Fenylalanine en zijn bijwerkingen
Fenylalanine is een essentieel aminozuur of bouwsteen voor eiwitten. Bij gebruik van meer dan de aanbevolen hoeveelheid kunnen er bijwerkingen zoals jeuk, ademhalingsproblemen, angst, nervositeit en hyperactiviteit optreden, vooral bij mensen met bepaalde gezondheidsvoorschriften. Daarom is het belangrijk om te weten in welke producten deze stof aanwezig is.
Waar vinden we fenylalanine terug?
Om de mogelijke bijwerkingen van fenylalanine te kunnen voorkomen is het essentieel te weten in welke producten deze stof zich bevindt.
Natuurlijke en synthetische fenylalanine
Natuurlijk voorkomende fenylalanine worden L-fenylalanine genoemd en de synthetische variant of diegene die door de mens zelf gecreëerd wordt in een lab noemen we D-fenylalanine. Een mengsel van beide wordt dan DL-fenylalanine.
Fenylalanine is essentieel voor het lichaam maar het is wel belangrijk dat je deze via natuurlijke bron binnenkrijgt in plaats van uit supplementen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die natuurlijke fenylalanine bevatten zijn melk, yoghurt, kwark, bananen, noten, vlees en gevogelte.
Aspartaam
De kunstmatige zoetstof aspartaam bevat vrij grote hoeveelheden fenylalanine. Daarom is het ook verplicht om levensmiddelen die aspartaam of fenylalanine bevatten te etiquetteren met: "fenylketonurie:. Bevat fenylalanine". Aspartaam wordt gebruikt in meer dan 6000 voedingsmiddelen waaronder light frisdranken, suikervrije dranken, kauwgom, pepermuntjes, caloriearme yoghurt en ijs, suikervrije snacks en kunstmatige zoetstoffen. Sommige geneesmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging kunnen ook aspartaam bevatten.
Aanbevolen hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van fenylalanine is ongeveer 15 mg per kilo lichaamsgewicht. Mensen die veel kunstmatig gezoete dranken en voedingsmiddelen verbruiken op dagelijkse basis kunnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gemakkelijk overschrijden met ongewenste bijwerkingen tot gevolg.
Mogelijke bijwerkingen
Hoewel fenylalanine noodzakelijk is voor een optimale gezondheid is een overdosis aan deze stof geen goede zaak en kan leiden tot bepaalde bijwerkingen. Negatieve reacties kunnen ook optreden wanneer fenylalanine wordt gecombineerd met bepaalde medicijnen. Als je overweegt om fenylalaninesupplementen in te nemen bespreek je dit best met een arts die je bewust kan maken van de mogelijke bijwerkingen.
Allergische reactie
Sommige mensen kunnen een allergische reactie ervaren bij een te veel aan fenylalanine. Tekenen van een allergische reactie kunnen omvatten:
- Jeuk
- Zwelling van de handen of voeten
- Moeite met ademhalen
- Mondtintelingen
Angst, nervositeit of hyperactiviteit
Kinderen kunnen na inname van DL-fenylalanine een verhoogde mate van angst, nervositeit of hyperactiviteit creëren.
Fenylketonurie
Fenylketonurie doet zich voor wanneer een persoon wordt geboren zonder het vermogen om fenylalanine adequaat af te breken. Hierdoor kan een verhoogd niveau van fenylalanine in het lichaam worden veroorzaakt:
- Verlaagd leervermogen
- Grotere hoofdomtrek dan normaal
- Hyperactiviteit
- Schokkende bewegingen
- Epileptische aanvallen
- Pigmentatie problemen in de huid en het haar
Verhoogd risico bij zwangerschap
Een verhoogd niveaus van fenylalanine in het lichaam tijdens de zwangerschap kan het risico op ontwikkelingsstoornissen, groei vertragingen, geboorteafwijkingen en microencephaly verhogen. Hierdoor is het belangrijk dat zwangere vrouwen met fenylketonurie heel duidelijk voedingsadvies krijgen. Aangezien de resultaten op het gebruik van aspartaam nog vrij omstreden zijn overleg je toch best met je arts over de risico’s hiervan als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Hoge bloeddruk
Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van fenylalanine en monoamine oxidaseremmers (anti-depressiva)kan leiden tot een gevaarlijk hoge bloeddruk welke kan leiden tot een beroerte of hartaanval. Om extra nadelige bijwerkingen te vermijden wordt het gebruik van fenylalanine afgeraden als je volgende geneesmiddelen inneemt:
- Baclofen (Lioresal)
- Levodopa (Sinemet)
- Anti-psychotische medicijnen waaronder Dilantin, Depakene en Tegretol
Spijsverteringsstoornissen en hoofdpijn
Fenylalanine kan spijsverteringsstoornissen zoals maagzuur, misselijkheid en constipatie veroorzaken evenals hoofdpijn en duizeligheid, vooral wanneer deze worden ingenomen in de vorm van aspartaam. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door de snelle toename van het fenylalanine niveau in de hersenen dat optreedt wanneer een grote hoeveelheid aspartaam wordt genuttigd.
Voorzichtig gebruik van fenylalanine
Fenylalanine moet altijd met mate worden geconsumeerd door gezonde personen. Voor de meeste mensen blijft dit gebruik wel binnen de aanbevolen marges als je consequent gebruik maakt van kunstmatige zoetstoffen of kunstmatig gesuikerde dranken. Het is vooral door een dagelijks gebruik van deze producten dat je ongewenste symptomen kunt ervaren. Indien je toch fenylalanine dient te nemen ter behandeling van een medische aandoening doe je dit best altijd in overleg met een arts zodat je op de hoogte bent van de mogelijke ontwikkeling van bijwerkingen.