Transvetten – schadelijke vetten

Transvetten - geharde slechte vetten
Transvetten zijn vetzuren die zijn ontstaan door ze om te bouwen van plantaardige olie tot vast vet. De industrie doet dit omdat gehard vet langer houdbaar is en goed te verwerken is in bijvoorbeeld koeken en snacks. Maar het is erg slecht voor de gezondheid. Het verhoogt het slechte cholesterol in het bloed en verlaagt het goede. Bovendien is met één blik op de schappen echt niet te zien waar nu transvetten in zitten en waar goede vetten in zitten. Goed opletten is dus van groot belang bij het inkopen van allerlei producten. Temeer om fabrikanten niet op de etiketten hoeven te zetten of er transvet in een product zit. Producten met het Ik Kies Bewust logo geeft wel uitsluitsel over de aanwezigheid van transvetten. In een bepaalde productgroep is door middel van dat logo te zien wie de minste schadelijke stoffen bevat, maar ook het minste verzadigd vet, transvet, toegevoegd suiker en zout. Maar lang niet elk product heeft zo’n logo en daarom is het belangrijk om dan zelf goed op te letten.Het ontdekken van transvetten
Het is heel onduidelijk aangegeven of er transvetten in een product zitten. Het staat namelijk nergens zwart op wit. Maar staat er op een verpakking dat er (gedeeltelijk) gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd vet zit dan is de kans groot dat dit transvet is. Wie bewust wil kiezen voor goede producten kan dat soort artikelen dus beter in de schappen laten staan.Informatie over transvetten:
- Mensen kunnen in hun eigen keuken geen transvetten maken, dit kan alleen de industrie. Dus allerlei producten die u zelf maakt met natuurlijke vetten zoals olie, noten en zaden bevatten geen transvet.
- Roomboter en vet vlees, maar ook andere vette zuivelproducten hebben ook een beetje natuurlijk transvet. Dit is echter van een andere soort en niet schadelijk voor het lichaam
- Wie veel producten eet waarin transvetten zitten, heeft meer kans op hart- en vaatziekten
- Transvet is het resultaat van het harden van vloeibare oliën in hard of smeerbaar vet zoals margarine. Het is een industriële verwerking.
- Wettelijk is vastgelegd dat op margarine moet staan hoeveel transvetten erin zitten. Minder dan 1 procent transvet is het beste. Er zijn ook transvetvrije margarines. Die zijn te koop bij natuurvoedingswinkels.
- Transvetten of kunstmatig geharde plantaardige vetten zitten in onder andere koek, gebak en snacks. Maar ook heel veel kant-en-klaar mixen voor sauzen, gerechten en soepen bevatten transvetten. Ook koffiecreamers en witmakers zitten vol met transvet. Dit geldt overigens ook voor kant- en klare mixen voor cappuccino en chocolademelk. Dit soort mixen zit ook in koffieautomaten, dus op een plaats waar de meeste mensen dat niet verwachten. Kant- en klare cake en taartmixen zijn verder een bron van transvetten. Vetarme mixen waar zelf roomboter of transvetvrije margarine aan toegevoegd moet worden is in dat geval een beter alternatief.
- Ook de banketbakker kan overigens transvet gebruiken. Een bakker die roomboter en plantaardige olie gebruikt is goed bezig. Als hij of zij geharde plantaardige vetten verwerkt, kunt u overwegen deze bakkerij over te slaan.
- Patat, kroketjes en andere snacks die zijn gebakken in vast frituurvet bevatten heel veel transvetten. Veel snackbars frituren tegenwoordig met goed vet. Zij hebben een sticker op de deur met daarop:”Wij frituren verantwoord.” Zelf patatjes en andere zaken thuis bakken kan het best in vloeibaar vet, maar mag ook in ossewit, kokosvet en palmolie.
Producten zonder transvetten
Vetarme koeken zoals kruidkoek, ontbijtkoek, Evergreen, Sultana en Vitalinea, maar ook biscuits, lange vingers, café noir, bitterkoekjes, eierkoeken en vruchtenvlaai bevatten geen transvettenKoeken uit de natuurvoedingswinkel bevatten vaak ook geen transvetten, maar alleen plantaardige vetten.