toch blijft dat in Nederland minder drugsverslaafden zijn in vergelijking met andere landen in Europa. Volgens sommigen komt dit door het Nederlandse gedoogbeleid.

Drugs

Sinds het begin van de geschreven geschiedenis experimenteerde de mens al met verschillende verdovende middelen voor medische doeleinden of als genotsmiddel. Soms kan druggebruik leiden tot verslaving waar men maar moeilijk vanaf lijkt te geraken. Druggebruik kan lichamelijk als psychisch een probleem worden. Men kan er aan verslaafd geraken waardoor de persoon in kwestie problemen krijgt met geld, onderdak, werk, druk vanuit de omgeving en problemen met de relaties van geliefden. Soms kan het overmatig gebruik van drug zelfs leiden tot de dood.

Het gedoogbeleid in Nederland

In 1912 werd een wed opgelegd genaamd de Opiumwet. Dit was de eerste echte officiële wet tegen drugs. Alleen werd dit zoals de naam al zegt meer gespecificeerd in de toen meest bekende drugs Opium. In 1928 werd in deze Opiumwet ook andere drugs bijgevoegd met ook onder meer het toen nog niet zo bekende hennep.

Het was pas tot in 1976 dat er een wet kwam waarbij er een onderscheid werd gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Door dit onderscheid werd softdrugs meer tolerabel gemaakt en werd het toegelaten om coffeeshops te openen onder strenge voorwaarden van de overheid.

In 1992 besloot de regering de wet nog te verscherpen naar deze welke vandaag nog steeds word toegepast:
  • Er mag niet meer de hoeveelheid van 5 gram per persoon verkocht worden.
  • Er mogen geen minderjarigen in de coffeeshop of aan verkocht worden.
  • Er mag geen reclame gemaakt worden.
  • Geen harddrug verkocht of gebruikt worden.
  • Er mag geen Alcohol verkocht of gebruikt worden in de coffeeshops.
  • Er mag geen overlast in of rondom de coffeeshops worden veroorzaakt

Wanneer een van deze regels overtreden zouden worden, kan een coffeeshop onmiddellijk gesloten worden en eveneens ook hun vergunning worden ingetrokken.

Soorten drugs en hun effecten

Er bestaan vele soorten drugs die op allerlei manieren worden opgenomen in het lichaam. Ieder met zijn eigen specifieke lichamelijke als psychische effecten. De volgende drugs worden in Europa het meest aangetroffen:

Alcohol

Alcohol heeft een ontspannende werking omdat de stof in alcohol invloed heeft op je hersenen. Hierdoor kan je na een aantal procent alcohol draaierig worden en trager gaan bewegen. Zinloos geweld in een gezin is meestal de oorzaak van teveel alcoholgebruik. Overmatig gebruik aan alcohol vergroot ook het risico van leverziekten, hoge bloeddruk, ziekten van het zenuwstelsel, zware lichamelijke en geestelijke verslaving. Wanneer men teveel drinkt dan het lichaam aan kan, is het zelfs mogelijk dat je in een coma kan geraken dat kan leiden tot de dood.

Cocaïne

Cocaïne is een drugs die lichaam en geest stimuleert voor een aantal uur. Het is meestal een wit poedervormige samenstelling dat uit de coca-plant is gewonnen. Het is de meest populaire harddrug in Europa maar ook een van de meest verslavende. Herhaald gebruik kan leiden tot extreme opwinding en paranoia. De gemoedstoestand verergert en het eetpatroon word enorm verstoord. Cocaïne kan veel lichamelijke problemen met zich meebrengen zoals schade aan bloedvaten, nieren, hersenen, lever, het rotten van de tanden en het wegrotten van het neusbeentje bij veelvuldig gebruik met het snuiven door de neus.

LSD

LSD staat voor de chemische benaming, lyserginezuurdiethylamide en is meestal vinden op kleine stukjes papier waarop lsd druppels is aan toegevoegd. Het heeft een hallucineerde werking waarbij men soms de realiteit en de hallucinaties niet uit elkaar kunnen houden waarbij paniekaanvallen kunnen ontstaan. Bij langdurig gebruik van deze drugs kan dat op mentaal vlak veel schade aanbrengen en zal je altijd het gevoel hebben terug uit de realiteit te willen geraken.

Opiaten

Opium wordt gemaakt uit het melksap van papaverzaden. Uit opium worden opiaten gemaakt, zoals heroïne en morfine. Er zijn ook synthetische opiaten die worden toegepast als pijnstiller zoals methadon en pethidine. Deze drugs kan verschillende gevolgen geven als angst, depressiviteit, impulsiviteit, onevenwichtige gemoedstoestand en kan bij een overdosis dodelijk zijn.

Cannabis

Cannabis, marihuana of wiet zijn de bekende namen die gemaakt wordt uit hennepplant. Voor cannabis worden de bladeren en bloemen gebruikt. Het geeft een ontspannend en euforisch gevoel die invloed hebben op de concentratie, waarneming en beweging. Gebruikers hebben meestal een verhoogde hartslag, rode ogen en een verminderde longfunctie. Door het roken van cannabis gaat de gebruiker in een rustige stemming geraken en spontaan gaan lachen. Hij zal ook zijn zintuigen anders gaan waarnemen als normaal. Ook de eetlust wekt hiervan op. Cannabis kan ook voorgeschreven worden door een arts bij verschillende aandoeningen en ziekten.

De nieuwe uiterst gevaarlijke drugs Krokodil

In Rusland heeft men een nieuwe drugs ontwikkeld op basis van codeïne, jodium, benzine en zwavel als vervangmiddel van heroïne. Omdat heroïne onbetaalbaar dreigde te raken in Rusland, probeer men zelf een drugs te ontwikkelen met hetzelfde effect. Echter kwam men al snel tot de vaststelling dat dit een uiterst gevaarlijk en ongezonde drugs is. De huid ging na gebruik hiervan al gauw groenig uit beginnen te zien. Hoe meer men dit ging gebruiken, hoe meer het vlees van hun lichaam gewoonweg begon weg te rotten.

Sinds deze chemische producten ook hier in Europa gewoon verkrijgbaar zijn in apothekers en doe-het-zelf winkels dreigt deze drugs ook hier over te waaien als vervangmiddel voor heroïneverslaafden. Al bij de eerste injectie hiervan zal men de gevolgen gaan zien en gewoon levend blijven wegrotten tot de dood er op volgt.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Ben ik alcoholist wanneer ik 2 glazen alcohol per uur drink?Wanneer ben ik afhankelijk van drugs en wanneer is er sprake van "withdrawal' en "drugszoekend" gedrag?
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
De verschillende soort werkingen en inname van drugsVeel mensen hebben in hun leven wel eens cannabis gebruikt, of zijn op een andere manier een keer in aanraking gekomen m…
Wat moet u weten over alcohol?Ieder jaar worden er 1800 mensen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Een derde van de slachtoffers…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.drugabuse.com
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.